Ο ελληνικός και διεθνής Τύπος πριν, κατά και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων μελετητών, ιστορικών και ερευνητών ολοκληρώθηκε το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Μαΐου 2021 το 5ο  Επιστημονικό Συμπόσιο που διοργάνωσε διαδικτυακά φέτος το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας Κ.Ε.Μ.Μ.Ε.) του Δήμου Κηφισιάς.

 «Ο ελληνικός και διεθνής Τύπος πριν, κατά και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή» ήταν το θέμα που απασχόλησε το φετινό Συμπόσιο και έλαβε χώρα στην ιστορική βίλλα Μπότση.

 Ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος αναφέρθηκε στους στόχους του Κ.Ε.Μ.Μ.Ε που «είναι η ίδρυση και λειτουργία ενός σύγχρονου, ψηφιακού Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού εδώ στη λαμπερή έπαυλη».

 Τις εργασίες του Συμποσίου άνοιξε ο επίτιμος πρόεδρός του και καθηγητής Χειρουργικής Δημήτρης Λινός, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η συμβολή του στη διάσωση και προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της Μικράς Ασίας και ειδικότερα της Ερυθραίας Χερσονήσου.

 Η Ειρήνη Σαρίογλου, Ιστορικός – Γ.Γ. ΙΔΙΣΜΕ ανέλυσε τη Μικρασιατική εκστρατεία μέσα από την πένα του δημοσιογράφου, πολεμικού ανταποκριτή, Κώστα Μισαηλίδη.

 Οι ανταποκρίσεις και η διαδρομή του Κωνσταντίνου Φαλτάϊτς απασχόλησαν την εισήγηση του Βλάση Αγτζίδη, Ιστορικού και Ερευνητή.  

 Ο Δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου αναφέρθηκε στον ρόλο της «Καθημερινής» του Γεωργίου Βλάχου, του «οίκαδε» και της διάκρισης αυτοχθόνων και ετεροχθόνων.

 Ο Λάζαρος Βασιλειάδης, Ιστορικός – υπ. Δρ. ΠΑΜΑΚ περιέγραψε την έκρυθμη κατάσταση στη Μικρά Ασία και στον Πόντο την περίοδο 1908-1922, όπως αυτή αποτυπώνεται στον αμερικανικό τύπο της εποχής.

 Ο Αναπληρωτής . Καθηγητής ΠΑΜΑΚ Βλάσης Βλασίδης εμβάθυνε στις προσεγγίσεις του Ελλαδικού Τύπου πριν, κατά και μετά την Μικρασιατική Εκστρατεία.

 Ο Σταύρος Ανεστίδης, Ιστορικός – Υποδ/ντής Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών τεκμηρίωσε τις Αποτυπώσεις της Εθναρχικής Παραδόσεως μέσα από την εφημερίδα «Εκκλησιαστική Αλήθεια» Κωνσταντινουπόλεως.

 Ο Κώστας Καπετανίδης, Συγγραφέας –  Μελετητής και εγγονός του Πόντιου δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη μίλησε για τον ηρωικό αγώνα του μέσα από την εφημερίδα του «Εποχή».

 Η Λένα Διβάνη, Συγγραφέας – Καθηγήτρια ΕΚΠΑ αφηγήθηκε το χρονικό των ανταποκρίσεων του Έρνεστ Χέμινγουει.

 Το συντονισμό της τελετής λήξης ανέλαβε η πρόεδρος του Κ.Ε.Μ.Μ.Ε., Έφη Κούτση, η οποία δήλωσε ότι το Κ.Ε.Μ.Μ.Ε. συνεχίζει με αμείωτη διάθεση την προσπάθεια διάσωσης της μνήμης των αλλοτινών πατρίδων της Μικράς Ασίας.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του Συμποσίου υπήρχε ταυτόχρονη μετάφραση στην ελληνική Νοηματική Γλώσσα ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμο και στην αγγλική γλώσσα με στόχο να ταξιδέψει και στον Απόδημο Ελληνισμό.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Airbnb: Εισάγει τεχνολογία «αντι-πάρτι»

Η Airbnb επιστρατεύει την τεχνολογία για να καταπολεμήσει τα πάρτι.Όπως εξήγησε, εγκαινιάζει...

Απόλλων Λεμεσού – Ολυμπιακός (1-1): «Μαγεία» από Χουάνγκ, φαβορί ο Θρύλος

Με προβάδισμα πρόκρισης στις αποσκευές του επιστρέφει από τη...

Στον τελικό ο Πετρούνιας – Έτοιμος να γράψει ιστορία!

Άνετα στον τελικό ο Λευτέρης Πετρούνιας!Όπως αναμενόταν, ο Έλληνας...

ΗΠΑ: Ένοχος για απάτη και φοροδιαφυγή πρώην διευθυντής του Τραμπ

Ένοχος για απάτη και φοροδιαφυγή δήλωσε σήμερα ο πρώην...