Ο Ασάνζ και το μέλλον της ερευνητικής δημοσιογραφίας

Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει εκτενώς την πολυαναμενόμενη απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης για την έκδοση του ιδρυτή των Wikileaks Tζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ. Το βρετανικό δικαστήριο απέρριψε τελικά το αίτημα έκδοσης στις ΗΠΑ και η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Η αρμόδια δικαστής εξέδωσε μια διπλωματική απόφαση. Καταρχήν συμφώνησε ότι οι ΗΠΑ έχουν δίκιο, ωστόσο επικαλέστηκε ανθρωπιστικούς λόγους.

Ωστόσο θα συνεχιστεί η συζήτηση για το τι επιτρέπεται να πράττει η ερευνητική δημοσιογραφία και τι προστατεύεται από την ελευθερία της γνώμης. Εν τέλει ο Ασάνζ αποκάλυψε εγκλήματα πολέμου. Η κατηγορία ότι ο Ασάνζ με τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπους είναι αμφιλεγόμενη. Αντίθετα είναι αποδεδειγμένο ότι οι δράστες, που έγιναν γνωστοί μέσω αυτού, παραμένουν ατιμώρητοι. Ο Ασάνζ δεν θα εκδοθεί, αυτό είναι ευχάριστο. Εντούτοις το γεγονός ότι το δικαστήριο τον έκρινε εμμέσως ένοχο, είναι ένα σοβαρό πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του τύπου».

Από την πλευρά της η Frankfurter Rundschau παρατηρεί: «Θα ήλπιζε κανείς και σε μερικές επικριτικές λέξεις από το δικαστήριο του Λονδίνου για την εκστρατεία συκοφαντίας και εκφοβισμού των ΗΠΑ εναντίον ερευνητικών δημοσιογράφων και πληροφοριοδοτών. Είναι το αντίθετο του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του τύπου, που προωθεί η Δύση. Σκανδαλώδης ήταν και η ηχηρή σιωπή της γερμανικής κυβέρνηση, που δεν υπερασπίστηκε ποτέ τον Ασάνζ. Ο Ασάνζ πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως. Και η ποινικοποίηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας πρέπει να σταματήσει. Ένα πραγματικά καλό νέο θα ήταν αν ο Τζο Μπάιντεν απέσυρε το αίτημα έκδοσης. Η υπεράσπιση των δυτικών αξιών δεν χωρά αναβολές. Ποτέ.»

Δήμητρα Κυρανούδη

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Χαμένοι στη… μετάφραση των μέτρων ενώ η Covid επελαύνει

Με βασανιστικά αργούς ρυθμούς περιγράφουν οι επιστήμονες την αποκλιμάκωση...

Παναθηναϊκός : Ο Αλαφούζος μιλάει με Ντρεοσί και «βλέπει» Συλαϊδόπουλο

Ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος κοουτσάρισε τον Παναθηναϊκό ως υπηρεσιακός στην...

Οι πολιτικές παρενέργειεςτης υπόθεσης Κουφοντίνα

Σε υπόθεση με βάθος, «απόνερα» και ευρύτερη επίδραση στην...

«Δώρο» το 50% σε όλες τις προκαταβολές

Η ασφυξία που συνεχίζει να δημιουργεί η υγειονομική κρίση...