Ντιμιτρόφ: Προσβλητικός ο όρος «Βορειομακεδόνες» – Παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ (φωτογραφία αρχείου, επάνω) – ο οποίος είχε συνυπογράψει με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά τη Συμφωνία των Πρεσπών – σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook επισημαίνει ότι «ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες του συμβιβασμού της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ακριβώς η αυτοδιάθεση ως ‘Μακεδόνες’ που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα, κάτι που η ίδια η Συμφωνία εγγυάται.

Μόνο… «Μακεδόνες»

»Με άλλα λόγια, η ‘Βόρεια Μακεδονία’ είναι δυνατή μόνο εάν ζουν σε αυτήν ‘Μακεδόνες’, μαζί με τους συμπολίτες τους, και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό».

Και προσθέτει: «Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε χρήση του όρου ‘Βορειομακεδόνες’ εκτός από προσβολή για τους ‘Μακεδόνες’, αποτελεί και υπονόμευση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

»Σαφώς, χρειάζεται πολύ πιο σοβαρή εστίαση στη διπλωματία μας για να προωθήσουμε αυτό το ξεκάθαρο αφήγημα στις διεθνείς σχέσεις και να αποτρέψουμε αυτό το φαινόμενο, γιατί φαίνεται ότι τους τελευταίους μήνες δεν το κάνει κανείς αυτό. Δεν είναι επιτρεπτό.

«Να αντιδρούμε»

»Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή την περίοδο ένα κράτος μέλος της ΕΕ και γείτονάς μας αρνείται ευθέως τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα.

»Πρέπει να εργαστούμε προληπτικά, αλλά και τακτικά και έγκαιρα να αντιδρούμε σε οποιαδήποτε λανθασμένη χρήση χωρίς εξαίρεση έως ότου η διεθνής πρακτική ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις διατάξεις της Συμφωνίας».

Πηγή: echedoros-a.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Μητσοτάκης: Ανά πενθήμερο επιπλέον δρομολόγια στον σιδηρόδρομο

Στη δέσμευση να ξεκινήσουν και πάλι σταδιακά τα δρομολόγια...

Ουκρανία: Η Ρωσία κρατά «πυρηνικό όμηρο» τη Λευκορωσία

Η Ρωσία κρατά τη Λευκορωσία «πυρηνικό  όμηρο», εκτίμησε σήμερα...

Αμβούργο: Δύο άνδρες βρέθηκαν νεκροί από πυροβολισμούς

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε περιστατικό με πυροβολισμούς που σημειώθηκε...

Ο Ελληνας που θα καθαρίσει τα απόνερα της SVB

Οταν τα μαθαίνουν οι Ελληνες τα αμερικάνικα τα χειρίζονται...