Νταβίντ Σασόλι – Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμά τη μνήμη του – Την Τρίτη η εκλογή νέου προέδρου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στο Στρασβούργο. θα τιμήσει τη μνήμη του προέδρου του Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος απεβίωσε σήμερα.

Η τελετή προς τιμήν της μνήμης του, θα πραγματοποιηθεί κατά την έναρξη της συνόδου ολομέλειας στο Στρασβούργο, παρουσία του πρώην ευρωβουλευτή και πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα.

Όπως ορίζει ο Κανονισμός του ΕΚ (άρθρο 20), καθήκοντα προέδρου ασκεί ο πρώτος αντιπρόεδρος, μέχρι την εκλογή νέου προέδρου.

Ο Νταβίντ Σασόλι εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο του 2019, για το πρώτο ήμισυ της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Όπως είχε προγραμματιστεί πριν τον αιφνίδιο θάνατό του, η εκλογή του νέου προέδρου του Κοινοβουλίου για το δεύτερο μισό της νομοθετικής περιόδου θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη, κατά τη διάρκεια της συνόδου της ολομέλειας στο Στρασβούργο. Θα ακολουθήσουν την ίδια εβδομάδα, οι εκλογές των αντιπροέδρων και των κοσμητόρων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις δράσεις του εν μέσω πανδημίας, ο πρόεδρος Σασόλι έθεσε σε ισχύ έκτακτα μέτρα που επέτρεψαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του και να ασκεί δημοκρατικό έλεγχο βάσει των Συνθηκών της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Διαδραμάτισε επίσης εξέχοντα ρόλο στην υιοθέτηση ενός φιλόδοξου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ, αλλά και ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ανάκαμψης από την πανδημία.

Ο εκλιπών πρόεδρος ηγήθηκε της προσπάθειας του Κοινοβουλίου να επιδείξει αλληλεγγύη προς τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας στην αρχή της κρίσης του κοροναϊού, μέσω δράσεων στήριξης στις πόλεις-έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Στρασβούργο, Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο), όπως η παροχή γευμάτων σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και στέγης στους χώρους του Κοινοβουλίου για γυναίκες θύματα βίας.

Ο πρόεδρος Σασόλι, προκειμένου να αντληθούν διδάγματα από την πανδημία, ξεκίνησε μια ευρεία διαδικασία προβληματισμού μεταξύ των ευρωβουλευτών, για την επανεξέταση και την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Όντας αφοσιωμένος στο ευρωπαϊκό όραμα, μόλις μερικές εβδομάδες νωρίτερα, ο εκλιπών πρόεδρος τόνισε κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου: «Αυτό που χρειάζεται περισσότερο απ’ όλα η Ευρώπη, είναι ένα νέο εγχείρημα ελπίδας. Πιστεύω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε αυτό το εγχείρημα με βάση μια ισχυρή προσέγγιση σε τρεις άξονες – μια Ευρώπη που καινοτομεί, μια Ευρώπη που προστατεύει, μια Ευρώπη που ακτινοβολεί».

Η σορός του Νταβίντ Σασόλι θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Ρώμη, στην αίθουσα προτομών («Sala della Protomoteca») στο Campidoglio (το Δημαρχείο της πόλης), την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου από τις 11.00 έως τις 19.00.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου στις 13.00 (ώρα Ελλάδας) στη χριστιανική Βασιλική Santa Maria degli Angeli.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Παπασταύρου: Οι συμπολίτες μας με αναπηρία είναι πολύτιμη παραγωγική δύναμη

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων, ο...

Οι επιχειρήσεις στην εποχή της Gen AI

Σε σημαντικό μετασχηματισμό των εταιρειών θα οδηγήσει η Γενετική...

Πούτιν: Η Ρωσία δε σχεδιάζει να στείλει πυρηνικά στο διάστημα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε δηλώσεις που...

Οι προκλήσεις που θα δοκιμάσουν τις οικονομίες

Μαζικές εκλογές, κεντρικές τράπεζες, ΑΙ και γεωπολιτικές ισορροπίες προκαλούν...