Ντάλι (Fed): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη «νίκη» κατά του πληθωρισμού

Είναι πολύ νωρίς για τη Fed να «κηρύξει τη νίκη» στον αγώνα της ενάντια στον αυξημένο πληθωρισμό, προειδοποίησε ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, καθώς τα νεότερα στοιχεία για τον μήνα Ιούλιο έδειξαν μια αποκλιμάκωση στις τιμές καταναλωτή.

Σε συνέντευξή της στους Financial Times, η Μέρι Ντάλι, πρόεδρος του υποκαταστήματος της Fed στο Σαν Φρανσίσκο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τρίτης συνεχόμενης αύξησης των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες στην επόμενη συνεδρίαση που θα αφορά στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο, αν και σηματοδότησε την αρχική υποστήριξή της στην κατεύθυνση της Fed να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της.

Προβληματισμός για το ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής

Οι δηλώσεις της έρχονται εν μέσω έντονης συζήτησης σχετικά με το πόσο γρήγορα η Fed θα συσφίξει τη νομισματική πολιτική το δεύτερο εξάμηνο του 2022, καθώς αύξησε τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων, το οποίο κυμάνθηκε κοντά στο μηδέν τον Μάρτιο, είναι πλέον σταθερό μεταξύ 2,25% και 2,50%.

«Υπάρχουν καλά νέα για τα μηνιαία δεδομένα ότι καταναλωτές και επιχειρήσεις λαμβάνουν κάποια ενίσχυση, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και δεν πλησιάζει τον στόχο μας για τη σταθερότητα των τιμών», είπε η Ντάλι την Τετάρτη, με τα τελευταία στοιχεία που αφορούν στον δείκτη τιμών καταναλωτή να δείχνουν ότι «φρέναρε» μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου και με τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο 8,5% τον Ιούλιο.

Ωστόσο, οι τιμές σε κρίσιμους τομείς για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα – ανέβηκαν υψηλότερα, με αποτέλεσμα την άνοδο του πληθωρισμού των υπηρεσιών που η Ντάλι είπε ότι δείχνει ελάχιστα σημάδια μετριασμού.

«Αυτός είναι ο λόγος που δεν θέλουμε να κηρύξουμε νίκη στον πληθωρισμό που υποχωρεί (…) δεν έχουμε τελειώσει ακόμα», κατέληξε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Γαλλία: Βιαίες συγκρούσεις για το αρδευτικό νερό

Με τραυματίες και διακομιδές σε νοσοκομεία τόσο διαδηλωτών όσο...

Ο Ορλάντο Μπλουμ επισκέπτεται κέντρο για παιδιά στο Κίεβο

Ο Ορλάντο Μπλουμ, πρέσβης καλής θέλησης της UNICEF και...

Βερολίνο: Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου τιμά τον Βαγγέλη Μουρίκη

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Βερολίνου ετοιμάζεται να σηκώσει...