Νίκος Ανδουλάκης: «Αν ο κ. Μητσοτάκης σύρει τη χώρα σε τρίτες κάλπες, θα είναι δική του επιλογή»

Στόχος του ΠαΣοΚ στις εκλογές του Ιουνίου είναι να αποτελέσει την αξιόπιστη αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η χώρα και να σταθεί εμπόδιο στην παντοδυναμία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ στρέφει τα βέλη του κατά της ΝΔ, λέγοντας ότι «εμφανίζει μια ειδυλλιακή εικόνα για την οικονομία, που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα», προκειμένου «να κρύψει την αναξιοπιστία της και τι έρχεται». Ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τη ΝΔ και τονίζει ότι αν ο κ. Μητσοτάκης σύρει τη χώρα σε τρίτες κάλπες θα είναι δική του επιλογή. Παράλληλα ασκεί κριτική στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρεται στις προτεραιότητες του ΠαΣοΚ τονίζοντας ότι «ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η αναγέννηση του ΕΣΥ» και με αφορμή τη Ροδόπη ότι «κάθε απόπειρα παρέμβασης από οποιαδήποτε τρίτη χώρα στη λειτουργία της δημοκρατίας μας προφανώς πρέπει να αποκρούεται», ενώ για τις σχέσεις με την Τουρκία επισημαίνει ότι «η όποια προσπάθεια προσέγγισης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική».

Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του ΠαΣοΚ στις 25 Ιουνίου;

«Στόχος μας είναι στις εκλογές το ΠαΣοΚ να γίνει η ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η χώρα. Η προοδευτική αυτή δύναμη με τον προγραμματικό της λόγο και τις ρεαλιστικές της προτάσεις θα σταθεί εμπόδιο στην παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα είναι κάθε μέρα δίπλα στον πολίτη.

Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει μια ειδυλλιακή εικόνα για την οικονομία, που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, και επιχειρεί να βγάλει εκτός της δημόσιας προεκλογικής συζήτησης τα πεπραγμένα και τις δεσμεύσεις της. Να κρύψει, με λίγα λόγια, την αναξιοπιστία της και τι έρχεται.

Από τη μία υπόσχεται αύξηση μισθών κατά 25% σε βάθος τετραετίας, αλλά από την άλλη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει αυξήσεις μόλις 13% αθροιστικά. Την ώρα που διαφημίζει ότι μείωσε τους φόρους κατά 7 δισ. ευρώ στην τετραετία, από την άλλη τσέπη αφαίμαξε τα νοικοκυριά μέσω των έμμεσων φόρων, η υπεραπόδοση των οποίων έβαλε επιπλέον 5 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενώ αύξησε το δημόσιο χρέος κατά 45 δισ. ευρώ μέσα στην τετραετία και οδήγησε σε μια αλματώδη αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, την ίδια στιγμή έσπευσε να δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ένα νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας που προβλέπει μια παρατεταμένη δημοσιονομική προσαρμογή με επιστροφή των στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που φθάνουν το 2,5% του ΑΕΠ το 2026.

Ο ρόλος λοιπόν του ΠαΣοΚ την επόμενη ημέρα είναι να δώσει τις μάχες της κοινωνίας, μάχες θέσεων για ένα ασφαλέστερο, δικαιότερο και καλύτερο μέλλον, στεκόμενο κάθε μέρα δίπλα στον πολίτη».

Πάντως ούτε το ΠαΣοΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν με τα ποσοστά που έχουν να προβάλλουν ως κόμματα εξουσίας.

«Το ΠαΣοΚ ήταν το μόνο κόμμα που αύξησε τα ποσοστά του κατά 45% κερδίζοντας την εμπιστοσύνη 220.000 νέων ψηφοφόρων. Οι εκλογές της 21ης Μαΐου δεν είναι παρά ένας σταθμός στον αγώνα μας να ξανακάνουμε το ΠαΣοΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη το κύριο μέσο έκφρασης όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών.

Φιλοδοξούμε το πρόγραμμά μας να γίνει ένα εναλλακτικό κυβερνητικό σχέδιο για τη χώρα. Ομως η πολιτική μας προσπάθεια δεν θα εξαντλείται στο Κοινοβούλιο, αλλά θα συνεχίζεται καθημερινά σε κάθε πεδίο της κοινωνικής ζωής. Με καθημερινές μάχες για μια καλύτερη ζωή με περισσότερες ευκαιρίες».

Ζητάτε ισχυρή αντιπολίτευση. Γιατί να επιλέξουν οι πολίτες το ΠαΣοΚ και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Γιατί, όπως αποδείχθηκε στις κάλπες της 21ης Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στον ρόλο αυτόν. Το 2019 και ενώ στις ευρωεκλογές και στις περιφερειακές εκλογές είχαμε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα, οι πολίτες τού εμπιστεύθηκαν τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ομως τέσσερα χρόνια μετά μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι απέτυχε. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που αύξησε τις ανισότητες, εργαλειοποίησε την ΕΥΠ, ήταν πρωταθλήτρια σε μετακλητούς και απευθείας αναθέσεις, άφησε το ΕΣΥ να καταρρεύσει, αποτέλεσε τον χρυσό χορηγό της. Είναι προφανές λοιπόν ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια αξιόπιστη προγραμματική αντιπολίτευση, που θα στέκεται εμπόδιο στην αλαζονεία της εξουσίας και θα μπορεί να αποτελέσει την πραγματική εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος. Για τον λόγο αυτόν καλούμε τους πολίτες να έρθουν μαζί μας σε αυτή τη νέα προσπάθεια και να κάνουμε το ΠαΣοΚ ξανά τον φορέα της ελπίδας και της προόδου».

Αναφέρεστε στον κίνδυνο της παντοδυναμίας της ΝΔ αν αυξηθούν και άλλο τα ποσοστά της. Σας θυμίζω ότι το ΠαΣοΚ έχει λάβει ποσοστά 48% και 44%. Τότε δεν υπήρξε κάποιος κίνδυνος. Γιατί να υπάρξει τώρα;

«Το ΠαΣοΚ, όταν κυβέρνησε, ένωσε τους Ελληνες, δημιούργησε το ΕΣΥ, το ΑΣΕΠ, τη Διαύγεια, τις ανεξάρτητες αρχές, κράτησε τη χώρα στο ευρώ. Δεν εργαλειοποίησε την ΕΥΠ για να παρακολουθεί πολιτικούς, δημοσιογράφους, υπουργούς, ακόμα και την ηγεσία του στρατεύματος θέτοντας σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας, και βέβαια ούτε έκανε παρεμβάσεις στα ΜΜΕ ούτε επιτέθηκε στις ανεξάρτητες αρχές επειδή έκαναν απλώς τη δουλειά τους. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός που επιτέθηκε σκαιότατα στον κ. Ράμμο και στον κ. Μενουδάκο καλεί τους πολίτες να δώσουν αυξημένη κοινοβουλευτική ισχύ στη Νέα Δημοκρατία, ώστε με 180 βουλευτές να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας κατά το δοκούν και χωρίς κανέναν έλεγχο. Εμείς τους απαντάμε ότι το ΠαΣοΚ θα είναι το ισχυρό ανάχωμα στα σχέδιά τους».

Λέτε ότι δεν θα συνεργαστείτε με τη ΝΔ αν δεν έχει αυτοδυναμία. Θα αναλάβετε το κόστος να οδηγηθεί η χώρα σε τρίτες εκλογές;

«Ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά με εκπλήσσει με τους εκβιασμούς που επιστρατεύει. Ουσιαστικά λέει στον ελληνικό λαό: «Ψηφίστε με για να μη σας χαλάσω τις διακοπές του Αυγούστου». Θα ήθελα όμως να θυμίσω τι έλεγε ο ίδιος. Προχθές σε τηλεοπτική του συνέντευξη σημείωσε ότι «θα μπορούσαμε δυνητικά να συγκυβερνήσουμε». Στις 14 Μαΐου όμως είχε δηλώσει ότι με το ΠαΣοΚ του Ανδρουλάκη δεν έχει να πει τίποτα, γιατί είμαστε αντιμεταρρυθμιστική δύναμη. Παλαιότερα χαρακτήριζε το ΠαΣοΚ «οι νέοι σοσιαλ-Καμμένοι».

Αν ο κ. Μητσοτάκης σύρει τη χώρα σε τρίτες κάλπες, θα είναι δική του επιλογή. Με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας το ΠαΣοΚ δεν έχει καμία σχέση, διότι αποδομεί το κοινωνικό κράτος, υπηρετεί φορολογικά και αναπτυξιακά 1.000 οικογένειες, και έχει προσβάλει τους θεσμούς. Είμαστε μια προοδευτική δύναμη και δεν υπάρχει πεδίο σύγκλισης με τη Νέα Δημοκρατία.

Θα ήθελα όμως να προσθέσω ότι με βάση το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης πλειοψηφίας, ο κ. Μητσοτάκης θα είχε 172 έδρες. Συνεπώς, το πιο επικίνδυνο σενάριο είναι η παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και όχι η ακυβερνησία. Αλλά ακόμη και αν προκύψει θέμα κυβερνησιμότητας, ο κ. Μητσοτάκης, που έχει στο κόμμα του τον κ. Βορίδη, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Πλεύρη, επικοινωνιακά «χρησιμοποιεί» τον κ. Καρατζαφέρη και απολαμβάνει τη δημόσια στήριξη του Φαήλου Κρανιδιώτη, έχει επιλογές στους ομογάλακτούς του».

Λέγεται ότι στην προεκλογική περίοδο δεν συζητάς για φόρους παρά μόνο αν πρόκειται να εξαγγείλεις μειώσεις. Εσείς δηλώσατε ότι καλώς άνοιξε η συζήτηση για τη φορολογία. Γιατί;

«Η Νέα Δημοκρατία υπερασπίζεται φορολογικά και αναπτυξιακά τα συμφέροντα 3.000 οικογενειών, όταν, για παράδειγμα, ένας πλούσιος γόνος λαμβάνει αφορολόγητα περιουσία έως 4,8 εκατ. ευρώ από τους γονείς και τους παππούδες του. Ποιους αφορά αυτό το μέτρο; Για τον λόγο αυτόν λέμε ότι το αφορολόγητο στις γονικές παροχές θα μειωθεί στις 400.000 ανά γονέα, δηλαδή θα μπορεί να φτάσει τα 800.000 ευρώ το πολύ.

Ως προς τα μερίσματα, γιατί ένας μεγαλομερισματούχος των 150.000 ευρώ -που σημειωτέον σημαίνει ότι έχει, για παράδειγμα, μετοχές αξίας 1,5 εκατ. ευρώ – να έχει τον ίδιο φορολογικό συντελεστή και να είναι στην ίδια κλίμακα με εκείνον που λαμβάνει 20.000 ευρώ ατομικό μέρισμα; Είναι δίκαιο; Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε να υπάρχουν τρεις κλίμακες: 5%, όπως είναι τώρα, για τα μερίσματα μέχρι 50.000 ευρώ, 10% για τα επιπλέον ποσά μέχρι τις 100.000 ευρώ και 15% για τα ποσά από 100.000 ευρώ και πάνω.

Την ίδια στιγμή θέλουμε να ελαφρύνουμε τις φορολογικές επιβαρύνσεις στη μισθωτή εργασία, ώστε να μπορούν να δημιουργηθούν πολλές και καλές θέσεις δουλειάς. Δεν γίνεται το 60% των κρατικών εσόδων να είναι οι έμμεσοι φόροι, που πλήττουν κυρίως τους πιο ευάλωτους. Το κράτος αυτή τη στιγμή κερδοσκοπεί εις βάρος των πολιτών λόγω του πληθωρισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Νέα Δημοκρατία πανηγυρίζει γιατί έδωσε 7 δισ. ευρώ φοροελαφρύνσεις σε τέσσερα χρόνια αλλά αποκρύπτει ότι τα πήρε πίσω μέσω του ΦΠΑ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο».

Πώς σχολιάζετε την αντιπαράθεση για το αποτέλεσμα στη Ροδόπη και την εμπλοκή της μειονότητας στο «προεκλογικό παιχνίδι»;

«Οποιαδήποτε απόπειρα παρέμβασης από οποιαδήποτε τρίτη χώρα στη λειτουργία της δημοκρατίας μας προφανώς πρέπει να αποκρούεται. Είναι εκ προοιμίου απαράδεκτη, προσβάλλει την εθνική μας ανεξαρτησία και τη λειτουργία της δημοκρατίας μας. Αυτό είναι για εμάς μια θέση αρχής.

Το ΠαΣοΚ-Κίνημα Αλλαγής ήταν εκείνο που σήκωσε τις μπάρες στη Θράκη, άνοιξε τον δρόμο της ισότιμης πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση και διασφάλισε στην πράξη την ισότητα όλων των Ελλήνων ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Τέτοια ζητήματα, συνεπώς, απαιτείται να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και περίσκεψη. Ως προς το τελευταίο, σημειώνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε στη Βουλή το νέο πλαίσιο επιλογής των μουφτήδων».

«Η προσπάθεια προσέγγισης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική»

O Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε τη νέα θητεία του με αναφορές στη «Γαλάζια Πατρίδα» και πιέσεις στον Εβρο. Τι να περιμένουμε στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων;

«Την περασμένη εβδομάδα είχαμε την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης με αλλαγή προσώπων στα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών. Θέλουμε συνθήκες καλής γειτονίας και αποκλιμάκωση των προκλήσεων, αλλά αυτό προϋποθέτει τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και οι αναφορές στη “Γαλάζια Πατρίδα” και πιθανή εργαλειοποίηση του Προσφυγικού δεν βοηθούν.

Η όποια προσπάθεια προσέγγισης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών. Παράλληλα πρέπει να γίνει σαφές σε όλα τα επίπεδα ότι τα σύνορά μας δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικά, είναι και ευρωτουρκικά. Οσο οι προκλήσεις και οι αμφισβητήσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων συνεχίζονται δεν μπορούν οι εταίροι και σύμμαχοί μας να πωλούν όπλα στην Τουρκία.
Εχουμε στηρίξει όλες τις συμφωνίες για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας, αλλά δεν είναι λύση να μπούμε σε ένα νέο ράλι εξοπλισμών. Γι’ αυτό θεωρώ προτεραιότητα όχι μόνο το εμπάργκο όπλων αλλά και την πρωταγωνιστική παρουσία της Ελλάδας στην ενιαία εξωτερική πολιτική της Ευρώπης και στη δημιουργία του Ευρωστρατού που θα φυλάει τα ευρωπαϊκά σύνορα από τη Φινλανδία και την Εσθονία μέχρι την Ελλάδα και την Κύπρο».

Οι προτάσεις για ΕΣΥ, Εθνικό Απολυτήριο και στήριξη των νέων

Πέραν της κριτικής που ασκείτε στη ΝΔ, ποια είναι η δική σας θετική ατζέντα; Τι μπορούν να περιμένουν οι πολίτες αν αναδείξουν το ΠαΣοΚ «πλειοψηφούσα προοδευτική δύναμη»;

«Είναι ύψιστη προτεραιότητά μας η αναγέννηση του ΕΣΥ με ένα ισχυρό σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας, με διάθεση του 8%-10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό με μόνιμες προσλήψεις και ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, με κίνητρα για ουσιαστική φροντίδα υγείας στα νησιά μας. Η χώρα που κάθε χρόνο υποδέχεται εκατομμύρια τουρίστες δεν νοείται να κάνει διακομιδές ασθενών στα νησιά σε καρότσες αγροτικών. Ούτε είναι ανεκτές οι λίστες της ντροπής για ένα χειρουργείο.

Φιλοδοξούμε επιπλέον να φέρουμε μια πραγματική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση με το Εθνικό Απολυτήριο, το σπάσιμο των ανισοτήτων με την ενισχυτική διδασκαλία, το ασφαλές σχολικό περιβάλλον με τις υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης και ισχυρές δομές ειδικής αγωγής για το σχολείο της συμπερίληψης. Απέναντι στα αναποτελεσματικά ημίμετρα της Νέας Δημοκρατίας για τη στήριξη των νέων και την αντιμετώπιση της απειλής του Δημογραφικού, αντιπαραθέτουμε τις προτάσεις μας για τις 150.000 κοινωνικές κατοικίες που θα διατίθενται προς ενοικίαση με χαμηλό ενοίκιο και κοινωνικά κριτήρια, την κάλυψη όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και φοροελαφρύνσεις για τις οικογένειες με δυο παιδιά και πάνω.

Στην Ελλάδα οι οικογένειες με παιδιά υπόκεινται σχεδόν στους ίδιους φορολογικούς συντελεστές με τις οικογένειες χωρίς παιδιά. Την ώρα που για παράδειγμα στην Ιρλανδία η φορολογία στις οικογένειες με παιδιά είναι μειωμένη κατά 14 μονάδες, στο Βέλγιο κατά 15 και στην Πορτογαλία κατά 10 μονάδες. Επιπλέον, έχουμε ως στόχο την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου της χώρας με μια ανάπτυξη που θα βασίζεται στο Made in Greece. Προτείνουμε την ανακατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης στη βάση ενός Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου για τη στήριξη καινοτόμων επενδύσεων με υψηλή προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την κοινωνία και τη διασύνδεση του τουρισμού με άλλους τομείς της οικονομίας, όπως είναι ο πρωτογενής, ώστε τα θετικά αποτελέσματα να διαχέονται στο σύνολο της χώρας και της κοινωνίας».

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

ΝΔ: Νέος διευθυντής γραφείου Τύπου ο Χάρης Χατζηχαραλάμπους

Νέο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας ορίστηκε...

Ανδρουλάκης για φορολογικό νομοσχέδιο: «Κλείνετε το μάτι στη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή»

Αναχρονιστικό και αναποτελεσματικό χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ο πρόεδρος...

Φάμελλος: «Λιγότερα για μια βίλα στη Μύκονο παρά για παλιά μονοκατοικία στη Θράκη»

«Το φορολογικό νομοσχέδιο όχι μόνο δεν καταπολεμά, αλλά αντίθετα...