Νέο επικουρικό ταμείο: Οι τρεις δεσμεύσεις Τσακλόγλου

 

Αυξημένες παροχές σε βάθος 25ετίας για τους σημερινούς νέους ασφαλισμένους.

Εγγυημένη μίνιμουμ επιστροφή, ισόποση με τις καταβληθείσες συσσωρευμένες εισφορές συν τους τόκους τους.

Σαφή δέσμευση ότι δεν θα θιγούν και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται οι επικουρικές συντάξεις των σημερινών παλαιών ασφαλισμένων.

Πρόκειται για τρεις σαφείς δεσμεύσεις του υφυπουργού Εργασίας κ. Π. Τσακλόγλου ενόψει της εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδίου για την μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος της επικουρικής σύνταξης σε αμιγώς κεφαλαιοποιητικό από διανεμητικό σύστημα (νοητής κεφαλαιοποίησης), που είναι σήμερα.

Το κυβερνητικό σχέδιο πρόκειται να συζητηθεί και να λάβει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου – εντός της ερχόμενης εβδομάδος – και ακολούθως να τεθεί σε δημόσιο διάλογο, με στόχο εντός του Ιουλίου να γίνει νόμος του κράτους.

Πότε τίθεται σε εφαρμογή, ποιους αφορά

Το νέο σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή την 01.01.2022 και θα αφορά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, καθώς και όσους είναι σε ηλικία κάτω των 35 ετών.

Προσφάτως ο κ. Τσακλόγλου υπογράμμιζε ότι με το νέο σύστημα οι ασφαλισμένοι θα έχουν «ένα μίνιμουμ ‘εγγυημένης παροχής’ αναλόγως με τις συσσωρευμένες εισφορές του ατομικού τους κουμπαρά». Αυτό σημαίνει ότι οι παροχές μέχρι με τις καταβληθείσες εισφορές (συν τους τόνους) θα είναι εγγυημένες. Διαβεβαιώνει οτι «κανείς δεν θα χάνει τα χρήματα που έδωσε στο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα, ακόμη κι αν δεν συγκεντρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, θα επιστρέφονται οι καταβληθείσες εισφορές».

Ταυτοχρόνως, ο υφυπουργός μιλώντας στον Ο.Τ. ξεκαθάρισε πως οι παλαιοί ασφαλισμένοι δεν κινδυνεύουν και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις επικουρικές τους συντάξεις. Μάλιστα υπογράμμισε ως προς αυτό ότι «θα υπάρχει ρητή αναφορά στον υπό έγκριση νόμο».

Σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών του υπουργείου Εργασίας η νέα επικουρική σύνταξη θα είναι εγγυημένη από το του κράτος όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας. Το ποσό της επικουρικής σύνταξης θα υπολογίζεται κατ’ ελάχιστον στη βάση του ύψους των καταβληθεισών εισφορών σε πραγματικούς όρους (λαμβάνοντας υπόψιν τον πληθωρισμό). Συνεπώς κανείς δεν θα πάρει επικουρική σύνταξη χαμηλότερη από αυτή που αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλε.

Αυξήσεις σε βάθος χρόνου

Αντιθέτως εκφράζεται η αισιοδοξία ότι σε βάθος 25ετίας το νέο σύστημα θα επιφέρει σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις των νέων ασφαλισμένων.

Με το νέο σύστημα δημιουργείται ατομικός κουμπαράς με τις εισφορές κάθε ασφαλισμένου, ο οποίος θα μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη του ατομικού του λογαριασμού, τη σώρευση των εισφορών και των αποδόσεων, στα πρότυπα λειτουργίας του e-banking. Ταυτόχρονα θα επιλέγει – ανάμεσα σε μικρό αριθμό επενδυτικών χαρτοφυλακίων – το προφίλ της επένδυσης που του ταιριάζει.

Υποχρεωτική θα είναι η ένταξη στο ταμείο των νέων ασφαλισμένων, δηλαδή όσων ασφαλισθούν μετά την δημιουργία του. Πέραν των νέων ασφαλισμένων στο ταμείο θα μπορούν να ενταχθούν και οι κατηγορίες των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών που σήμερα δεν καλύπτονται επικουρικά από κάποιο ταμείο.

Οι ασφαλιστικές εισφορές παραμένουν οι ίδιες με το σημερινό σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Δηλαδή, το συνολικό ύψος για τους μισθωτούς είναι 6% και επιμερίζεται σε 3% για τον εργαζόμενο και 3% για τον εργοδότη επί των ασφαλιστέων αποδοχών. Οι εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους θα υπολογίζονται βάσει των ασφαλιστικών κατηγοριών που ισχύουν και σήμερα.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...