Νέες αντιδράσεις στα κατεχόμενα – Η Τουρκία επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία της Κύπρου

Οι δηλώσεις του «πρεσβευτή» της Τουρκίας στο ψευδοκράτος Αλί Μουράτ Μπαστζερί και του τουρκοκυπρίου ηγέτη Ερσίν Τατάρ για το θέμα της διδασκαλίας της ιστορίας στα κατεχόμενα και της αναθεώρησης των βιβλίων της ιστορίας, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), σύμφωνα με τη «Γενί Ντουζέν».

Εκπρόσωποι άλλων χωρών

Οπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, σε γραπτή δήλωσή του το CTP, αναφέρει ότι δεν είναι κατανοητό εκπρόσωποι άλλων χωρών να δίνουν κατεύθυνση και να επικρίνουν με τρόπο πολιτικά προκατειλημμένο θέματα παιδείας, «ειδικά για το θέμα της διδασκαλίας της ιστορίας, που καθορίζεται από το υπουργείο Παιδείας μιας χώρας, ακαδημαϊκούς, ανεξάρτητους ερευνητές και δασκάλους».

«Είναι προφανές ότι εμείς, ως CTP, υιοθετήσαμε μια εκπαιδευτική προσέγγιση, που είναι αφοσιωμένη στις καθολικές αξίες, με έμφαση στη δημοκρατία, στην ισότητα, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ειρήνη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τονίζεται επίσης πως η «κυβέρνηση», «η οποία έχει ως αποστολή της να λαμβάνει οδηγίες από άλλη χώρα σχετικά με την ιστορία και την εκπαίδευση της ιστορίας», δεν θα καταφέρει να διαστρεβλώσει τα γεγονότα της ιστορίας της Κύπρου.

Οι Μπαστζερί και Τατάρ είχαν μιλήσει σε πάνελ με θέμα «τουρκοκυπριακή ιστορία και εκπαίδευση», που διοργανώθηκε στα κατεχόμενα σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Τουρκίας, το Ανώτερο Ινστιτούτο Πολιτισμού «Ατατούρκ» και την Τουρκική Ιστορική Εταιρεία.

Δεν τη βρήκε αρκετά «εθνική»

Στις ομιλίες τους ανέφεραν, ανάμεσα σε άλλα, πως είναι καιρός να αναθεωρηθεί ο τρόπος που διδάσκεται η ιστορία στα σχολεία στα κατεχόμενα.

Ο Τατάρ, ειδικότερα, επέκρινε τις αλλαγές στα βιβλία ιστορίας που έγιναν στο παρελθόν και ειδικά κατά την περίοδο που βρισκόταν στην «εξουσία» ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ όταν «η ιστορία διαγράφηκε», κατά την έκφραση του.

Εξάλλου και η KTOEÖS, (τουρκοκυπριακή συνδικαλιστική οργάνωση καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης) σε ανακοίνωσή της επικρίνει τις δηλώσεις του «πρεσβευτή» της Τουρκίας Αλί Μουράτ Μπαστζερί και του τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ για το θέμα της διδασκαλίας της ιστορίας στα κατεχόμενα, και σημειώνει πως αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα, οι δάσκαλοι και οι αξίες, δεν τυγχάνουν σεβασμού.

Στην ανακοίνωσή της η οργάνωση επικρίνει έντονα τον «πρεσβευτή», αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι στο πάνελ, το οποίο αναγνωρίζει την έναρξη της ιστορίας της Κύπρου το 1571 και αγνοεί τα χιλιάδες χρόνια ιστορίας του νησιού πριν το 1571, ο Μπατσερί, αναφέροντας ότι δεν βρήκε τη διδασκαλία της ιστορίας στα σχολεία αρκετά «εθνική» δεν δίστασε «να μας δώσει οδηγίες για τη διδασκαλία της ιστορίας και προσπάθησε να καθοδηγήσει τους δασκάλους μας για το πώς πρέπει να τη διδάσκουν».

«Εχει κάνει αρκετή ζημιά»

«Ο εθνικισμός έχει κάνει αρκετή ζημιά σε αυτήν τη γεωγραφική περιοχή» αναφέρει η οργάνωση στην ανακοίνωση και σημειώνει πως «ανώτεροι αξιωματούχοι και οι υπάλληλοι του «υπουργείου παιδείας», που ήταν στο πάνελ, φάνηκαν να μην ενοχλούνται από τα λόγια του τούρκου «πρεσβευτή». «Συμφωνούν μαζί του;», διερωτάται η KTOEÖS.

Σημειώνει επίσης η οργάνωση ότι όλος ο κυπριακός λαός πλήρωσε βαρύ τίμημα για τον πόλεμο και είχε απώλειες και είναι απαράδεκτο να προσπαθούμε να επιβάλλουμε αλλοιωμένη διδασκαλία της ιστορίας, «φυτεύοντας σπόρους εχθρότητας και μίσους».

«Οι δάσκαλοί μας δεν ήταν ποτέ μια ζύμη που κάποιος μπορεί να πλάσει όπως θέλει. Η ιστορία σίγουρα θα καταγράψει τους διορισμένους πολιτικούς της τουρκοκυπριακής κοινότητας που χειροκροτούν και παρακολουθούν την κοινωνική μηχανική που εδώ και χρόνια προσπαθεί να μας επιβάλει πώς πρέπει να σκεφτόμαστε, να ενεργούμε, να ζούμε, και τι να πιστεύουμε », σημειώνει η KTOEÖS.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα