Νέα Ζηλανδία – Θάνατος 26χρονου από μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα πως διαπίστωσαν ότι ο θάνατος 26χρονου εξαιτίας μυοκαρδίτιδας, σπάνιας φλεγμονής του μυοκαρδίου, συνδέεται με τον εμβολιασμό του με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19.

Ο θάνατος του νεαρού, που είχε λάβει μόνο την πρώτη δόση, είναι ο δεύτερος που συνδέεται με τη γνωστή, αν και σπάνια παρενέργεια του εμβολίου στη χώρα της Ωκεανίας. Τον Αύγουστο, οι νεοζηλανδικές αρχές ανακοίνωναν πως μια γυναίκα πέθανε αφού έλαβε και τις δύο δόσεις.

«Με βάση τις τρέχουσες διαθέσιμες πληροφορίες, το συμβούλιο συμπέρανε ότι η μυοκαρδίτιδα πιθανόν οφειλόταν στον εμβολιασμό του ανθρώπου αυτού», ανέφερε το ανεξάρτητο συμβούλιο παρακολούθησης της ασφάλειας των εμβολίων σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο νεαρός, που πέθανε μέσα σε δύο εβδομάδες αφού έλαβε την πρώτη δόση, δεν ζήτησε ιατρικές συμβουλές ούτε θεραπεία για τα συμπτώματα που αντιμετώπιζε.

Η μυοκαρδίτιδα μπορεί να περιορίσει τη δυνατότητα του μυ της καρδιάς να τροφοδοτεί με αίμα τα όργανα και μπορεί επίσης να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες. Ωστόσο, δεν είναι σπάνιο άνθρωποι με μυοκαρδίτιδα να μην αντιληφθούν το παραμικρό.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της Pfizer για σχόλια σχετικά με την ανακοίνωση.

Κατά το συμβούλιο, άλλοι δύο θάνατοι, ανάμεσά τους αυτός παιδιού στην εφηβεία –13 ετών– ενδέχεται να οφείλονταν σε μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19. Ωστόσο, χρειάζεται να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία προτού συνδεθεί ο θάνατος του παιδιού με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ενώ ο δεύτερος θάνατος, ενός άνδρα πάνω από 60 ετών, θεωρείται πως είναι απίθανο να οφειλόταν στον εμβολιασμό του, κατά την ίδια πηγή.

Παρά τις σοβαρές, αν και πολύ σπάνιες, παρενέργειες του εμβολίου αυτού, το συμβούλιο εξακολουθεί να θεωρεί πως τα οφέλη της αξιοποίησής του είναι πολύ σημαντικότερα από τους κινδύνους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

ΣΥΡΙΖΑ: Προσπάθειες συμβιβαστικής λύσης πριν την ομιλία Γεροβασίλη

Οργιώδες είναι το εσωκομματικό παρασκήνιο στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ...

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές της εβδομάδας

Συνολικά 2.339.829.597 ευρώ θα καταβληθούν σε 4.194.373 δικαιούχους, από...

ΣΥΡΙΖΑ: Υπέρ αναβολής εκλογών ο Ηλιόπουλος – Κατά ο Π. Παππάς

Ενόσω ο Στέφανος Κασσελάκης ζητά «καθαρή λύση» και αρνείται...