Ναγκόρνο Καραμπάχ: Νεκροί στρατιώτες σε ανταλλαγή πυρών

Οι δύο αντιμαχόμενες χώρες του Νότιου Καυκάσου, η Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, , κατηγόρησαν η μία την άλλην για την εκτόξευση πυρών γύρω από τον διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ σε μια σύγκρουση που είχε αποτέλεσμα ανθρώπινες απώλειες και στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα.

Τα υπουργεία Άμυνας και των δύο χωρών εξέδωσαν ανακοινώσεις σήμερα το απόγευμα λέγοντας ότι ένας απροσδιόριστος αριθμός στρατιωτών των ενόπλων δυνάμεών τους σκοτώθηκε σε μια σύγκρουση κοντά στον λεγόμενο «διάδρομο του Λατσίν».

Από τον Δεκέμβριο, ο οδικός άξονας που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο «διάδρομος του Λατσίν», είναι αποκλεισμένος από Αζέρους ακτιβιστές που δηλώνουν ότι διαμαρτύρονται για τα παράνομα ορυχεία της περιοχής. Όμως το Γερεβάν υποστηρίζει ότι ο αποκλεισμός έχει διαταχθεί από τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν και προκαλεί οξεία ανθρωπιστική κρίση στις αυτονομιστικές περιοχές, καθώς ανεφοδιάζονται με το σταγονόμετρο. Το Μπακού αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς, λέει ότι οι βασικές προμήθειες μπορούν να εισέλθουν στην περιοχή και υπερασπίστηκε τους διαδηλωτές για το δικαίωμά τους να κινητοποιούνται έχοντας θεμιτές περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Αυτές οι δύο χώρες του Νοτίου Καυκάσου -και οι δύο τους πρώην σοβιετικές δημοκρατίες- έχουν πολεμήσει μεταξύ τους πολυάριθμες φορές τα τελευταία 35 χρόνια για τον έλεγχο του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν αλλά φιλοξενεί έναν κατά πλειοψηφία αρμενικό πληθυσμό.

Σε ανακοίνωσή του, το αρμένικο υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι αζέρικες στρατιωτικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ γύρω στις 16:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας) εναντίον Αρμένιων στρατιωτών που έκαναν τεχνικού τύπου εργασίες κοντά στο χωριό Τεχ στη νότια επαρχία Σουνίκ της Αρμενίας.

Το Τεχ δεν βρίσκεται στην αμφισβητούμενη περιοχή, αλλά είναι το τελευταίο χωριό στην αρμενική επικράτεια σε αυτή τη βασική οδική διαδρομή που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι Αζέροι στρατιώτες δέχθηκαν «”βροχή” πυρών» από Αρμένιους στρατιώτες που στάθμευαν στην επαρχία Σουνίκ.

Και οι δύο πλευρές στους απολογισμούς τους ανέφεραν ανθρώπινες απώλειες στις τάξεις τους, αλλά δεν έδωσαν λεπτομέρειες.

Η τελευταία αντιπαράθεση μεταξύ των δύο αντιπάλων έγινε για τον έλεγχο του Διαδρόμου Λατσίν.

Η Ρωσία έστειλε ένα ειρηνευτικό σώμα χιλιάδων στρατιωτών στην περιοχή το 2020 στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τον τερματισμό μαχών εβδομάδων που σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους. Από τον πόλεμο αυτό το Αζερμπαϊτζάν βγήκε νικητής με σημαντικά εδαφικά κέρδη. Η Μόσχα είναι σύμμαχος της Αρμενίας μέσω ενός συμφώνου αμοιβαίας αυτοάμυνας, αλλά προσπαθεί να διατηρήσει καλές σχέσεις και με το Μπακού.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Μάικ Πομπέο: Ομιλητής στο Archon International Conference of Religious Freedom

Ομιλητής στο «4ο Archon International Conference of Religious Freedom»...

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης απέλυσε τον Τεμπονέρα από τη Βουλή – Ο λόγος

Παρασκήνιο που εξηγεί, ως ένα βαθμό, την αντιπαράθεση μεταξύ...

Το Λονδίνο στηρίζει τον Ρούτε για νέο επικεφαλής του ΝΑΤΟ

Η Βρετανία υποστηρίζει τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για...

Μαρινάκης κατά Ανδρουλάκη: Εκπροσωπεί τον πιο γνήσιο αναχρονισμό

Δριμεία επίθεση στο ΠαΣοΚ και στον Νίκο Ανδρουλάκη εξαπέλυσε...

«Εξοικονομώ – Αλλάζω συσκευή»: Ξεκινούν οι αιτήσεις για επιχειρήσεις

Από σήμερα 22 Φεβρουαρίου και μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού...