Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική ναυτιλία κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη ναυτιλιακή λέσχη Πειραιά. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη πολιτικών μέτρων για την προσέλκυση περισσότερων πλοίων στη σημαία της Ελλάδας και στην εμπορική τους διαχείριση.
Ο Στουρνάρας ανέφερε ότι η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία έχει σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία, με ποσοστό 7,9% του ΑΕΠ, και τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στη ναυτιλιακή της βιομηχανία. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας, οι εισπράξεις από θαλάσσιες μεταφορές την περίοδο 2019-2023 ξεπέρασαν τα 16,5 δισ. ευρώ ετησίως και οι καθαρές εισπράξεις κάλυψαν ένα σημαντικό ποσοστό του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.
Η ελληνική ναυτιλία επίσης αντιμετωπίζει μια σειρά προκλήσεων, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, ο εμπορικός κατακερματισμός και ο προστατευτισμός. Ο Στουρνάρας αναφέρθηκε ειδικά στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, που έχουν πλήξει όχι μόνο τη ναυτιλία αλλά και την παγκόσμια οικονομία, επηρεάζοντας τη στρατηγική ασφάλειας και τις θαλάσσιες οδούς.
Σημαντική είναι και η επίδραση των περιβαλλοντικών θεμάτων και της ανάγκης για πράσινες τεχνολογίες, που κυριαρχούν στην ατζέντα της παγκόσμιας ναυτιλίας. Ο Στουρνάρας επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί μια συλλογική προσ approach.
Παρά τις προκλήσεις, η ελληνόκτητη ναυτιλία έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η επέκταση των υπηρεσιών της ναυτιλιακής συστάδας και η ενίσχυση των υποδομών μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ και στη βελτίωση της εξωστρέφειας της οικονομίας.
Κλείνοντας, ο διοικητής τόνισε την ανάγκη για στη formalize πολιτικές που θα ενισχύσουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στη διεθνή ναυτιλία και θα περιορίσουν το έλλειμμα ισοζυγίου. Η ανάπτυξη των σχετικών με τη ναυτιλία δραστηριοτήτων στο εσωτερικό της χώρας μπορεί να έχει θετική επίδραση στην οικονομία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Πηγή: naftemporiki.gr