Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας και Αραβικού Κόσμου: Επιβεβαιώνει την ενίσχυση των ήδη στενών δεσμών

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία έλαβε χώρα στο Κάιρο πριν από λίγες μέρες αποτελεί επιστέγασμα των προσπαθειών εμβάθυνσης των ήδη στενών δεσμών της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο.

Το Μνημόνιο προβλέπει τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών και του Γενικού Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, τουλάχιστον μια φορά κατ’έτος, καθώς και τακτικές επαφές σε υπηρεσιακό επίπεδο. Επίσης, θεσμοθετεί επαφές μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών και των Αράβων Πρέσβεων στην Αθήνα, καθώς και συντονισμό μεταξύ των Μονίμων Αντιπροσωπειών στην Νέα Υόρκη.

Σημειώνεται ότι οι διαβουλεύσεις αυτές θα καλύπτουν θέματα αμοιβαίου πολιτικού ενδιαφέροντος, αλλά θα εξετάζουν και την προοπτική συνεργασίας σε τομείς όπως το εμπόριο, η προστασία του περιβάλλοντος, ο τουρισμός και οι νέες τεχνολογίες.

Από Ελληνικής πλευράς, το ενδιαφέρον εστιάζεται σε τρεις άξονες.

Καταρχήν, χτίζοντας στη βάση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Αραβικών κρατών, που αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δημιουργείται ένα πλέγμα επαφών σε πολυμερές επίπεδο, το οποίο θα επιτρέψει την προώθηση των Ελληνικών θέσεων, αλλά και των Ελληνικών υποψηφιοτήτων σε διεθνή fora, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και σε Οργανισμούς στους οποίους εξ’ ορισμού δεν μετέχει η Ελλάδα, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Η συνεργασία αυτή θεμελιώνεται σε κοινές αξίες και κοινές αρχές, όπως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, η διασφάλιση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, καθώς και η αποφυγή ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων κρατών.

Ειδικότερα ως προς το τελευταίο σημείο, υπενθυμίζεται ότι κατά την διάρκεια της Υπουργικής Συνάντησης του Αραβικού Συνδέσμου τον περασμένο Οκτώβριο δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας η οποία παρακολουθεί την ανάμιξη της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών. Στην εν λόγω ομάδα συμμετέχουν η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, το Μπαχρέιν και η Σαουδική Αραβία.

Η συνάντηση επιβεβαίωσε την σύγκληση των απόψεων μεταξύ της Ελλάδας και των Αραβικών κρατών όσον αφορά τις προκλήσεις στην περιοχή, όπως η κατάσταση στη Λιβύη, στη Συρία, η ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στον Λίβανο, και βεβαίως η αντιμετώπιση του τουρκικού αναθεωρητισμού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

ΣΥΡΙΖΑ: Αμετανόητος ο Μητσοτάκης στην εξαπάτηση των συνταξιούχων

Αμετανόητος στην εξαπάτηση των συνταξιούχων ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζει...

Ο «χάρτης» των πληρωμών από ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ

Την ολοκλήρωση της καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων...

Ουκρανία: Χρειαζόμαστε ταχύτερα νέα όπλα λέει ο Ζελένσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε πως η Ουκρανία αντιμετωπίζει μία...

Τουρκία: Σκληρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στα περί «τουρκικής» μειονότητας

Την οργή του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η νέα πρόκληση...