Μητσοτάκης – Τσιούκα: Η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο στην Ουκρανία

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις τους στην Ανατολική Ευρώπη και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο κυριάρχησαν στη συζήτηση που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρουμάνος ομόλογός του, οι οποίοι στις κοινές τους δηλώσεις καταδίκασαν με απόλυτο τρόπο τις τελευταίες ρωσικές κινήσεις στην ουκρανική κρίση, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες Ελλάδα και Ρουμανία συντάσσονται με τους συμμάχους τους ως κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Συζητήσαμε πολλά, ωστόσο σημαντικό χρόνο αφιερώσαμε στα θέματα διεθνούς ασφάλειας, καθώς η επίσκεψή μου στο Βουκουρέστι γίνεται στη σκιά της απόφασης της Ρωσίας να αναγνωρίσει με μονομερώς την ανεξαρτησία των δημοκρατιών σε Λουγκάνσκ και Ντονιέτσκ» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι «είναι κινήσεις που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο» και υπογράμμισε ότι πρόκειται για «εκφράσεις αναθεωρητισμού που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι είναι θεμελιώδεις αξίες του διεθνούς δικαίου ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των κρατών και τόνισε: «Καταδικάζουμε απερίφραστα πρωτοβουλίες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες. Ως κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και ΕΕ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας ώστε να έχουμε ουσιαστική και ενιαία απάντηση».

«Έχουμε καταδικάσει απερίφραστα την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία με την αναγνώριση του Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ και τη διείσδυση ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφός τους», σημείωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, λέγοντας ακόμη ότι σε αυτό το πλαίσιο οι συζητήσεις του με τον κ. Μητσοτάκη περιστράφηκαν γύρω από την ενίσχυση της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ.

«Έχουμε επιβεβαιώσει την ισχυρή ενίσχυση για την υπεράσπιση της ακεραιότητας της Ουκρανίας. Ελλάδα και Ρουμανία στηρίζουν με κάθε τρόπο» τόνισε ο Νικολάε Τσιούκα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ο Μακρόν δεν αποκλείει τις παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ερωτηθείς σήμερα στη Χάγη...

Ο Μπολσονάρο υπέβαλε αίτηση για τουριστική βίζα στις ΗΠΑ

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο υπέβαλε αίτηση...

Fitch: Αναβάθμιση το αξιόχρεου τριών ελληνικών τραπεζών

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τριών ελληνικών τραπεζών –...