Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Να κλείσει επειγόντως το θέμα του πλαφόν στις 19 Δεκεμβρίου

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παρέμβαση του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι, ενώ η εντολή για την διαμόρφωση ενός πλαφόν (μηχανισμού διόρθωσης τιμών) στην τιμή του φυσικού αερίου δόθηκε από τον περασμένο Οκτώβριο, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Να οριστικοποιηθεί επειγόντως

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα πρέπει να κλείσει τη Δευτέρα στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, ενώ ζήτησε να συμπεριληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων, κάτι, που εν τέλει έγινε, σχετική αναφορά για την ανάγκη να οριστικοποιηθεί επειγόντως το θέμα στις 19 Δεκεμβρίου.

Κατά τη συζήτηση για τις διατλαντικές σχέσεις που προηγήθηκε και ειδικότερα για τον αμερικανικό Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act), ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί συντεταγμένα και να στηρίξει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, βάζοντας χρήματα στο τραπέζι και ενισχύοντας το RepowerEU.

Ξεκάθαρο σήμα

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι η ΕΕ είναι κοντά σε συμφωνία για την επιβολή ανώτατου πλαφόν φυσικού αερίου και  εκτίμησε πως θα βρεθούν οι απαραίτητες πλειοψηφίες. Υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο η Ευρώπη να στείλει ξεκάθαρο σήμα στις αγορές, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου.

«Πρέπει να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να λαμβάνει όλα τα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Διεμήνυσε ακόμα ότι «σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μόνο τον Δεκέμβριο θα δοθούν 900 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για να στηρίξουμε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα αλλά και τους συμπολίτες που δικαιούνται επίδομα στήριξης για το πετρέλαιο θέρμανσης».

«Αυτές οι πρωτοβουλίες σε συνδυασμό με αυτές όπως το καλάθι του νοικοκυριού αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει τις επιπτώσεις της εισαγόμενης ακρίβειας. Αφήνουμε πίσω τις άναθρες κραυγές της αντιπολίτευσης στηρίζοντας στο μέτρο του εφικτού νοικοκυριά και επιχειρήσεις» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Το εφιαλτικό σενάριο στη Μέση Ανατολή

Η νέα απειλή για την ακρίβεια στην αγορά...

Γαλλία: Έξτρα μέτρα ασφαλείας στους εβραϊκούς χώρους λατρείας

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν έδωσε χθες...

Το καλό και το κακό σενάριο της Μέσης Ανατολής

Οι δυσοίωνες εξελίξεις στο Σαββατοκύριακο που πέρασε δημιουργούν –...