Μητσοτάκης προς Σίμσον: «Τα κράτη της ΕΕ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνα την ενεργειακή κρίση»

Συνάντηση με την αρμόδια επίτροπο της ΕΕ για την ενέργεια Κάντρι Σίμσον είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τόνισε ότι κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση μόνο του. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ανυπομονεί για τις επόμενες κινήσεις της Κομισιόν, η οποία διαθέτει καλά «εργαλεία» στα χέρια της.

Υποδεχόμενος την επίτροπο Σίμσον στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Έρχεστε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή. Ανυπομονώ για τη συζήτησή μας. Χθες ήμουν στη Δυτική Μακεδονία για να εγκαινιάσω το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στην ΝΑ Ευρώπη. Χτίστηκε μέσα σε 20 μίνες. Αυτή είναι μια ένδειξη της δέσμευσής μας να κάνουμε την «πράσινη» μετάβαση πραγματικότητα και να επωφεληθούμε πλήρως του ηλίου. Είναι ένα project όμως μελλοντικό. Με απασχολεί πολύ το παρόν.

»Με τη ρωσική εισβολή παρατηρούμε όλοι -εσείς το ξέρετε καλά- μια άνευ προηγούμενου αστάθεια και αυξήσεις στις τιμές του φυσικοί αερίου. Η σύγκριση στις τιμές του φυσικοί αερίου και στις τιμές της ηλεκτρικής ενεργείας προκαλεί σημαντική ταλαιπωρία στην Ευρώπη άλλα και εδώ στην Ελλάδα.

»Έχουμε επιδοτήσει σε μεγάλο βαθμό τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με πόρους από το σχήμα ETS άλλα και απο εθνικούς πόρους. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση μόνοι μας. Θέλω να σας πω ότι είναι κρίσιμο να εξετάσετε όλες τις πιθανές επιλογές για να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ειδικά για τις τιμές του φυσικού αερίου, αυτές δεν αντικατοπτρίζουν τις προμήθειες. «Δεν έχει αλλάξει και κάτι στην πραγματικότητα. Άλλα οι τιμές έχουν αυξηθεί. Οποτε θεωρώ ότι όλες οι επιλογές πρέπει να μπουν στο τραπέζι και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ώστε γρήγορα να «σπάσουμε» τον δεσμό μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και των τιμών της ηλεκτρικής ενεργείας».

«Ανυπομονώ για τις επόμενες κινήσεις της Κομισιόν. Έχει καλό “κουτι εργαλείων» για τα Κράτη-Μελη. Γιατί κανένα κράτος-μελος δεν μπορει να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση. Σίγουρα όχι μια χώρα οπως η Ελλάδα… ακόμα υποφέρουμε από την «κληρονομιά» που μας άφησε η 10ετης κρίση».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε τς πολλές δυνατότητες που έχει η Ελλάδα είτε ως δύναμη στις ΑΠΕ, είτε ως σημείο εισαγωγής για φυσικό αέριο, είτε μεσω αγωγών (EastMed), ή βραχυπροθεσμα μεσω του LNG.

«Επίσης, μας ενδιαφέρει να δουλέψουμε για την ενίσχυση των διασυνδέσεων μας. Όπως ξέρετε η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου πρέπει να έχει Ευρωπαϊκή υποστήριξη» υπογράμμισε.

Η επίτροπος, από την πλευρά της, σημείωσε ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «εστιάσαμε στο πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτήν τη γενναία χώρα άλλα επίσης και πώς μπορούμε να περιορίσουμε την εξάρτηση μας από τις Ρωσικές εισαγωγές

«Το βασικό στοιχείο είναι η ενότητα των κρατών μελών της ΕΕ. Σημαντικό να υποστηρίξουμε αυτήν την ενότητα (…) Υπαρχουν προκλήσεις που πρέπει να συζητήσουμε. Υπάρχει αυτή η επείγουσα ανάγκη να υποστηρίξουμε τα νοικοκυριά μας. Πρέπει παράλληλα να διασφαλίσουμε τη στρατηγική μας κυριαρχία και φυσικά μακροπρόθεσμα όλοι μας έχουμε δεσμευτεί να γίνουμε κλιματικά «ουδέτεροι». Τα εθνικά σας σχεδία είναι πολλά υποσχόμενα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 35 υποψήφιοι ευρωβουλευτές από τον προκριματικό

Τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την παρουσία τους στο...

Ισραηλινοί έποικοι σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινοί έποικοι σκότωσαν σήμερα δύο Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική...

Με Ελεονώρα Μελέτη και Φρέντη Μπελέρη το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας,  σε ειδική εκδήλωση...