Μητσοτάκης: Νέο κύμα κορωνοϊού το φθινόπωρο – Το σχέδιο μας για το ΕΣΥ την επόμενη 4ετία

Για την πανδημία, το brain drain στον επιστημονικό κλάδο, τον νέο νοσοκομειακό χάρτη της χώρας αλλά και τα νέα στοιχήματα για το μέλλον στην Υγεία μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο συνέδριο ygeiamou, παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης στην επόμενη τετραετία.

Αρχικά ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας που πάλεψε τα δύο χρόνια με τον κοροναϊό, ενώ επισήμανε πως «σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία καθώς πολύ πιθανό το φθινόπωρο να έρθουμε αντιμέτωποι με κάποιο νέο κύμα».

Να μελετηθεί το brain drain

Αναφερόμενος στη δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο των lockdown, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «κατά τη διάρκεια της πανδημίας πήραμε οριζόντια μέτρα νωρίς με μεγάλο κόστος και τρέξαμε μια υποδειγματική επιχείρηση εμβολιασμού που άγγιξε το 83%».

Σχετικά με το brain drain, επισήμανε πως πρέπει να μελετηθεί ο τρόπος που μπορεί να διατηρηθεί στη χώρα το σύνολο των νέων επιστημόνων (οικονομικά κίνητρα, επαγγελματικά).

Να συμφωνήσουμε με την αντιπολίτευση με κάποιες βασικές αλλαγές

Όσον αφορά τον νέο νοσοκομειακό χάρτη της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως πρέπει να υπάρξει μία κοινή συμφωνία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε κάποιες βασικές αλλαγές που πρεπει να γίνουν. Ο πρωθυπουργός έδωσε και παραδείγματα:

«Παραδείγματος χάριν έχουμε δύο περιφερειακά νοσοκομεία που υπολειτουργούν και τα δύο. Αυτές είναι παθογένειες που πρέπει να διορθωθούν. Προφανώς και θα ξεβολευτούν κάποιοι, αλλά όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχουν νοσοκομεία που προσφέρουν μέτριες παροχές στους πολίτες.

Σχετικά με την μεγάλη έλλειψη σε αναισθησιολόγους, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «έχουμε δώσει πρόσθετα κίνητρα για τις κατηγορίες αυτές, ενώ οι ειδικότητες θα πρέπει να ανταποκρίνονται και στις ανάγκες της χώρας». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο διαχρονικό πρόβλημα υποστελέχωσης των νησιών, τονίζοντας πως το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται ούτε με τα κίνητρα που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια.

Το σχέδιο για την επόμενη 4ετία

Για την κριτική σχετικά με την επαναφορά των απογευματινών χειρουργείων, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως το σχέδιο που έχουμε για την επόμενη 4ετία, εφόσον μας εμπιστευτεί ο λαός, έχει τέσσερις πυλώνες.

«Πρώτον είναι η πρόληψη καθώς θα παρουσιάσουμε σε λίγες ημέρες το πρόγραμμα  «Φώφη Γεννηματά» για μαστογραφία άνω των 50. Δεύτερον οι οριζόντιες πολιτικές δημόσιας υγείας (κάπνισμα, αλκοόλ, άσκηση, σωματικό βάρος, ποιοτική διατροφή, ψυχική υγεία, που είναι βόμβα ειδικά για τους εφήβους. Όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Υγεία, ήδη προχωρά ο προσωπικός γιατρός καθώς και ο νέος νοσοκομειακός χάρτης και τελευταίος πυλώνας είναι η Ψηφιακή Υγεία».

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο κεφάλαιο της Ψυχικής Υγείας, χαρακτηρίζοντάς το ‘κεφάλαιο -βόμβα’ ειδικά για τους εφήβους.

Επενδύσεις και φάρμακα

Για τις επενδύσεις στο φαρμακευτικό σκέλος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στο ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις κλινικές έρευνες, όπως και στις επενδύσεις στο σκέλος της τεχνολογίας. «Χρησιμοποιήσαμε το clawback για να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις στην φαρμακοβιομηχανία ώστε να ανοίξουμε κι άλλες θέσεις εργασίας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Σύμφωνο Σταθερότητας: Η γερμανική αδιαλλαξία και το αδιέξοδο- Γιατί η Ελλάδα είναι εκτός κάδρου

Σε ένα τελματωμένο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον αναμένεται να συνεδριάσει το...

Ισραήλ – Νετανιάχου: Ο «δίκαιος πόλεμος» του Ισραήλ θα συνεχιστεί

Ο «δίκαιος πόλεμος» που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα...