Μητσοτάκης : Μόνη λύση για το Κυπριακό η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία

Ευαίσθητη χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συγκυρία για το μέλλον του Κυπριακού, διαβεβαιώνοντας ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουρικής λύσης είναι κορυφαία προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στις κοινές του δηλώσεις με το Νίκο Αναστασιάδη μετά τη συνάντησή τους στο κυπριακό προεδρικό μέγαρο τόνισε ότι «παραμένουμε προσηλωμένοι στις αποφάσεις του ΟΗΕ» το οποίο όπως υπογράμμισε είναι «το μόνο συμπεφωνημένο πλαίσιο λύσης» σε συνδυασμό με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην κυπριακή επικράτεια.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε την τουρκική πρόταση για συνομοσπονδία λέγοντας ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κρίνει ότι μόνη λύση είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία» και έκανε λόγο για «πολιτική ισότητα, ένα κράτος με διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μία ιαθαγένεια» ενώ πρόσθεσε ότι «το ίδιο πνεύμα απηχεί και το διαπραγματευτικό κεκτημένο στο Βερολίνο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη στήριξή του στη θέση του Κύπριου προέδρου ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί με βάση τις συγκλίσεις που έχουν προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνοντας ότι «το πολύτιμο αποτέλεσμα μιας πολυετούς διαπραγματευτικής προσπάθειας πρέπει να διατηρηθεί».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης επέρριψε ευθύνες στην τουρκική και τουρκοκυπριακή ηγεσία λέγοντας ότι «δυστυχώς η στάση της Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων βρίσκεται εκτός αυτού του πλαισίου, εμμένοντας στη θέση των δύο κρατών που απορρίπτει όχι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και η ΕΕ και ο ΟΗΕ».

«Η Κύπρος εντάχθηκε ως ενιαίο κράτος στην ΕΕ» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι ο διάλογος θα πρέπει να γίνει εντός των υφιστάμενων και συμφωνημένων ορίων και η λύση να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων και επανέλαβε τις πάγιες θέσεις για κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, ενώ τόνισε ότι [ροαπαιτούμενο της επανένωσης είναι η απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων.

Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ. Θα είμαστε παρόντες στην άτυπη πενταμερή είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ αναφερόμενος στις διερευνητικές Ελλάδας και Τουρκίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών σημείωσε ότι η Ελλάδα προσέρχεται με συγκρατημένη αισιοδοξία και μηδενική αφέλεια.

«Θα δοκιμαστεί η συνέπεια της Άγκυρας για να επανέλθει στο δρόμο του διεθνούς δικαίου» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε αναφερόμενος στις συμφωνίες που έκανε για την ΑΟΖ με άλλα κράτη, ότι η Ελλάδα απέδειξε έμπρακτα ότι ο σεβαρμός του διεθνούς δικαίου και η καλή γειτονία μπορεί να επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα. Συμφωνίες όταν υπάρχει βούληση και διάθεση για να αντιμετωπιστούν προβλήματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Λιβύη: Εισβολή διαδηλωτών στο κοινοβούλιο στο Τομπρούκ

Διαδηλωτές εισέβαλαν το βράδυ της Παρασκευής 1/7/2022 στην έδρα...

Μητσοτάκης: Νέα προγράμματα απασχόλησης για 16.500 μακροχρόνια ανέργους

Την επέκταση του προγράμματος απασχόλησης της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)...

Bloomberg: Οι μεγιστάνες έχασαν 1,4 τρισ. δολάρια σε ένα εξάμηνο

Τεράστιες απώλειες υπέστησαν οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο,...