Μητσοτάκης – Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών – Νέο σχέδιο δράσης

Έχουμε εθνικό σχέδιο δράσης για την προστασία των παιδιών, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση στη Βουλή για την Ευρωπαϊκή ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση.

Πρόκειται για ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που είναι ευθυγραμμισμένο με την ευρωπαϊκή στρατηγική, και έχει ως θεμέλιο λίθο την μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά παιδιών, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ένα στα 5 παιδιά στην Ευρώπη γίνεται θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Κάτι που ισχύει πρωτίστως για τα πιο ευάλωτα παιδιά: ανήλικα με αναπηρία, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ή παιδιά που για διάφορους λόγους ζουν στο κοινωνικό περιθώριο».

Αναφέρθηκε παράλληλα στα στοιχεία που δείχνουν ότι υπαίτιοι για την σεξουαλική βία κατά παιδιών, είναι σε μεγάλο ποσοστό ενήλικες που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον τους,  κάτι που κάνει το στερεότυπο του αγνώστου που προσφέρει καραμέλες στα μικρά παιδιά για να τα εκμεταλλευτεί, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ανατριχιαστικό το γεγονός ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των περιστατικών βίας κατά παιδιών φτάνει στις αρχές, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για ένα «βουβό έγκλημα», προσθέτοντας ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν ακόμα αδράνειες και στερεότυπα.

«Σε αυτές τις αγκυλώσεις που μεγεθύνουν η σύγχυση των υπηρεσιών και η πολυνομία απατά το Εθνικό σχέδιο για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση», σημείωσε, ζητώντας τη συναίνεση των κομμάτων σε αυτό.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, έχει τρεις άξονες: είναι ολιστικό, προϋποθέτει κεντρική οργάνωση και κοινωνική αποδοχή, αποτελεί μία ευρύτερη στροφή σε κρίσιμα προβλήματα της εποχής

Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε εξάλλου ο πρωθυπουργός, στο νέο Ποινικό Κώδικα όπου έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές για τον βιασμό ανηλίκων και σκληρά εγκλήματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

2ο Athens Palestine Film Festival: 12 – 15 Οκτωβρίου 2023

Το 2ο Athens Palestine Film Festival, μια γιορτή παλαιστινιακού...

Θεσσαλία: Σήμερα η τρίτη καταβολή της πρώτης αρωγής -Ξεκίνησε για τις επιχειρήσεις

Η τρίτη καταβολή της πρώτης αρωγής πραγματοποιείται σήμερα μέσα...

Γαλλία: Εξάπλωση κοριών – Λιγότερο από ένα χρόνο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η γαλλική κυβέρνηση δεσμεύτηκε σήμερα να «αναλάβει περισσότερη δράση»...

Απάντηση Κασσελάκη σε Μαρινάκη: Η ΝΔ αμφισβητεί τη Δημοκρατία

Νέο επεισόδιο στη κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον Πρόεδρο...