Μητσοτάκης από ΣΕΒ: Όχι σε οριζόντια μείωση φόρων κατανάλωσης – Παρά τις επιβαρύνσεις η οικονομία αντέχει

Αναφερόμενος στην ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτησή του με τον πρόεδρο του ΣΕΒ ξεκαθάρισε ότι η παρέμβαση για την βενζίνη δεν θα είναι οριζόντια ενώ συνολικά τόνισε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει σε στοχευμένες παρεμβάσεις για την ανάσχεση της ακρίβειας απορρίπτοντας την οριζόντια μείωση των φόρων κατανάλωσης.

Όχι σε οριζόντιες παρεμβάσεις

Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ και της συζήτησής του με τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, ερωτηθείς για το πως μπορεί η κυβέρνηση να ανακουφίσει τους αδύναμους και ταυτόχρονα να βοηθήσει τις επιχειρήσεις ανέφερε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε σε αυτή την κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αναφέρθηκε στους πόρους που δαπανήθηκαν για να προστατευτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι με την ίδια λογική θα κινηθεί η κυβέρνηση και στα ζητήματα της ακρίβειας και ιδίως στην ακρίβεια στην αγορά ενέργειας. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης η παρέμβαση στις αρχές Ιουλίου θα είναι πιο δομική η παρέμβαση, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι θα είναι ψηλότερο το κόστος της ενέργειας λόγω της αναταραχής της διεθνούς αγοράς ανέργειας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στη βενζίνη δεν θα είναι οριζόντια η παρέμβαση και δεν θα επιβραβεύει όσους έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθόυν στις αυξήσεις των τιμών. «Έχω αίσθηση της επιβάρυνσης αλλά νομίζω ότι έχουμε ακόμα αντοχές ως οικονομία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας αναφορά στα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν κατά την διαχείριση της πανδημίας βοηθώντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και να έχουν ουσιαστικά σήμερα απόθεμα και άμυνες για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες του πληθωρισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην αύξηση του κατώτατου μισθού λέγοντας ότι παρά τις διαφωνίες του ΣΕΒ «προχωρησαμε σε πιο γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού για να επιμερίζεται δίκαια το μέρισμα ανάπτυξης» προσθέτοντας ότι όπως έδειξαν τα πράγματα «οι επιχειρήσεις μπορούν να απορροφήσουν την αύξηση στον κατώτατο μισθό».

Έκλεισε ένας 12ετής κύκλος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συζήτησης σημείωσε ότι πλέον η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση και όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν παρεμφερή προβλήματα λέγοντας ότι έκλεισε ένας 12ετής κύκλος κρίσης με την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλάζουν πολλά ενώ τομή για τις εξελίξεις χαρακτήρισε και την πανδημία λέγοντας ότι αν δεν υπήρχε η υγειονομική κρίση η ΕΕ δεν θα συμφωνούσε στο Ταμείο Ανάκαμψης.

«Πάρα το γεγονός ότι έχουμε το μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη είμαστε συγκριτικά σε καλύτερη θέση από ότι άλλες χώρες του νότου, γιατί έχουμε χαμηλές ανάγκες αποπληρωμής χρέους, γιατί φροντίσαμε τα τελευταία χρόνια να δανειστούμε και να ενισχύσουμε το μαξιλάρι ρευστότητας το οποίο έχουμε και γιατί η εικόνα της χώρας και αυτό που αποκαλούμε brand  Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο και αυτό αποτυπώνεται και στις αγορές χρήματος και στις αγορές κεφαλαίων και στις αναβαθμίσεις από τους επενδυτικούς οίκους και φυσικά έχει αντανάκλαση και στην επιχειρηματικότητα και στις επιχειρήσεις και στην άνεση με την οποία οι επιχειρήσεις προχωρούν και υλοποιούν επενδυτικά σχέδια» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχέση με τα προβλήματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε λόγω πληθωρισμού.

«Το ρίσκο «Ελλάδα» έχει σημαντικά μειωθεί και αυτό είναι που σε αυτή την πολύ δύσκολη περιπέτεια μας κάνει να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μια συγκρατημένη αισιοδοξία» πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη στροφής προς τις ΑΠΕ για να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις ενώ σημείωσε την ανάγκη οι έλληνες επιχειρηματίες για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί θα πρέπει να μην βλέπουν διστακτικά την είσοδο άλλων επενδυτών στις επιχειρήσεις τους. «Πρέπει να ενθαρρύνουμε τη συγχώνευση επιχειρήσεων» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επανάσταση, χαρακτήρισε ο κ. Μητσοτάκης, το νομοσχέδιο για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, λέγοντας ότι κακώς η συζήτηση εστιάζεται στο σύστημα της διοίκησης των πανεπιστημίων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Iron Dome: Πώς λειτουργεί η ομπρέλα προστασίας του Ισραήλ

Το Ιράν εξαπέλυσε πάνω από διακόσια τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα...

Σίδνεϊ: Το προφίλ του δράστη και οι περίεργες αναρτήσεις του στο διαδίκτυο

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης που κάνοντας επίθεση με μαχαίρι, σκότωσε...