Μητσοτάκης από Χάλκη – Οι ενεργειακές κοινότητες απάντηση στην κλιματική αλλαγή και στις αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα

Οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν απάντηση στις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση στην Χάλκη για την ένταξη του νησιού στην πρωτοβουλία GR – eco islands.

Φτηνό ρεύμα και νέες θέσεις εργασίας

Από σήμερα η Χάλκη και τα Δωδεκάνησα θα είναι τόποι δυναμικών επενδύσεων στους τομείς της καθαρής ενέργειας σημείωσε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι αυτό σημαίνει φτηνό ρεύμα και νέες θέσεις εργασίας, ενώ χαρακτήρισε τη Χάλκη πρότυπο κυκλικής ανάπτυξης.

Η εθνική πρωτοβουλία των GR – eco islands ξεκινάει από τη Χάλκη μετά την πρωτοβουλία της Αστυπάλαιας για να απλωθεί σε όλα τα νησιά σε βάθος χρόνου προβάλλοντας ένα μοντέλο του αύριο, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνονοντας ότι στο πλαίσιο αυτής της πρωβουλίας θα καλύπτονται οι τοπικές ενεργειακές ανάγκες

«Οι κάτοικοι σε συνεργασία με το δήμο θα παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν» σημείωσε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για εξοικονόμηση 250.000 το χρόνο, ενώ χαρακτήρισε πρωτοποριακή την ενεργειακή κοινότητα Χάλκης όπου υπάρχει ο πρώτος φωτοβολταϊκός σταθμός εικονικού συμψηφιφισμού.

Εποχή των «καταναλωτών – παραγωγών»

Πρόκειται για ένα «μοντέλο ενεργειακής δημοκρατίας, πρότυπο για κάθε μικρό νησί», που θα οδηγήσει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και στα κόστη στους λογαριασμούς των κατοίκων, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και μίλησε για το πέρασμα σε μια νέα εποχή των «καταναλωτών – παραγωγών».

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για τις ενεργειακές κοινότητες στο πλαίσιο του GR – eco islands «καλύπτουν τις ανάγκες τους χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις. Καλώ και τους άλλους νησιωτικούς δήμους να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα».

Μηδενισμός τελών – Λογαριασμοί από τα 407 ευρώ στα 157

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης έδειξε κάποιους λογιαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος των επόμενων μηνών για τους κατοίκους του νησιού λέγοντας ότι θα έχουν μηδενισμό των τελών στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Αναφερόμενος σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα είπε πως από τα 407 ευρώ θα πέσει στα 157 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «τολμηρή απάντηση στην κλιματική αλλαγή αλλά και στις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Απόδειξη ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η μόνη μακροχρόνια σταθερή λύση».

«Μπορεί η κυβέρνηση να έχει πάρει μέτρα για τους καταναλωτές όμως μεσομακροπρόθεσμα τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δύναμη του αέρα, του ήλιου και της θάλασσας» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι οι κρίσεις γίνονται ευκαιρίες.

Ασπίδες και βραχίονες

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση λέγοντας ότι η πατρίδα μας μπορεί να μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς ρεύματος στην Ευρώπη λόγω της θέσης της και εκεί αποβλέπουν οι πρόσφατες συμφωνίες με την Αίγυπτο.

«Η πράσινη ανάπτυξη διαπερνάει οριζοντίως όλες τις πολιτικές μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι «οι επενδύσεις αυτές αυξάνουν τον πλούτο των τοπικών κοινωνιών» συνδέοντας ταυτόχρονα με τα εθνικά μας θέματα αυτές τις πολιτικές καθώς μετατρέπουν τις ακριτικές περιοχές σε «ασπίδες», ενώ παράλληλα γίνονται «διπλωματικοί βραχίονες» που ενισχύουν το ρόλο της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη και στην Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν άγονες γραμμές στο Αιγαίο

«Η Χάλκη πρέπει να είναι μόνο η αρχή» επεσήμανε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι δημιουργούνται συνθήκες υγιούς και αειφόρου ανάπτυξης που αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν, προσθέτοντας ότι η διαδικασία αυτή δεν αφορά μόνο τον τουρισμό, καθώς ωφελημένοι είναι οι ίδιοι οι μόνιμοι κάτοικοι. Η πράσινη μετάβαση μπορεί να συνοδεύεται από επιχειρηματικές δράσεις που θα πλαισιώνουν το τουριστικό προϊόν.

«Στο Αιγαίο δεν υπάρχουν άγονες γραμμές» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...