Μηταράκης για προσφυγικές ροές – Η χώρα μας δεν μπορεί να ξαναζήσει ένα νέο 2015

«Η χώρα μας δεν μπορεί να ξαναζήσει ένα νέο 2015», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, στο Olympia Forum II, που οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.

Ερωτηθείς σχετικά με προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Horst Seehofer, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι «οι δευτερογενείς ροές είναι μία πραγματικότητα σε μία ενιαία Ευρώπη. Υπάρχει η αντίληψη σε κάποια κράτη-μέλη, ότι το Μεταναστευτικό επιβαρύνει μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής. Αυτονόητα αυτό δεν ισχύει. Και όταν τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών κερδίζουν τη μάχη εναντίον μας στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδος, τότε θα κερδίσουν το στοίχημα και στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Εν συνέχεια, προσέθεσε πως «η υπόθεση με τη Γερμανία δεν αφορά αιτούντες άσυλο, οι οποίοι παράτυπα μετακινήθηκαν μέσα στην Ευρώπη. Αφορά ανθρώπους, οι οποίοι έχουν πάρει άσυλο στην Ελλάδα, κατά συνέπεια έχουν άδεια παραμονής νόμιμη εντός ΕΕ και αυτή η άδεια δίνει τη δυνατότητα μετακίνησης για περιορισμένο χρονικό διάστημα εντός της ΕΕ. Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι φεύγουν νόμιμα από τη χώρα μας και νόμιμα πάνε σε άλλες χώρες της ΕΕ. Το γεγονός ότι δεν επιστρέφουν στη χώρα μας είναι αποτέλεσμα αποφάσεων των δικαστηρίων αυτών των κρατών, οι οποίοι θεωρούν ότι η χώρα μας δεν έχει τις ίδιες υλικές συνθήκες υποδοχής προσφύγων από ότι έχουν λ.χ στη Γερμανία. Η χώρα μας έκανε μεγάλες περικοπές στο κοινωνικό της κράτος, τα τελευταία 10 χρόνια, ως αποτέλεσμα της απαίτησης των ίδιων χωρών στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής της χώρας μας».

«Εμείς, ως Κυβέρνηση δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μία διαφορετική πολιτική κοινωνικών προνομίων για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες σε σχέση με τους Έλληνες πολίτες. Το αντίθετο. Προσφέρουμε μία ίση ευκαιρία πρόσβασης στο κοινωνικό κράτος για όλους τους νόμιμα διαμένοντες στη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χρηματοδότηση οικιστικού προγράμματος

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι η συμφωνία με τη Γερμανία αφορά την χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης- ενός οικιστικού προγράμματος. Ωστόσο, «αυτό δεν αφορά επιστροφές από τη Γερμανία και δεν προβλέπεται στη συμφωνία που έχουμε κάνει με το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών», κατέληξε.

Ερωτηθείς για τις παράνομες επαναπροωθήσεις – push backs – τόνισε ότι η χώρα μας εφαρμόζει μία δίκαιη, αλλά αυστηρή μεταναστευτική πολιτική σε απόλυτη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και πρόσθεσε ότι πολλές χώρες ζητάμε την αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής. «Βλέπουμε τους διακινητές και τις πολιτικές χωρών που εργαλειοποιούν τους πρόσφυγες και θεωρούμε ότι η πολιτική πρέπει να αλλάξει», είπε.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι πολλοί αναπολούν τις εικόνες του 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να γίνει πύλη εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη και θυμάστε τις επιπτώσεις που είχε αυτό στην ελληνική κοινωνία, σημείωσε ο κ. Μηταράκης διαβεβαιώνοντας ότι «η κυβέρνησή μας έχει πει ξεκάθαρα ότι δε θέλει να γίνει πύλη εισόδου».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της νόμιμης μετανάστευσης και της στήριξης των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και διευκρίνισε ότι έχουν κλείσει δεκάδες δομές, καθώς ο ρυθμός αυτών που φεύγουν από τη χώρα είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτούς που έρχονται στη χώρα.

«Δεν υπάρχουν ροές από το Αφγανιστάν»

«Η πλειοψηφία των νησιωτών βλέπει ότι η κατάσταση στα νησιά σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την περίοδο 2015 – 2019», πρόσθεσε. Σχετικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, απάντησε ότι «παρότι υπήρχαν φόβοι για μεταναστευτικό κύμα, προς το παρόν δεν υπάρχουν ροές. Ό,τι και να γίνει θα το αντιμετωπίσουμε, καθώς δεν είμαστε χώρα που συνορεύει με το Αφγανιστάν».

Έκανε εκτενή αναφορά στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των λαθροδιακινητών, μίλησε για την πρόθεση του υπουργείου να κάνει προγράμματα για να έρθουν άνθρωποι με δεξιότητες και ανέφερε το παράδειγμα του προγράμματος Golden Visa, το οποίο έχει φέρει στη χώρα μας 3,2 δισ. ευρώ. Και κατέληξε τονίζοντας ότι πρέπει «να προσελκύσουμε νομίμως μετανάστες και όχι να αφήσουμε τους λαθροδιακινητές να αποφασίσουν ποιος θα έρθει να μείνει στην Ευρώπη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Βουλή: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής – Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Με την ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στη Βουλή το απόγευμα...

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Στις εκλογές θα είστε ξανά αντιπολίτευση

Με αναφορά στη σημερινή Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων...

Live: Η μάχη στη Βουλή για τις υποκλοπές

Σε εξέλιξη είναι η μάχη στη Βουλή για την...