Μίκης Θεοδωράκης – Η ξεχωριστή σχέση του με την Κύπρο – Την επέλεξε για την πρώτη εκτέλεση του «Άξιον Εστί»

Μέρος της ιστορίας του ΑΚΕΛ και του λαϊκού κινήματος στην Κύπρο, χαρακτηρίζει το Μίκη Θεοδωράκη το ΑΚΕΛ τονίζοντας την ιδιαίτερη και ξεχωριστή σχέση του με την Κύπρο.

Επέλεξε την Κύπρο για την πρώτη εκτέλεση του «Άξιον Εστί»

Μεταξύ άλλων το ΑΚΕΛ τονίζει ότι ο Μίκης Θεοδωράκης «επέλεξε την Κύπρο, το 1964, να παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το εμβληματικό έργο του ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» επισημαίνοντας ότι ήταν αμέτρητες ήταν οι παρεμβάσεις του για να εξασφαλιστεί διεθνή υποστήριξη στον αγώνα του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για λευτεριά και ανεξαρτησία.

Σημειώνεται ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ως ένδειξη εκτίμησης για την μακρόχρονη προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό και τους αγώνες του για την Κύπρο αλλά και τον κόσμο ολόκληρο, απένειμε στον Μίκη Θεοδωράκη στις 11 Οκτωβρίου του 2005 το παράσημο των 80 χρόνων του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ και το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας- Θοδόσης Πιερίδης». Ήταν ο πρώτος μη Κύπριος δημιουργός που του απονεμήθηκε το εν λόγω βραβείο.

Η σχέση του με το ΑΚΕΛ και το λαϊκό κίνημα της Κύπρου

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ έχει ως εξής:

«Το ΑΚΕΛ εκφράζει τη βαθύτατη του θλίψη για το θάνατο του κορυφαίου δημιουργού και αγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος σε χρόνια δίσεκτα βγήκε μπροστά με την Τέχνη και τη δράση του, εκφράζοντας μια ολόκληρη εποχή. Μια εποχή στην οποία ο Μίκης Θεοδωράκης, όχι απλώς συμμετείχε ενεργά, αλλά ήταν από τους πρωταγωνιστές της. Για τη δράση του πλήρωσε ακριβό τίμημα. Φυλακές, εξορίες, σοβαρά προβλήματα με την υγεία του, τα οποία κουβάλησε μέχρι το τέλος της ζωής του.

»Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ο δημιουργός των μεγάλων τραγουδιών και των μεγάλων συνθέσεων. Η απήχηση του έργου του ξεπερνούσε κατά πολύ τα σύνορα της Ελλάδας. Ο Μίκης ήταν ο δημιουργός πολιτισμού που αγκάλιαζε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη φτάνει σε εκατομμύρια ανθρώπους και γίνεται όπλο στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή.

»Ιδιαίτερη και ξεχωριστή ήταν η σχέση του με την Κύπρο. Σε κάθε δοκιμασία του λαού μας έδινε βροντερό το παρών του. Όργωσε τον κόσμο διοργανώνοντας συναυλίες αλληλεγγύης με την Κύπρο στηρίζοντας με κάθε τρόπο τον αγώνα του κυπριακού λαού. Επέλεξε την Κύπρο, το 1964, να παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το εμβληματικό έργο του ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ. Αμέτρητες ήταν οι παρεμβάσεις του για να εξασφαλιστεί διεθνή υποστήριξη στον αγώνα του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για λευτεριά και ανεξαρτησία.

»Ιδιαίτερες και ξεχωριστές ήταν και οι σχέσεις του με το ΑΚΕΛ και ευρύτερα με το Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου. Το 1964 αμέσως μετά τους τουρκικούς βομβαρδισμούς, ο Μίκης Θεοδωράκης βρέθηκε μαζί με την ηγεσία του ΑΚΕΛ στην Τυλληρία, εκφράζοντας πρώτος την στήριξη του στους τραυματίες, τους πρόσφυγες και τις οικογένειες των νεκρών της επιδρομής της Τουρκίας. Το 1965 συμμετείχε στις μεγαλειώδεις πορείες που διοργάνωσε το Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου ενάντια στις βρετανικές βάσεις.

»Αμέσως μετά την τραγωδία του 1974, συμμετείχε στις συναυλίες που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ. Ξεχωριστή ήταν και η συμμετοχή του σε συναυλίες ειρήνης και επανένωσης, σε αντιπολεμικές και αντιιμπεριαλιστικές πορείες στην Κύπρο το 1995, 1999 και το 2005.

Το παράσημο των 80 χρόνων του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ

»Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ως ένδειξη εκτίμησης για την μακρόχρονη προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό και τους αγώνες του για την Κύπρο αλλά και τον κόσμο ολόκληρο, απένειμε στον Μίκη Θεοδωράκη στις 11 Οκτωβρίου του 2005 το παράσημο των 80 χρόνων του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ και το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας- Θοδόσης Πιερίδης». Ήταν ο πρώτος μη Κύπριος δημιουργός που του απονεμήθηκε το εν λόγω βραβείο.

»Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι μέρος της ιστορίας του ΑΚΕΛ και του Λαϊκού Κινήματος της Κύπρου.

»Αιωνία σου η μνήμη, αγαπημένε μας Μίκη. Τα τραγούδια σου, η πνευματική σου κληρονομιά και οι αγώνες σου θα μας συντροφεύουν για πάντα.
Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στους οικείους του Μίκη Θεοδωράκη και τους ευχόμαστε καλή δύναμη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

ΗΠΑ: Στο 41% η δημοτικότητα του προέδρου Μπάιντεν

Κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της θητείας του παραμένει η...

Γερμανία: Στο Κιέβο ο νέος υπουργός Άμυνας – Τι είπε για τα Leopard

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, επισκέφθηκε την...

Το Κρεμλίνο έδωσε εντολή να ετοιμασθούν καταφύγια σε όλη την Ρωσία

Σε όλη την επικράτεια της Ρωσίας άρχισαν οι επιθεωρήσεις...