Μία εβδομάδα click away – Πώς λειτουργεί το σύστημα για το τζίρο των επιχειρήσεων

Συμπληρώνεται μία εβδομάδα από την εφαρμογή του click away στην αγορά και χωρίς αυτή τη στιγμή να μπορεί να γίνει μια ακριβής εκτίμηση του κατά πόσο το συγκεκριμένο μέτρο θα συμβάλει στην αύξηση του τζίρου των καταστημάτων, ορισμένες εκτιμήσεις θεωρούν ως καλό σενάριο ο φετινός εορταστικός τζίρος να πλησιάσει το 30-35% του αντίστοιχου περσινού.

Προτιμότερο από το μηδενικό τζίρο

Το μήνυμα του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη είναι ότι παρά το αρχικό μούδιασμα του κόσμου, ο όποιος τζίρος επιτευχθεί είναι προτιμότερος από το μηδενικό τζίρο.

«Έχουμε πετύχει να έχουμε έναν κάποιο τζίρο, αλλά είναι καλύτερος του μηδενός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας χτες στο Mega.

Το βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι ότι οι καταστηματάρχες εμφανίζονται προβληματισμένοι λόγω της μειωμένης κίνησης αλλά και του γεγονότος όπως λένε ο κόσμος ακόμα δεν έχει καταλάβει τη λειτουργία του.

Δουλεύουν καλύτερα όσοι διαθέτουν e-shop

Η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι πως εκείνα τα καταστήματα τα οποία δουλεύουν καλύτερα είναι αυτά που ήδη διαθέτουν e-shop, δουλεύουν δηλαδή μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου και κατά βάση αυτά τα καταστήματα δεν είναι τα λεγόμενα συνοικιακά καταστήματα.

Μάλιστα ο Άδωνις Γεωργιάδης δοκίμασε το σύστημα του click away προκειμένου να ελέγξει τη λειτουργία του κι έμεινε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. «Έκανα την παραγγελία μου, μου έστειλαν μήνυμα, πήγα στην ώρα μου, πλήρωσα με την κάρτα μου. Όλα απλά και εύκολα» έγραψε στο twitter ο κ. Γεωργιάδης.

Σε κάθε περίπτωση η εβδομάδα που ξεκινάει αύριο ενδεχομένως θα υπάρξει μια ενίσχυση της εμπορικής κίνησης ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να ανατραπούν ριζικά τα δεδομένα που δείχνουν ότι μόνο ένα μικρό μέρος του χαμένου τζίρου θα αναπληρωθεί.

«Δεν θα τους αφήσουμε να καταστραφούν»

Πάντως ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι τα παράπονα που γίνονται από τους επιχειρηματίες δεν είναι γιατί δε δουλεύει το σύστημα του click away και των τηλεφωνικών παραγγελιών, αλλά επειδή δεν ανοίγουν τα καταστήματά τους. Όπως υπογράμμισε έχει παρθεί η απόφαση να μη ρισκάρουμε με την πανδημία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το αίτημα πολλών επιχειρηματιών να ανοίξει το λιανεμπόριο και να λειτουργήσει με ραντεβού απορρίφθηκε από την επιτροπή των λοιμωξιουλόγων ακριβώς γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να γεμίσουν οι δρόμοι και να σημειωθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Ως προς τους φόβους πολλών παραγόντων της αγοράς ότι οι επιχειρήσεις θα «πνιγούν» στα χρέη και δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι όλα αυτά θα συζητηθούν με τον τελικό λογαριασμό και όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα. «Δε θα τους αφήσουμε να καταστραφούν» ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιανουάριο έχει εξαγγελθεί ότι θα μπει σε εφαρμογή πρόγραμμα για δανειοδότηση ως και 50000 ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Iron Dome: Πώς λειτουργεί η ομπρέλα προστασίας του Ισραήλ

Το Ιράν εξαπέλυσε πάνω από διακόσια τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα...