Μετρό : Στην «αγκαλιά» της ΑΒΑΞ η Γραμμή 4 με 1,158 δισ. ευρώ

Ο κύβος ερρίφθη για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας, αξίας 1,8 δισ. ευρώ. Η κοινοπραξία ΑΒΑΞ–Ghella–Alstom Transport τερματίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτη στον «Μαραθώνιο» διαγωνισμό που μετρά ήδη 3,5 χρόνια, προσφέροντας έκτπωση 12,19% και κατ’ αποκοπήν τίμημα 1.158.600.000 ευρώ. Με προσφορά 1.180.000.000 ευρώ, το σχήμα ΑΚΤΩΡ–Ansaldo–Hitachiέμεινε στη δεύτερη θέση.

Η παύση «δικαστικού» πυρός εκ μέρους και των δύο διεκδικητών της Γραμμής 4, τμήμα Αλσος Βεΐκου – Γουδή, μετά από ένα γαϊτανάκι προσφυγών που έφτασε τον διαγωνισμό ακόμα και στο χείλος της ακύρωσης, έφερε πυκνές εξελίξεις τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Επιδείνωση στην Αν. Μεσόγειο αναμένουν κοινοτικές διπλωματικές πηγές – «Ερχονται δύσκολες μέρες»

Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι στο στάδιο που βρισκόμαστε τώρα έχουν όλα κριθεί, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέας προσφυγής από τον δεύτερο στη γραμμή του τερματισμού. Το επόμενο 15ήμερο θα κρίνει εάν η μάχη θα συνεχιστεί στους διαδρόμους της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών ή όχι.

Πρόκειται εξάλλου για ένα μεγάλο έργο, που θα ενισχύσει το προφίλ αλλά και το ανεκτέλεστο του αναδόχου. Η δε προκαταβολή, ύψους 150 εκατ. ευρώ, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη.

Η διαδρομή της νέας γραμμής

Η κατασκευή της πρώτης φάσης της Γραμμής 4 του μετρό, τμήμα Αλσος Βεΐκου – Γουδή, μήκους 12,9 χλμ., συμβατικά θα διαρκέσει 8 χρόνια, εκτιμάται όμως ότι θα ξεπεράσει τη 10ετία, καθώς οι προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν δεν είναι λίγες. Η γραμμή σχήματος U θα ξεκινά από το Άλσος Βεϊκου στο Γαλάτσι και περνώντας από Κυψέλη, Γκύζη, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ιλίσια και Ζωγράφου θα καταλήγει στο Γουδή. Στη σύμβαση περιλαμβάνεται και η προμήθεια 18 υπεραυτόματων συρμών που θα κινούνται χωρίς οδηγό.

Οι δυσκολίες του έργου

Όσο για τις δυσκολίες του έργου, αυτό τέμνει τον Ιλισό ποταμό και τους παραποτάμους του, αλλά και τους χειμάρρους από τα Τουρκοβούνια που διέρχονται το Γαλάτσι, την Κυψέλη και την Αλεξάνδρας. Ιδιαίτερη σημασία έχει για την κατασκευή του σταθμού Γουδή η διατήρηση και μη διαταραχή του υφιστάμενου αγωγού ομβρίων ενός ρέματος του Ιλισού ποταμού, το οποίο έχει εγκιβωτιστεί. Η γραμμή 4, το βάθος των σταθμών της οποίας κυμαίνεται από 20 μ. έως 35 μ., τέμνει ακόμη παλαιά υδραυλικά έργα, όπως το Πεισιστράτειο Υδραγωγείο.

Ακόμη, στον σταθμό Γαλάτσι, όπου έχει ληφθεί υπόψη πιθανή μελλοντική υπογειοποίηση της ομώνυμης λεωφόρου, απαιτείται προσεκτική διαχείριση των αγωγών υψηλής τάσης της ΔΕΗ και του δικτύου φυσικού αερίου. Αντίστοιχα ζητήματα εντοπίζονται και στο Κολωνάκι, όπου ο σταθμός χωροθετείται επάνω στην πλατεία, ενώ ο σταθμός Ακαδημία θα βρίσκεται ανάμεσα στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.

Κορωνοϊός : Ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα 2-3 μήνες μετά τη μόλυνση

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Το «καρφί» Μητσοτάκη για τον Βενιζέλο και η άμεση απάντηση

Σκληρή ήταν η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του...

Πούτιν: Συζητήσεις για την διεκδίκηση τμήματος του βυθού του Αρκτικού Ωκεανού

Συνομιλίες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στους τομείς ασφάλειας με θέμα...

Βέλγιο: Η κυβέρνηση θα δώσει στην Ουκρανία πυραύλους, μυδραλιοβόλα, πυρομαχικά

Η κυβέρνηση του Βελγίου ανακοίνωσε σήμερα νέα χρηματοδότηση για...

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης θα το πιει το ποτήρι μέχρι τέλους» για τις υποκλοπές

Για επιβεβαίωση της «ενοχής» τού πρωθυπουργού στο σκάνδαλο των...