Μετάλλαξη κορωνοϊού: Συναγερμός στην ΕΕ – Πιο αυστηρά μέτρα ζητούν τα κράτη-μέλη

Η αντιμετώπιση των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, η επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της covid-19, η υιοθέτηση πιστοποιητικού εμβολιασμού: οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ συναντώνται σήμερα το απόγευμα για μια νέα διαδικτυακή σύνοδο αφιερωμένη στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αυτή η ένατη διαδικτυακή συνάντηση των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για την υγειονομική κρίση ξεκινά σήμερα στις 19:00 ώρα Ελλάδας.

Μέτρα για να «πολεμήσουν» την μετάλλαξη

Πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, αυστηροποιούν τα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης των παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού που θεωρούνται πιο μεταδοτικά.

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας σκοπεύει να θέσει σε ισχύ νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:30 το βράδυ, ενώ στη Γαλλία η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 18:00 από το Σάββατο και μετά.

Όμως οι Ευρωπαίοι ανησυχούν και για τη διατήρηση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, κυρίως για τη μεταφορά προϊόντων από χώρα σε χώρα.

Υποχρεωτικά τεστ και καραντίνα από τα κράτη που καλπάζει η μετάλλαξη

Οι Γερμανοί προτείνουν να είναι υποχρεωτικά στην ΕΕ τα τεστ και η καραντίνα για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες όπου έχουν εξαπλωθεί πολύ τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του AFP. Η Γαλλία τάσσεται υπέρ των υγειονομικών ελέγχων στα σύνορα των χωρών της ΕΕ.

Προκειμένου να εντοπίζονται τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις χώρες μέλη να αυξήσουν τους ελέγχους για τον εντοπισμό της γενετικής αλληλουχίας του κορωνοϊού, κρίνοντας ότι προς το παρόν δεν είναι επαρκείς. Επίσης ζήτησε να επιταχυνθεί η εκστρατεία εμβολιασμού προκειμένου μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ και ως τον Μάρτιο το 80% του υγειονομικού προσωπικού και των ατόμων άνω των 80 ετών.

Οι 27 χώρες πρέπει να συζητήσουν τους φιλόδοξους αυτούς στόχους την ώρα που σημειώνονται καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων κατά της covid-19 των Pfizer/BioNTech.

Ανυπομονησία για τις δόσεις εμβολίων

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Pfizer την Παρασκευή για καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων της προκάλεσε την οργή κάποιων χωρών της ΕΕ, ενώ η βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού έχει ήδη προκαλέσει επικρίσεις. Προχθές, Τρίτη η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει νομικά εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας.

“Έχουμε υπογράψει συμβόλαιο και χρειαζόμαστε αυτές τις δόσεις τώρα”, δήλωσε χθες, Τετάρτη, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία είχε διαβεβαιώσει η Pfizer την προηγούμενη εβδομάδα ότι, παρά τις καθυστερήσεις, θα παραδοθούν εγκαίρως στην ΕΕ όλες οι δόσεις του εμβολίου που έχει παραγγείλει για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Τα εμβόλια που περιμένουμε με ανυπομονησία

Εκτός από το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech άδεια χρήσης στην ΕΕ έχει λάβει και αυτό της Moderna, ενώ αναμένεται ως τα τέλη του μήνα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο ήδη χρησιμοποιείται στη Βρετανία.

Η φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι αναμένει “σύντομα τα εμβόλια της Johnson&Johnson και της Curevac” και χαρακτήρισε τους εμβολιαστικούς στόχους “ρεαλιστικούς λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των δόσεων που θα έρθουν”.

Η ΕΕ έχει υπογράψει συνολικά έξι συμβόλαια με φαρμακευτικές εταιρείες για εμβόλια κατά της covid-19 και βρίσκεται σε συζητήσεις με δύο ακόμη, τη Novavax και τη Valneva, για την προμήθεια περισσότερων από 2,5 δισεκατομμυρίων δόσεων.

Σε μια ένδειξη της αυξανόμενης ανυπομονησίας, τέσσερις χώρες της ΕΕ –η Αυστρία, η Ελλάδα, η Τσεχία και η Δανία– έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζητώντας του να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης εμβολίων από τον ΕΜΑ.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού ζητά η Ελλάδα

Η Ελλάδα ζήτησε επίσης να θεσμοθετηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού στην ΕΕ, μια πρόταση που στηρίζει η Κομισιόν και η οποία θα συζητηθεί στη σημερινή σύνοδο.

Ωστόσο στην ιδέα ενός πιστοποιητικού είναι επιφυλακτικές κάποιες χώρες, όπως η Γαλλία, οι οποίες κρίνουν ότι η συζήτηση για το θέμα είναι πρώιμη με δεδομένο το μικρό ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που έχουν εμβολιαστεί. Άλλες, όπως το Βέλγιο, ανησυχούν ότι θα γίνονται διακρίσεις εις βάρος των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Εξάλλου η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην αποτροπή μετάδοσης της covid-19 δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη, υπογραμμίζει η Γερμανία.

Η σημερινή συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην υιοθέτηση κοινών κανόνων για τα πιστοποιητικά αυτά.

Στόχος είναι να επιτρέπεται η κοινή αναγνώριση των εγγράφων αυτών και να αποφευχθεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε με τα διαγνωστικά τεστ, εξήγησε αξιωματούχος της ΕΕ. Ο ίδιος επισήμανε ότι μακροπρόθεσμα στόχος θα είναι η διεθνής αναγνώριση, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τον εμβολιασμό κατά του κίτρινου πυρετού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Οικονόμου – Χαρδαλιάς: Συνάντηση για κυκλοφοριακό και ασφάλεια στην Αττική

O Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, συναντήθηκε το...

ΣΥΡΙΖΑ: Η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η… μη Κοινοβουλευτική Ομάδα

Ήταν ξένοι στην ίδια Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτά που τους...

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Διευκρινίσεις Χατζηδάκη για το τεκμαρτό εισόδημα

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης έδωσε...

Ουκρανία: Xιονοθύελλες με 10 νεκρούς

Η Ουκρανία πλήττεται από χιονοθύελλες που έχουν ήδη στοιχίσει...