Μαρίν Λεπέν: Κατηγορίες για κατάχρηση κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε σήμερα πως η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και άλλα 23 μέλη του κόμματός της θα πρέπει να δικασθούν με την κατηγορία της κατάχρησης κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από μια έρευνα που διήρκεσε επτά χρόνια

Η εισαγγελία του Παρισιού άρχισε την έρευνα το Δεκέμβριο του 2016, λέγοντας πως θέλει να διαπιστώσει αν το τότε Εθνικό Μέτωπο είχε χρησιμοποιήσει χρήματα που προορίζονταν για βοηθούς ευρωβουλευτών για να πληρώσει προσωπικό που εργαζόταν για το κόμμα.

Στους ευρωβουλευτές χορηγούνται χρήματα για να καλύπτουν δαπάνες, μεταξύ άλλων και για τις αμοιβές των συνεργατών τους, αλλά δεν επιτρέπεται τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιούνται για κομματικά έξοδα.

Στην υπόθεση εμπλέκονται 11 ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων η Λεπέν και ο 95χρονος πατέρας της – πρώην αρχηγός του κόμματος Ζαν-Μαρί Λεπέν, καθώς και 13 κοινοβουλευτικοί βοηθοί.

Υπενθυμίζεται πως η Μαρίν Λεπέν είναι μέλος του γαλλικού κοινοβουλίου, όπου το ακροδεξιό κόμμα της είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ενώ ετοιμάζεται να διεκδικήσει την προεδρία για τέταρτη φορά το 2027. Σημειώνεται πως στις επερχόμενες εκλογές ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα έχει δικαίωμα να είναι ξανά υποψήφιος.

Αρνείται τις κατηγορίες

Η Εθνική Συσπείρωση, όπως ονομάζεται πλέον το κόμμα, αρνήθηκε την αδικοπραγία. «Αμφισβητούμε αυτές τις κατηγορίες, που φαίνεται να είναι μια εσφαλμένη κρίση του έργου των βουλευτών μας και των βοηθών τους, η οποία είναι πάνω από όλα πολιτική», ανέφερε το κόμμα σε δήλωση στο Reuters. Αλλά και η ίδια η Λεπέν είχε αρνηθεί ότι έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα.

Στη δίκη, η Μαρίνν Λεπέν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πιθανή ποινή φυλάκισης 10 ετών, πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ και, επειδή είναι εκλεγμένη αξιωματούχος, απαγόρευση κατοχής δημόσιου αξιώματος για 10 χρόνια, ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Οικονόμου: Συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ για την σύλληψη του δράστη

Ο Γιάννης Οικονόμου με ανάρτησή του στο Χ, συνεχάρη...

Επιδόματα, δώρα και συντάξεις: Πότε καταβάλλονται

Μήνας πληρωμών είναι ο Δεκέμβρης για επιδόματα, δώρα και...

Μητσοτάκης: Θα νικήσουμε στη μάχη κατά της οπαδικής βίας

Την οργή του για τα οπαδικά επεισόδια στου Ρέντη...

Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2023: «Ανατομία μιας πτώσης» με 5 βραβεία

Με πέντε συνολικά βραβεία, τα καλύτερης Ευρωπαϊκής ταινίας, καλύτερης...

Εσεκίμπο: Η άλλη λωρίδα που απειλεί την ειρήνη

Από πού πάνε για το Εσεκίμπο; Ή αλλιώς από...