Μαρία Συρεγγέλα: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα γραμματέας της ΝΔ

Με την τυπική επικύρωση της τοποθέτησης της Μαρίας Συρεγγέλα στη θέση της νέας γραμματέα της ΝΔ από την Πολιτική Επιτροπή του κόμματος το απόγευμα της Δευτέρας λήγει μία μετεκλογική εσωκομματική εκκρεμότητα.

Η ανάληψη καθηκόντων από την νέα γραμματέα, η οποία θα αντικαταστήσει τον Παύλο Μαρινάκη, συμπίπτει με την νέα πολιτική περίοδο και έχει ορίζοντα το συνέδριο του κόμματος την ερχόμενη άνοιξη και τις ευρωεκλογές αμέσως μετά.

Εν όψει αυτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να ενισχύσει την κομματική λειτουργία, αλλά και να εμφυσήσει ένα πνεύμα ανανέωσης σε αυτό το πεδίο. Υπό αυτό το πρίσμα, η επιλογή της Μαρίας Συρεγγέλα θεωρείται απολύτως συμβατή με την πολιτική προσέγγιση του Πρωθυπουργού και τις επιδιώξεις του στο κομματικό πεδίο.

Η πορεία της Μαρίας Συρεγγέλα

Η νέα γραμματέας, πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση στα 50 χρόνια ύπαρξης της ΝΔ, είναι σήμερα βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών και κατά πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταλήξει στην επιλογή εδώ και μερικές εβδομάδες. Είχαν ακουστεί και άλλα ονόματα, όπως της βουλευτή Βορείου Τομέα, Ζωής Ράπτη, ή του γενικού διευθυντή της ΝΔ, Γιάννη Σμυρλή.

Στην απόφαση του Πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ βάρυνε η προηγούμενη κυβερνητική θητεία της Μαρίας Συρεγγέλα, ως υφυπουργού Εργασίας στην περίοδο πριν από τις πρόσφατες εκλογές.

Το ότι έμεινε εκτός κυβέρνησης μετά τον Ιούνιο, αποδόθηκε στο γεγονός ότι υπουργοποιήθηκαν δύο βουλευτές από την ίδια εκλογική περιφέρεια (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης).

Η νέα γραμματέας έχει μακρά κομματική εμπειρία και είχε αξιοποιηθεί από το Κυριάκο Μητσοτάκη αφότου εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ, ως επικεφαλής της Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της ΝΔ (θέση την οποία κατείχε από το 2015).

Θεωρείται στέλεχος ήπιων τόνων και με ικανότητες ελιγμών και συμβιβασμών και θα κληθεί να αναλάβει την προετοιμασία του ιστορικού συνεδρίου για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ, καθώς και την προεκλογική εκστρατεία εν όψει ευρωεκλογών.

Το βιογραφικό της νέας γραμματέας

Ορισμένα βιογραφικά στοιχεία της νέας γραμματέα της ΝΔ:

  • Γεννήθηκε τα Χριστούγεννα του 1975 στην Αθήνα
  • Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης (New Public Management).
  • Τον Ιανουάριο του 2021 τοποθετήθηκε στη θέση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Ισότητας, Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας.
  • Από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2021 διατέλεσε Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  • Την περίοδο 2013-2015 ήταν αντιπρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Θεμάτων Ισότητας (ΚΕΘΙ).
  • Έχει θητεύσει ως μέλος του Ε.Γ. της ΟΝΝΕΔ, αρμόδια για τις Διεθνείς Σχέσεις (2001-2004), ενώ από το 2001 έως το 2005 ήταν αντιπρόεδρος της YEPP (Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος).
  • Το 2007 εκλέχθηκε, πρώτη σε ψήφους, στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.
  • Στο διάστημα 2015-2019 ήταν επικεφαλής της Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της ΝΔ.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Οικονόμου: Συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ για την σύλληψη του δράστη

Ο Γιάννης Οικονόμου με ανάρτησή του στο Χ, συνεχάρη...

Επιδόματα, δώρα και συντάξεις: Πότε καταβάλλονται

Μήνας πληρωμών είναι ο Δεκέμβρης για επιδόματα, δώρα και...

Μητσοτάκης: Θα νικήσουμε στη μάχη κατά της οπαδικής βίας

Την οργή του για τα οπαδικά επεισόδια στου Ρέντη...

Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2023: «Ανατομία μιας πτώσης» με 5 βραβεία

Με πέντε συνολικά βραβεία, τα καλύτερης Ευρωπαϊκής ταινίας, καλύτερης...

Εσεκίμπο: Η άλλη λωρίδα που απειλεί την ειρήνη

Από πού πάνε για το Εσεκίμπο; Ή αλλιώς από...