Λύσεις για πιθανό ενεργειακό «μπλακ άουτ» από τη Ρωσία αναζητά η Κομισιόν

Ανοιχτός παραμένει ο κίνδυνος για ενεργειακό μπλακ άουτ στην Ευρώπη, με τις Βρυξέλλες να προετοιμάζουν τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την εξοικονόμηση ενέργειας, σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει την… παροχή του φυσικού αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει το σχέδιο που θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 18 Μαΐου, ωστόσο έχουν ήδη διαρρεύσει κάποιες κατευθύνσεις.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Κομισιόν θα καλέσει τα κράτη-μέλη να συνεχίζουν να εφαρμόζουν τα μέτρα της εργαλειοθήκης που είχε παρουσιαστεί το περασμένο φθινόπωρο, ενώ θα προτείνει και νέα μέτρα, που θα μπορούν να εφαρμοστούν μέχρι τον Μάιο του 2023.

Νέα μέτρα και ανώτατη τιμή

Η Κομισιόν έχει ήδη αναζητήσει λύσεις για την πλήρη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου.

Σε αυτή την περίπτωση, θα τεθούν σε ισχύ τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης, που έχουν αναπτυχθεί υπό τον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια, εθνικά και περιφερειακά μέτρα, ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία και συμφωνίες αλληλεγγύης.

Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, ενδεχομένως να καθοριστεί μια μέγιστη τιμή για το φυσικό αέριο που θα παραδίδεται στους Ευρωπαίους καταναλωτές και τις εταιρείες για την κάλυψη της περιόδου έκτακτης ανάγκης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράλληλα αναμένεται να παρατείνει τα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όλες οι προτάσεις της Επιτροπής θα συζητηθούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 30 – 31 Μαΐου, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να καλούνται να συμφωνήσουν στα μέτρα που θα εφαρμοστούν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Οικονόμου κατά Τσίπρα για τις υποκλοπές: Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα επιτελεί τον ρόλο της

Επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στη...

Πνευματικά δικαιώματα: Στην Αυτοδιαχείριση το γαλλικό ρεπορτόριο

Η SACEM, ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης συνθετών, στιχουργών και...

Χαρούμενα Παιδιά – Χαρούμενα Νιάτα: 12ο εθελοντικό παζάρι αλληλεγγύης

Το παζάρι μεταχειρισμένων ειδών και χειροτεχνημάτων που διοργανώνουν από...