Λογαριασμοί ρεύματος: Ψαλίδι 60% στις τιμές με επιδοτήσεις άνω των 700 εκατ. ευρώ

Με στόχο τη μείωση κατά περίπου 60% των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος σε οικιακούς καταναλωτές, επαγγελματίες και επιχειρήσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προγραμματίζει να ανακοινώσει σήμερα Δευτέρα στις 11.30 το πρωί πακέτο επιδότησης άνω των 700 εκ. ευρώ για τους λογαριασμούς του Αυγούστου.

Λίγο πριν τις ανακοινώσεις του Κώστα Σκρέκα, οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, γύρω στις 11 το πρωί, θα αναρτήσουν στις ιστοσελίδες τους τις τιμές της κιλοβατώρας που θα ισχύσουν για τους πελάτες τους κατά τον επόμενο μήνα.

Πρόκειται για την υποχρέωση που αναλαμβάνουν οι πάροχοι με βάση τις διατάξεις του νόμου, οι οποίες ενεργοποίησαν το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και τη χορήγηση επιδοτήσεων στους τελικούς καταναλωτές.

Τα τιμολόγια

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσουν τιμολόγια που θα κυμαίνονται κοντά στα 0,50 ευρώ ανά Κιλοβατώρα. Κι αυτό εξαιτίας της εκρηκτικής ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου TTF στα επίπεδα των 160 ευρώ ανά Μεγαβατώρα αλλά και των τιμών της χονδρεμπορικής ρεύματος στα 340 με 360 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Οι επιδοτήσεις που πρόκειται να ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να ρίξουν τις τελικές τιμές που θα πληρώσουν οι καταναλωτές στα επίπεδα των 0,17 με 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή θα υποχωρήσουν κατά περίπου 60%. Ο Κώστας Σκρέκας με συνέντευξη του στα ΝΕΑ στις 16 Ιουλίου είχε προαναγγείλει τη διαμόρφωση των τιμών με τα νέα κυβερνητικά μέτρα στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου του 2021.

Οι πάροχοι σύμφωνα με τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ είναι υποχρεωμένοι κάθε 20 του μηνός να ανακοινώνουν τις τιμές λιανικής που θα ισχύουν για τον επόμενο μήνα. Η διάρκεια αυτών των μέτρων είναι μέχρι τον Ιούλιο του 2023, ενώ στο διάστημα αυτό δεν θα ισχύει η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι καταναλωτές θα μπορούν να αλλάζουν προμηθευτή ρεύματος χωρίς να επιβαρύνονται με ποινή πρόωρης αποχώρησης.

Τα έσοδα

Αξίζει να σημειωθεί πως από τις 8 Ιουλίου έως και σήμερα από τον προσωρινό μηχανισμό ανάκτησης μέρους των εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών, στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης συγκεντρώνεται ποσό της τάξης των 370 εκ. ευρώ, το οποίο και θα διατεθεί μαζί με άλλους πόρους (ΥΚΩ, δικαιώματα ρύπων, ΕΤΜΕΑΡ κλπ) για την επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...