Λιβύη: Η κυβέρνηση απάντησε σε Ελλάδα και Αίγυπτο για τη συμφωνία με την Τουρκία

«Παρά την επιθυμία των Λίβυων για ειρήνη, πραγματοποιήθηκε ελληνοαιγυπτιακή συνάντηση στο Κάιρο για να συζητηθεί το λιβυκό ζήτημα απουσία λίβυου εκπροσώπου και σε μια προσπάθεια να υποτιμηθεί το δικαίωμα των Λίβυων να προστατεύουν τα συμφέροντά τους».

«Καθαρά λιβυκό ζήτημα»

Αυτό δήλωσε ο Μοχάμεντ Χαμούντα, εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τρίπολη (φωτογραφία, επάνω, από libyaobserver.ly), απαντώντας στις δηλώσεις και τις κατηγορίες, όπως τις χαρακτήρισε, που προέκυψαν κατά τη διμερή σύνοδο κορυφής στην Αίγυπτο, όπως αναφέρουν λιβυκά, αιγυπτιακά και ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

«Η πολιτική συμφωνία της Λιβύης είναι καθαρά λιβυκό ζήτημα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία δεν επιβάλλουν καμία συγκεκριμένη μορφή λύσης στους Λίβυους χωρίς τη συγκατάθεσή τους ή παρά τη θέλησή τους.

Ως εκ τούτου, οι επανειλημμένες προσπάθειες να σηματοδοτηθεί η λήξη της πολιτικής συμφωνίας της Λιβύης είναι μια απαράδεκτη παρέμβαση στις λιβυκές υποθέσεις και μια έκκληση για ακύρωση, διαίρεση και πόλεμο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι φαίνεται να αγνοεί σκόπιμα τη σαφή θέση των Ηνωμένων Εθνών και των διεθνών παραγόντων ότι θα υπάρξουν εθνικές εκλογές στη Λιβύη και την ευρεία απόρριψη κάθε άλλης προκατασκευασμένης λύσης».

Και επισήμανε: «Δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματα της Λιβύης και του λιβυκού λαού στην ανατολική Μεσόγειο με το πρόσχημα της μεταβατικής κατάστασης στη Λιβύη.

»Υπάρχει συναίνεση στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι η σταθερότητα της Λιβύης είναι ευρωπαϊκό συμφέρον και δεν πιστεύουμε ότι η ατομική θέση της Αιγύπτου θα επηρεάσει ή θα μπερδέψει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών χωρών για την επίτευξη παγκόσμιας κατανόησης σε ζητήματα που σχετίζονται με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Επίθεση στην Αίγυπτο

Ο Χαμούντα ανέφερε επίσης ότι «η κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχει υποστηρίξει και υποστηρίζει τη στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ιδιαίτερα στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, στον οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνάψει πολυάριθμες συμφωνίες και συνεργασίες με τη Λιβύη.

»Δεν είναι πλέον απαραίτητο να αμφισβητείται η νομιμότητα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Η πολιτική πραγματικότητα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο συζητά πλέον τις δυνατότητες λύσης με τη μετάβαση σε εκλογές, τις οποίες η κυβέρνηση υποστηρίζει και υιοθετεί αντί να επεκτείνει όλες τις σημερινές εξουσίες.

»Συμβουλεύω το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών να επιδείξει μεγαλύτερο πολιτικό σθένος για να αντιμετωπίσει τις ραγδαίες διεθνείς εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη. Η νομιμότητα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας καθορίζεται από τον λιβυκό λαό και από κανέναν άλλον. Ολες οι απόπειρες πραξικοπήματος και υποκίνησης σε πόλεμο απέτυχαν και προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η θέση του γείτονά μας είναι αντίθετη με τη διεθνή θέση που υποστηρίζει τη σταθερότητα της Λιβύης», κατέληξε.

Αίγυπτος και Ελλάδα απέρριψαν τα τουρκολιβυκά μνημόνια

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι, και ο έλληνας ομόλογός του, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κάιρο απέρριψαν τα Μνημόνια Ναυτιλίας και Ενέργειας που υπέγραψαν η Λιβύη και η Τουρκία, όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου την Κυριακή.

Ο Σούκρι ζήτησε επίσης από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να λάβει θέση για την «παρανομία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) στη Λιβύη», καθώς διορίστηκε μετά από συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, η αιγυπτιακή πλευρά είπε ότι ο ΟΗΕ δεν πρέπει να παραμένει σιωπηλός θεατής όσων μεσολάβησαν, αναφερόμενος στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στη Λιβύη, η οποία ανέλαβε καθήκοντα μετά από ένα Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου για τη Λιβύη υπό την ηγεσία του ΟΗΕ το 2021, προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για νομιμότητα στη Λιβύη σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Αίγυπτος υποστηρίζει μια παράλληλη κυβέρνηση στη Λιβύη, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Φατί Μπασάγκα, ο οποίος διορίστηκε από το Κοινοβούλιο μέσω μιας διαδικασίας που περιγράφεται από τα Ηνωμένα Εθνη ως «στερούμενη διαφάνειας», σημειώνεται στην ιταλική specialelibia.it.

Πηγή: specialelibia.it, libyaobserver.ly, egyptindependent.com, echedoros-a.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...