Λιάκουρας για Τουρκία – Θέλει ακύρωση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών και διεύρυνση των γκρίζων ζωνών

Την πεποίθηση ότι με την πρόσφατη – αλλά κυρίως με την προηγούμενη – επιστολή Σινιρλίογλου στον γ.γ. του ΟΗΕ, η Τουρκία θέλει να ακυρώσει την οποιαδήποτε κυριαρχία την οποία έχουν τα μεγάλα ελληνική νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εξέφρασε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πέτρος Λιάκουρας.

Και αυτό επιχειρείται, όπως είπε,  μέσα από μια «δημιουργική» ερμηνεία και μια διεύρυνση της θεωρίας των γκρίζων ζωνών, ώστε να αποτρέψει τη διεκδίκηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ των νησιών μας.

Ο ίδιος εξήγησε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, οι Τούρκοι θέλουν να αμφισβητήσουν τα νησιά υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν κυριαρχία και για να το υποστηρίξουν αυτό, θα έπρεπε να βρουν ένα επιπλέον επιχείρημα από αυτό που επικαλούνταν για τις γκρίζες ζώνες που δεν είναι καταγεγραμμένες, σε αντίθεση με τα μεγάλα ελληνικά νησιά.

Ανησυχία

«Βρήκαν, λοιπόν, ένα εφεύρημα, μια “δημιουργική” ερμηνεία ότι δήθεν η κυριαρχία των νησιών εξαρτάται από την απαρέγκλιτη τήρηση της αποστρατιωτικοποίησης. Αυτό το εφεύρημα δεν βρίσκει πουθενά βάση, διότι με το άρθρο 16 της Συνθήκης της Λωζάνης, οι Τούρκοι παραιτήθηκαν παντός δικαιώματος», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς γιατί η Άγκυρα αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών στην παρούσα φάση, ο κ. Λιάκουρας επισήμανε ότι οι γκρίζες ζώνες, το 1996, αφορούσαν βραχονησίδες που δικαιούνταν μόνο αιγιαλίτιδα ζώνη, και όχι υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ. «Κάνουν, λοιπόν, μια διεύρυνση της θεωρίας των γκρίζων ζωνών, για να ισχυριστούν ότι από τη στιγμή που τα συγκεκριμένα νησιά δεν έχουν κυριαρχία, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, που είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ ή της υφαλοκρηπίδας», δήλωσε.

«Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας προβληματίσει και να μας ανησυχήσει και για αυτό πρέπει να υπάρξει απάντηση στην επιστολή Σινιρλίογλου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λιάκουρας τόνισε, επίσης, σύμφωνα με την ertnews.gr, ότι οι διερευνητικές επαφές θα πρέπει να συνεχιστούν γιατί είναι προφανώς καλύτερα να γίνεται η ανταλλαγή απόψεων από κοντά και όχι μέσω επιστολών. «Διαπραγμάτευση και διάλογος σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργηθεί κάτι πέρα από αυτό που προκαλεί την κρίση», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ισραήλ – Νετανιάχου: Ο «δίκαιος πόλεμος» του Ισραήλ θα συνεχιστεί

Ο «δίκαιος πόλεμος» που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα...

Φάμελλος: «Η οπαδική βία αντί να περιορίζεται επεκτείνεται»

«Είναι τραγικό ότι η οπαδική βία αντί να περιορίζεται...