Λαγκάρντ – Απίθανη η αύξηση των επιτοκίων το 2022

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι είναι απίθανη αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος, αλλά δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση για την καταπολέμηση του αυξημένου πληθωρισμού μόλις καταστεί απαραίτητο.

«Όταν είναι ικανοποιητικοί οι όροι για την πολιτική μας, δεν θα διστάσουμε να δράσουμε», είπε η Λαγκάρντ στο Reuters σε μια διαδικτυακή συνέντευξη την Παρασκευή.

Οι συντηρητικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν καλέσει την ΕΚΤ να αποφύγει να πάρει μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις τον Δεκέμβριο εξαιτίας των πρόσφατων υψηλών στοιχείων για τον πληθωρισμό και της αναζωπύρωσης της πανδημίας, με την παραλλαγή Όμικρον.

Ορισμένοι έχουν συζητήσει ακόμη και την πιθανότητα να πιέσουν για μια απόφαση το 2022, ελπίζοντας ότι μια καθυστέρηση θα φέρει μεγαλύτερη σαφήνεια για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

«Υπάρχουν τρόποι να δοθεί σαφήνεια χωρίς να αναλάβουμε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις, και θα είναι λάθος εάν δεν λάβουμε μια μακροπρόθεσμη δέσμευση επειδή επικρατεί υπερβολική αβεβαιότητα», ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο Reuters Next.

«Αλλά εξίσου, πρέπει να δείξουμε πολύ καθαρά ότι είμαστε έτοιμοι να δράσουμε και προς τις δύο κατευθύνσεις».

Μόλις υπάρξουν οι συνθήκες για αύξηση των επιτοκίων, η ΕΚΤ «δεν θα διστάσει να δράσει», τόνισε η Λαγκάρντ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Καλάθι των Χριστουγέννων: Προστέθηκε και το χοιρινό

Στο «Καλάθι των Χριστουγέννων» προστέθηκε το χοιρινό κρέας όπως...

Καίτη Κωνσταντίνου: «Δεν θεωρώ την τηλεόραση ένα δευτερεύον μέσο»

Η Καίτη Κωνσταντίνου έρχεται στο ραντεβού μας ντυμένη στα...

Φορολογικό νομοσχέδιο: Live η συζήτηση στη Βουλή

Στην ολομέλεια της Βουλής συνεχίζεται, σήμερα Τετάρτη, η αναμέτρηση...

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Το ντόμινο που προκάλεσε η δολοφονία του

Εκείνο το εορταστικό Σαββατόβραδο της 6ης Δεκεμβρίου του 2008,...