Μηδενική ανοχή σε ενδεχόμενες αλαζονικές συμπεριφορές, έμφαση στην αποτελεσματικότητα της επόμενης κυβέρνησης και προτεραιότητα στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων, στις μειώσεις φόρων και στη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ και της Δικαιοσύνης προαναγγέλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» λίγες ώρες πριν από τις εκλογές.
Ο πρόεδρος της ΝΔ απορρίπτει την κινδυνολογία για την «παντοδυναμία» του, προβάλλει τις συμπεριληπτικές πολιτικές ως απάντηση στην πολιτική ακρότητα, ενώ τονίζει ότι ακόμη και αν δεν επιλυθεί η μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία, δεν πρέπει να είμαστε καταδικασμένοι σε μια διαρκή ένταση.
Γιάννης Μαρίνος: Κύριε πρόεδρε, θα θέλατε να προσδιορίσετε τρία θέματα στα οποία θα δοθεί άμεση προτεραιότητα από τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;
«Οι κεντρικές προτεραιότητες για τη δεύτερη θητεία μας είναι η αύξηση των μισθών για όλους. Η ποιοτική δημόσια υγεία. Και ένα κράτος φιλικό, ψηφιακό και, κυρίως, αποτελεσματικό. Ασφαλώς, σε μια χώρα ισχυρή αμυντικά όσο και διπλωματικά. Θέλουμε οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα να είναι μεγαλύτερες κατά 25% έως το τέλος της τετραετίας. Ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1.500 και ο κατώτατος τα 950 ευρώ. Ενώ από το 2024 θα ισχύσει και το νέο, αυξημένο επίσης, Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο. Κινητήριος μοχλός για αυτά θα είναι η ανάπτυξη της οικονομίας με νέες επενδύσεις. Γι’ αυτό και διαρκώς βελτιώνουμε το περιβάλλον του επιχειρείν στην Ελλάδα. Θα συνεχιστούν, ωστόσο, τόσο οι ετήσιες αυξήσεις των συντάξεων όσο και οι φοροελαφρύνσεις που ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα. Ετσι, το αφορολόγητο στις οικογένειες με παιδιά αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ. Οι εισφορές θα υποχωρήσουν κατά μία ακόμη μονάδα. Ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μικρότερος κατά 10% στα ασφαλισμένα ακίνητα. Και, σταδιακά, έως το 2027 θα έχει καταργηθεί και το Τέλος Επιτηδεύματος σε συνδυασμό με τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.
«Προσωπικό μου στοίχημα η αναμόρφωση του ΕΣΥ»
Η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί προσωπικό μου στοίχημα, ίσως το μεγαλύτερο της δεύτερής μας θητείας. Αλλωστε, από την πρώτη στιγμή που καταρτίσαμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα είχα μιλήσει για ένα νέο ΕΣΥ στο οποίο θα έχουν δωρεάν πρόσβαση και ποιοτικές υπηρεσίες όλοι οι πολίτες. Και αυτό γιατί η αντιμετώπιση της πανδημίας υπήρξε επί τρία χρόνια εθνική προτεραιότητα, με αποτέλεσμα πλευρές του διαχρονικού αυτού προβλήματος να μην έχουν αντιμετωπιστεί ακόμη. Μιλώ κυρίως για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται συχνά στις εγχειρήσεις, στα Τμήματα Επειγόντων και στα Εξωτερικά Ιατρεία, αλλά και στην ανταπόκριση του ΕΚΑΒ. Εκεί θα πέσει το βάρος της αναβάθμισης σε 80 νοσοκομεία της χώρας και 156 Κέντρα Υγείας. Με 10.000 νέες προσλήψεις κυρίως νοσηλευτών. Με την ενίσχυση, όμως, και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Ωστε, κατά το πρότυπο των ελέγχων για τον καρκίνο του μαστού που ήδη γίνονται, οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις να επεκταθούν. Να αφορούν πια όλους τους πολίτες και να γίνονται για όλα τα βασικά νοσήματα. Σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές, με ηλεκτρονικά και γρήγορα ραντεβού και χωρίς κανένα κόστος για την Ελληνίδα και τον Ελληνα.
Τέλος, δεσμευόμαστε ότι θα πολεμήσουμε τις χρόνιες παθογένειες στη λειτουργία του κράτους. Προωθώντας την ψηφιοποίηση παντού και καθιερώνοντας την αξιολόγηση. Ωστε οι ικανοί υπάλληλοι να επιβραβεύονται. Αλλά και, με κατάρτιση, οι αδυναμίες όσων υστερούν να θεραπεύονται. Για να το πω διαφορετικά, θέλουμε ένα Δημόσιο ψηφιακό και αποτελεσματικό. Φιλικό και κυρίως επαγγελματικό. Δίπλα στον πολίτη. Με τα όπλα της ψηφιοποίησης και της αξιολόγησης, της αξιοποίησης της διεθνούς πείρας και της ενίσχυσης του έμψυχου δυναμικού θα κινηθούμε και απέναντι στην καθυστέρηση που παρουσιάζει η απονομή της δικαιοσύνης. Θα έλεγα ότι αυτή η αδυναμία της Δικαιοσύνης παράγει αδικία. Γι’ αυτό και μέχρι το τέλος της τετραετίας θέλουμε και σε αυτόν τον τομέα να έχουμε φτάσει στον μέσο όρο της Ευρώπης στον χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων».
Αγγελος Κωβαίος: Δεδομένης της διαφαινόμενης πολιτικής σας ισχύος, είστε έτοιμος να λάβετε τις τολμηρές αποφάσεις και να σπεύσετε σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην αρχή της θητείας σας και με νωπή την εντολή που θα λάβετε από τους πολίτες;
«Εχω ξαναπεί ότι η αυτοδυναμία δεν είναι κομματική σκοπιμότητα, αλλά εθνική αναγκαιότητα. Προϋπόθεση ώστε να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές που θέλει ο τόπος μας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υπηρετηθεί από εύθραυστες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, ανοιχτές σε πιέσεις συμφερόντων ή σε ισορροπίες και συμβιβασμούς. Αλλωστε, όσο πιο ισχυρή είναι η εντολή του λαού τόσο βαρύτερη γίνεται η ευθύνη στους ώμους της ηγεσίας. Αλλά και η απαίτηση του πρώτου η δεύτερη να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις και το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε. Γνωρίζουμε καλά ποιες αλλαγές πρέπει να προωθήσουμε. Με ποιον τρόπο, αλλά και σε ποιον χρόνο. Σας μίλησα ήδη για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία, στην παιδεία και στο κράτος. Για την ενίσχυση της ανάπτυξης και για την αύξηση των μισθών. Οι πτυχές του σχεδίου μας είναι πολλές και θα προωθούνται την κατάλληλη στιγμή. Και, βέβαια, τηρώντας τη διαβούλευση και τους κανόνες που απαιτεί η δημοκρατία».
Α.Κ.: Λογικά θα έχετε έτοιμη τη σύνθεση της νέας σας κυβέρνησης. Θα λάβετε υπ’ όψιν σας εσωκομματικές ισορροπίες κατά την κατάρτισή της;
«Αναμένω σήμερα την ετυμηγορία των πολιτών. Οσο μεγαλύτερη και ισχυρότερη είναι η εντολή τόσο ισχυρότερη θα είναι η ώθηση για να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα και τολμηρά στην εφαρμογή του προγράμματός μας. Εφόσον, λοιπόν, μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, θα ορκιστεί μια κυβέρνηση που θα δουλεύει σκληρά και μεθοδικά με στόχο το αποτέλεσμα. Για αυτό να είστε σίγουροι. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου οι πολίτες επιβράβευσαν τη δουλειά που κάναμε την προηγούμενη τετραετία. Επικρότησαν με την ψήφο τους την προσήλωσή μας στην επίλυση των προβλημάτων και ταυτόχρονα μας ζήτησαν να εφαρμόσουμε την κυβερνητική μας πρόταση. Εφόσον, λοιπόν, η κάλπη επανεπιβεβαιώσει αυτή την εντολή, θα αναλάβουμε την ευθύνη να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα στον δρόμο των μεγάλων και τολμηρών αλλαγών. Κεντρική μας στόχευση είναι να γίνουμε Ευρώπη σε όλους τους τομείς, ιδίως σε αυτούς που σήμερα βρισκόμαστε πίσω. Οσον αφορά τη σύνθεση της κυβέρνησης, αυτό που μπορώ να σας πω τώρα είναι ότι στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο θα συμμετέχουν περισσότερες γυναίκες και πολλά νέα πρόσωπα. Αλλά και ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα βασιστεί στη δυνατότητα των προσώπων να υλοποιήσουν τις πολιτικές για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί».
«Καλύτερο αντίδοτο στα άκρα οι πολιτικές που δεν αφήνουν κανέναν πίσω»
Γ.Μ.: Το γεγονός ότι 4 στους 10 φορολογουμένους εμφανίζονται να ζουν με εισόδημα 5.000 ευρώ ετησίως αποδεικνύει τεράστια φοροδιαφυγή, κυρίως στα ελευθέρια επαγγέλματα. Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το μείζον αυτό πρόβλημα, το οποίο αδικεί αφόρητα τους νομοταγείς φορολογουμένους;
«Η φοροδιαφυγή είναι, πράγματι, εκδήλωση αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Ο περιορισμός της, προφανώς, συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση των δημόσιων ταμείων. Ενώ μας δίνει τη δυνατότητα να μειώσουμε άλλους φόρους ή να διοχετεύσουμε πόρους εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Δεν μπορούμε, βέβαια, να αγνοούμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο μέτωπο της φοροδιαφυγής. Αλλωστε την αναγνωρίζουν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και την αποδεικνύουν οι αλλεπάλληλες υπερβάσεις που έχουμε πετύχει στους δημοσιονομικούς μας στόχους. Σημαντικό ρόλο παίζει, ασφαλώς, η ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, πεδίο στο οποίο φτάσαμε ήδη τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Γι’ αυτό και έχει μειωθεί αισθητά το αποκαλούμενο και “VAT gap”, δηλαδή το χάσμα στον ΦΠΑ λόγω φοροδιαφυγής. Είμαστε, συνεπώς, σε καλό δρόμο.
»Ομως αυτό δεν φτάνει. Εχουμε δρομολογήσει μια σειρά παρεμβάσεων, με πρώτη τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Επίσης, το ηλεκτρονικό τιμολόγιο σε όλη την αλυσίδα των συναλλαγών. Και, πλέον, αξιοποιούμε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που εντοπίζουν αυτόματα παραβατικές συμπεριφορές. Ετσι πιστεύω ότι σχετικά σύντομα θα αποκατασταθεί αυτή η αδικία να επωμίζονται συγκεκριμένοι πολίτες τα βάρη των άμεσων φόρων όταν άλλοι φοροδιαφεύγουν. Και έτσι θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, ώστε να μειώνονται, σταδιακά, τα φορολογικά βάρη για όλους. Κάτι που θα τονώσει και τη φορολογική συνείδηση των πολιτών. Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής – δεν θα μιλήσω για εξάλειψη, διότι θέλω να είμαι ρεαλιστής – είναι μια κεντρική πτυχή του σχεδίου μας. Μπορεί, μάλιστα, να αποδειχθεί και ένας “κρυφός άσος” για τη στήριξη των δημόσιων οικονομικών. Και να είναι αυτό το “κλειδί” που, σε βάθος τετραετίας, θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε και την “πόρτα” για μόνιμες και οριζόντιες μειώσεις στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας».
«Δεν θα ανεχτώ ίχνος αλαζονείας αν το αποτέλεσμα είναι τελικά αυτό που διεκδικούμε»
Α.Κ.: Η αντιπολίτευση, προεξοφλώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, προβάλλει ως απειλή την πολιτική σας παντοδυναμία και σας περιγράφει ως έναν δυνάμει «κοινοβουλευτικό δικτάτορα». Τι απαντάτε σε αυτά; Σας ανησυχούν ενδεχόμενες αλαζονικές συμπεριφορές από στελέχη της ΝΔ;
«Η αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠαΣοΚ, μην έχοντας κυβερνητική πρόταση, το μόνο που κάνουν είναι να επιτίθενται διαρκώς στη Νέα Δημοκρατία. Ζητώντας από τους πολίτες τι; Nα μην της δώσουν αυτοδυναμία, γιατί αυτό δήθεν θα οδηγήσει σε παντοδυναμία. Σαν να μη γνωρίζουν, δηλαδή, οι Ελληνες ότι επί 4 ολόκληρα χρόνια κυβέρνηση αυτοδυναμίας είχαν. Και το έργο αυτής της κυβέρνησης επικρότησαν τον Μάιο. Αυτό το επιχείρημα, συνεπώς, είναι αστείο. Παντοδύναμος είναι μόνο ο λαός. Ειδικά το ΠαΣοΚ, μάλιστα, δεν μπορεί να ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και σε αυτό το θέμα. Είναι το κόμμα που το 1996, το 2000 ή το 2009, για να μην πάμε στη δεκαετία του ‘80, κυβερνούσε με ποσοστά πάνω από 40%. Τότε, άραγε, αυτά τα ποσοστά ήταν “νίκη του λαού” αλλά σήμερα είναι “κίνδυνος για τη δημοκρατία”; Ή, μήπως, απειλήθηκε ποτέ το πολίτευμα επειδή η έκφραση της βούλησης των πολιτών στην κάλπη ήταν εμφατική; Επαναλαμβάνω, πρόκειται για άκρως υποκριτική στάση.
«Επειδή η αντιπολίτευση είναι πιθανόν να περάσει από μια φάση ενδοσκόπησης, ίσως θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να αναλάβουμε τον ρόλο της αντιπολίτευσης του εαυτού μας»
»Οπως σας είπα και προηγουμένως, όσο μεγαλύτερη η εμπιστοσύνη τόσο μεγαλύτερη νιώθω και την ευθύνη. Θα προσθέσω επίσης ότι δεν θα ανεχτώ ίχνος αλαζονείας αν το αποτέλεσμα είναι τελικά αυτό που διεκδικούμε. Και χαίρομαι για τη στάση όλων των στελεχών μας μετά το θετικό μήνυμα της 21ης Μαΐου. Είδατε ότι όργωσαν μαζί μου όλη την Ελλάδα και ότι αγωνίστηκαν για το κόμμα, χωρίς μάλιστα να δίνουν τη μάχη του σταυρού. Την ίδια εικόνα και συμπεριφορά θα δείξουμε και την επόμενη μέρα. Επειδή η αντιπολίτευση είναι πιθανόν να περάσει από μια φάση ενδοσκόπησης, ίσως θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να αναλάβουμε τον ρόλο της αντιπολίτευσης του εαυτού μας. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να κρίνουμε πολύ αυστηρά τις πράξεις μας. Να εντοπίζουμε τα λάθη μας για να τα διορθώνουμε και κυρίως να ακούμε τους πολίτες».
Α.Κ.: Οι διαφαινόμενοι πολιτικοί συσχετισμοί δείχνουν μια κυριαρχία της ΝΔ, μια κρίση και αναζήτηση στην Κεντροαριστερά, αλλά και στροφή μιας αξιοσημείωτης μερίδας πολιτών σε πάσης φύσεως ακραίες δυνάμεις. Σας προβληματίζει αυτή η τάση; Και πώς νομίζετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί;
«Οι αναζητήσεις στον χώρο της κεντροαριστερής πολυκατοικίας ελάχιστα με αφορούν. Γιατί δικός μας αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα. Θα είναι, ωστόσο, θετικό για το πολιτικό σύστημα και τη χώρα συνολικά να βγάλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα σωστά συμπεράσματα από τις εκλογές. Εγκαταλείποντας πριν απ’ όλα το ψέμα και τον τοξικό, διχαστικό λόγο με τα οποία πορεύτηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οσο για την ενίσχυση κάποιων ακραίων, να θυμίσω ότι την προηγούμενη δεκαετία τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα. Αναλογιστείτε τι ζούσαμε και γιατί συζητούσαμε τότε και ποια είναι η κατάσταση και οι προβληματισμοί μας σήμερα. Δείτε, επίσης, τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τι μορφές λαϊκισμού διατηρούνται στις ΗΠΑ. Αλλά και τι μορφές αυταρχικής διακυβέρνησης έχουμε σε πολλές χώρες. Πιστεύω ότι το πρακτικό πολιτικό αποτέλεσμα και η σωστή συμπεριφορά συντρίβουν τις απατηλές δοξασίες. Οσο, μάλιστα, η καθημερινότητα βελτιώνεται τόσο μικρότερο έδαφος και λιγότερους ακροατές θα βρίσκουν οι ακραίες φωνές, που διαχρονικά υπάρχουν.
»Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, δεν αμφισβητώ ότι πρόκειται για πρόβλημα το οποίο απαιτεί διαρκή εγρήγορση. Θεωρώ, όμως, ότι καλύτερο αντίδοτο στα άκρα είναι οι πολιτικές που δεν αφήνουν κανέναν πίσω. Και εννοώ οικονομικά, κοινωνικά αλλά και αξιακά. Ακόμη και τεχνολογικά. Θα έλεγα, πολιτισμικά. Γιατί όσοι υποστηρίζουμε τις συμπεριληπτικές πολιτικές πρέπει να έχουμε, παράλληλα, συμπεριληπτικές οπτικές και συμπεριληπτικές πρακτικές. Προς όλες τις κατευθύνσεις και για όλους».
Γ.Μ.: Μείζονος σημασίας θεωρείται η βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης. Οι καθυστερήσεις υπερβαίνουν τα 5 χρόνια και ενίοτε και τη δεκαετία, οπότε και επέρχεται παραγραφή των αδικημάτων. Κύρια αιτία είναι ο απεριόριστος αριθμός των αναβολών μιας δίκης. Ας υπογραμμιστεί ότι αυτή η καθυστέρηση, εκτός της δυσφορίας των προσφευγόντων, έχει χαρακτηριστεί και ως βασική αιτία για την αποτροπή σημαντικών ξένων επενδύσεων. Τι προτίθεστε να κάνετε αν αναλάβετε εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας;
«Ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης παραμένει πράγματι μεγάλος και η επίσπευσή του είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της επόμενης θητεία μας. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε πρόοδος, αλλά δεν αρκεί καθώς μιλάμε για ένα ζήτημα με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις. Είναι γνωστό ότι οι καθυστερήσεις αφενός ταλαιπωρούν τους πολίτες και αφετέρου αποτρέπουν υποψήφιους επενδυτές. Γι’ αυτό και εντάξαμε την επιτάχυνση στη Δικαιοσύνη στο σχέδιο “Ελλάδα 2.0” ως ξεχωριστό πρόγραμμα. Ηδη έχουν δρομολογηθεί σημαντικές δράσεις που θα γίνουν έως το 2027. Από τον νέο Δικαστικό Χάρτη με 14 νέα Δικαστικά Μέγαρα και την ψηφιοποίηση όλων των αρχείων μέχρι την κατάρτιση και αξιολόγηση της επίδοσης των δικαστών. Και ακόμη, την πιλοτική δίκη και τα εξειδικευμένα δικαστήρια. Νομίζω, έτσι, ότι θα φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το τέλος της τετραετίας».
Γ.Μ.: Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θεσπίστηκε ειδική νομοθεσία για αποφυλάκιση καταδίκων, ακόμα και για βαρέα κακουργήματα, λόγω ελλείψεως χώρων στις φυλακές. Γιατί προτιμάται η αποφυλάκιση βαρυποινιτών αντί της δημιουργίας νέων φυλακών;
«Θεμέλιο της σωφρονιστικής πολιτικής μας είναι η βελτίωση της διαβίωσης στις φυλακές, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αλλά και με αυστηρή τήρηση της ευνομίας. Στον υπερπληθυσμό στα ιδρύματα απαντάμε με όλες τις καλές πρακτικές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Και οι πρωτοβουλίες μας αφορούν την ορθολογικότερη κατανομή των κρατουμένων. Την προστασία της υγείας τους. Οπως και την επανένταξή τους στην κοινωνία. Δρομολογούμε, επίσης, τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων και την αναβάθμιση των υπαρχουσών. Ενδεικτικά, επισημαίνω το νέο κατάστημα κράτησης 600 θέσεων στη Δράμα, που θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο. Τη νέα δομή στις Κουρούνες Λασιθίου, επίσης με δυναμικότητα 600 θέσεων, που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα προχωρά, μέσω ΣΔΙΤ, η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο. Ενώ σχεδιάζονται και οι νέες φυλακές στα Γιάννενα και στη Χαλκίδα».
Γ.Μ.: Τι είδος κράτους δικαίου είναι το ελληνικό, όπου οι περισσότερες φυλακίσεις γίνονται με αναστολή έκτισης της ποινής; Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ισχύει επίσης η αναστολή, προβλέπεται η έκτιση μικρού έστω χρόνου φυλάκισης, ώστε και ο κατάδικος να τιμωρείται έστω και εν μέρει, ενώ και το θύμα να αισθάνεται ότι κάπως δικαιώνεται. Σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε και αυτό το πρόβλημα;
«Ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του 2019 με σπουδή και κρατώντας επί τούτου ανοιχτή τη Βουλή προκάλεσαν σωρεία προβλημάτων στο σωφρονιστικό μας σύστημα. Προβλήματα τα οποία αντιμετωπίστηκαν με τροποποιήσεις στους Κώδικες, σε πρώτη φάση τον Νοέμβριο του 2019 και στη συνέχεια τον Νοέμβριο του 2021. Προσέξτε. Η διάταξη του Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ αποσυνέδεε το ύψος της ποινής από άλλες καταδίκες ως κριτήριο για τη χορήγηση αναστολής. Συνέπεια αυτής της ρύθμισης ήταν η αναστολή ποινής να αποτελεί τον κανόνα για κάθε απόφαση φυλάκισης έως 3 έτη, ακόμα κι αν ο καταδικασμένος έχει βεβαρημένο μητρώο. Την κάναμε, λοιπόν, αυστηρότερη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν κάθε προηγούμενη καταδίκη έως 3 χρόνια. Επίσης, το δικαστήριο πλέον μπορεί να κρίνει ότι η εκτέλεση της ποινής είναι απολύτως αναγκαία για να αποτρέψει τον κατάδικο από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων. Παράλληλα, για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα να μην αναστέλλεται η ποινή όταν ασκείται έφεση, ακόμη και αν δεν ξεπερνά τα 3 έτη. Ενώ με τους Κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ η αναστολή δινόταν αυτόματα. Και, βέβαια, σήμερα η ποινή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ούτε αναστέλλεται ούτε μετατρέπεται. Με τις τροποποιήσεις αυτές θεσπίστηκε ένα αυστηρότερο πλαίσιο που οδηγεί στην άμεση εκτέλεση και στη μη αναστολή των ποινών στις περιπτώσεις αδικημάτων ή δραστών με ιδιαίτερη επικινδυνότητα και κοινωνική απαξία».
Α.Κ.: Εχετε ήδη εξαγγείλει τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ και μάλιστα με προσωπική σας μέριμνα. Ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις; Πρόκειται μόνο για προσλήψεις ή για ευρύτερες διαρθρωτικές αλλαγές και ποιες θα είναι αυτές;
«Η αλήθεια είναι ότι το ΕΣΥ δοκιμάστηκε στα χρόνια της πανδημίας. Αναδείχθηκαν οι αρετές του, η δύναμη των ανθρώπων του, αλλά φάνηκαν και οι αδυναμίες του. Εγιναν, βέβαια, και σημαντικά βήματα: Οι δαπάνες για το ΕΣΥ τώρα φτάνουν τα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ από εκεί που ήταν 3,9 δισεκατομμύρια. Το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό που υπηρετεί σήμερα ξεπερνά τις 107.500, ενώ ήταν 100.000. Και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι πλέον διπλάσιες. Μένουν, βέβαια, πολλά. Μίλησα στην αρχή για την αναβάθμιση 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας και για την πρόσληψη 10.000 υγειονομικών. Παράλληλα, θα αναδιαρθρωθεί το ΕΚΑΒ και θα αποκτήσουμε έξι βάσεις ευέλικτων ελικοπτέρων με πλήρη ιατρικό εξοπλισμό, ώστε να γίνονται ευκολότερα και ταχύτερα οι διακομιδές ασθενών. Για όλα αυτά έχουμε εξασφαλίσει 1,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Περίπου το 8% των συνολικών πόρων του, δηλαδή, θα κατευθυνθούν στην υγεία».
Γ.Μ.: Γιατί δεν χρηματοδοτείτε τους δήμους και τις κοινότητες των μικρών νησιών ώστε να ανεγείρουν στέγες φιλοξενίας των γιατρών, των νοσηλευτών και των εκπαιδευτικών που διορίζονται εκεί;
«Μπορούν πλέον να το κάνουν εύκολα με τον θεσμό της Κοινωνικής Αντιπαροχής που ψηφίσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο. Δίνοντας τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν αδρανή κρατικά και δημοτικά ακίνητα προκειμένου να κατασκευαστούν κατοικίες. Αυτό είναι ένα μόνο από τα εργαλεία που θα αξιοποιήσουμε την επόμενη τετραετία για να αντιμετωπίσουμε τη δυσκολία εύρεσης στέγης την οποία συναντούν αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι, κυρίως σε τουριστικές περιοχές. Θεωρώ, βέβαια, απαραίτητη τη συνεργασία και την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους των δήμων, που ειδικά σε αυτόν τον τομέα δεν πρέπει να περιμένουν την κεντρική παρέμβαση του κράτους».
Γ.Μ.: Βασική αιτία της ατελούς και βραδυκίνητης κρατικής μηχανής θεωρείται η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Εν όψει αναθεώρησης του Συντάγματος σκέπτεστε να περιορίσετε τη μονιμότητα μόνο στους κρατικούς υπαλλήλους και να την άρετε στο προσωπικό των δημόσιων οργανισμών και των κρατικών εταιρειών;
«Δεν συμφωνώ ότι η μονιμότητα αποτελεί το βασικό αίτιο των προβλημάτων στη λειτουργία του κράτους. Τα αίτια, κατά τη γνώμη μου, είναι ο τρόπος οργάνωσης, οι πελατειακές σχέσεις – τουλάχιστον μέχρι τη δημιουργία του ΑΣΕΠ – και κυρίως η έλλειψη αξιολόγησης. Η διεθνής εμπειρία, άλλωστε, μας διδάσκει ότι δημόσιες διοικήσεις, όπου ισχύει η μονιμότητα, λειτουργούν εξαιρετικά. Ακριβώς επειδή είναι απαλλαγμένες από παθογένειες και βασίζονται στη διαρκή αξιολόγηση. Δεν θα θίξουμε, λοιπόν, τη μονιμότητα. Ομως θα επιμείνουμε στην αξιολόγηση δομών και προσώπων ώστε να επιβραβεύονται οι καλύτεροι υπάλληλοι, να βελτιώνονται εκείνοι που υστερούν σε απόδοση και οι πολίτες να έχουν καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες».
Α.Κ.: Κατά την προεκλογική περίοδο αναδείχθηκε, ίσως με τρόπο άκομψο, το γνωστό ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας και των παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής. Θεωρείτε ότι το συγκεκριμένο θέμα προσφέρεται για συζήτηση μεταξύ ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης;
«Το ζήτημα αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα. Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει σε ένα αμιγώς εσωτερικό ζήτημα. Και αυτό είναι κάτι που θα θέσω και στον κ. Ερντογάν. Αλλωστε, η δημοσιοποίηση του θέματος δεν γίνεται για να ενημερωθεί, απλώς, ο ΣΥΡΙΖΑ για πράγματα που του είναι γνωστά. Αλλά και για να φτάσει το μήνυμα στην Τουρκία, που ξεπέρασε τα όρια. Θα το επαναλάβω: σε ό,τι αφορά τη μουσουλμανική της μειονότητα, η Ελλάδα δεν δέχεται εξωτερικές παρεμβάσεις. Οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι έλληνες πολίτες, με τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με όλους τους άλλους. Και πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για προκοπή, χωρίς καμία διάκριση με βάση το θρήσκευμά τους. Αυτή η πολιτική της ισονομίας και της ισοπολιτείας εγκαινιάστηκε ουσιαστικά από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1990. Συνεχίστηκε από κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ με ενεργητικές πολιτικές, όπως η ευκολότερη πρόσβαση των παιδιών της μειονότητας στα πανεπιστήμια. Και πιστεύω ότι πρέπει να αποτελεί κοινό τόπο των κομμάτων, στην κατεύθυνση και του διακομματικού πορίσματος της Βουλής για τη Θράκη».
Α.Κ.: Εχετε ήδη αναφερθεί στο ενδεχόμενο συνάντησής σας με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκτιμάτε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις ώστε να αναμένει κανείς κάτι διαφορετικό από την επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών; Ποιες είναι οι δικές σας προσδοκίες;
«Μια συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο δεν θα έπρεπε να αποτελεί μεγάλη είδηση. Το γεγονός ότι τόσο ο κ. Ερντογάν όσο και εγώ, εφόσον σήμερα μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, θα βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας νέας θητείας μάς δίνει μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας. Θα προσέλθω, λοιπόν, με καλή διάθεση. Ξεπερνώντας ορισμένες πρόσφατες ακραίες εξάρσεις και κρατώντας την αποκλιμάκωση που είχε η επιθετική ρητορική αλλά και η επιθετική πρακτική της Αγκυρας τους τελευταίους μήνες. Εκεί θα δούμε αν πραγματικά υπάρχει δυνατότητα αυτό το κλίμα να διατηρηθεί, αλλά και να θέσουμε ένα πιο σαφές πλαίσιο προσέγγισης για την επίλυση της βασικής μας διαφοράς, εδώ και δεκαετίες τώρα, και δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
»Ακόμη και αν δεν πετύχουμε, πάντως, να επιλύσουμε αυτή τη μείζονα και διαχρονική διαφορά μας, δεν σημαίνει ότι είμαστε καταδικασμένοι να βρισκόμαστε διαρκώς στο κόκκινο με την Τουρκία και ανοιχτοί στο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου. Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, μειώνοντας σταδιακά την ένταση. Από εκεί και πέρα, όπως γνωρίζετε, εκτός από αυτή τη μία βασική γεωπολιτική μας διαφορά, υπάρχει και η θετική ατζέντα με τους γείτονες. Εχουμε σημαντικές εμπορικές σχέσεις, αλλά και κοινά ενδιαφέροντα σε ζητήματα όπως η Πολιτική Προστασία. Με αυτές τις βάσεις μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα κλίμα καλών σχέσεων. Σε κάθε περίπτωση, οι βασικοί πυλώνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής δεν θα τροποποιηθούν, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τη θέση της ως γεωπολιτικός παράγοντας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Να οικοδομεί σταθερές συμμαχίες και να χτίζει καινούργιες συνεργασίες. Θα συνεχίσει, επίσης, να αναπτύσσεται, με σημαντικό ποσοστό του παραγόμενου πλούτου να επενδύεται στην αποτρεπτική της δυνατότητα και στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Το έχω πει ξανά και θα επιμείνω: στην προσπάθεια προσέγγισης παραμένουμε συνεπείς. Ομως δεν είμαστε αφελείς».
Α.Κ.: Το πρόσφατο πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου επανέφερε με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα. Είναι προφανές το έλλειμμα κοινής ρεαλιστικής ευρωπαϊκής πολιτικής σε αυτό το πεδίο. Ως ηγέτης μιας χώρας όπως η Ελλάδα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος, είστε έτοιμος να αναλάβετε μια πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ποια θα ήταν η πρότασή σας προς τους εταίρους;
«Το Μεταναστευτικό αποτελεί φλέγον ευρωπαϊκό, θα έλεγα και παγκόσμιο, ζήτημα. Η Ελλάδα, ως κράτος που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή του. Και η Ευρώπη, βέβαια, άλλαξε σταδιακά την πολιτική της. Αναγνώρισε – και σωστά, κατά την άποψή μας – ότι δεν μπορεί να υπάρχει ούτε ενιαία και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, ούτε νέα πολιτική ασύλου χωρίς τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της. Σε αυτόν τον τομέα ήρθε πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις. Το ίδιο πιστεύω ότι θα γίνει και με τα βήματα που δρομολογούνται στο υπό διαμόρφωση Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης. Υπάρχει μια πρώτη συμφωνία σε επίπεδο Συμβουλίου για το νέο αυτό Σύμφωνο, όμως έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Πρέπει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να καταλήξουμε σε νομικά δεσμευτικά κείμενα. Σίγουρα, πάντως, αυτό το οποίο έχει συμφωνηθεί είναι καλύτερο από το Δουβλίνο. Επιδέχεται βελτιώσεων, αλλά σε έναν βαθμό ικανοποιεί τις πάγιες προτεραιότητες της πατρίδας μας. Ομως, δεν θα ολοκληρωθεί μια συμφωνία από τη μια στιγμή στην άλλη. Ούτε η συμφωνία θα λύσει από μόνη της και ως διά μαγείας ένα εξαιρετικά σύνθετο πρόβλημα. Από την πλευρά μας, πάντως, θα επιμείνουμε με διαρκείς προτάσεις και παρεμβάσεις».
Πολεοδομικές αυθαιρεσίες
«Αβατα δεν υπάρχουν πουθενά»
Γ.Μ.: Δεσμεύεστε να μη νομιμοποιήσετε ξανά αυθαίρετα κτίρια και να αρχίσετε να γκρεμίζετε όσα κρίθηκαν αυθαίρετα;
«Η αυθαίρετη δόμηση αποτελεί διαχρονική πληγή. Το μήνυμα που στέλνουμε εμείς, όμως, είναι η τήρηση της νομιμότητας. Να θυμίσω ότι πρόσφατα, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2023, θεσπίστηκαν διατάξεις για τον ταχύτατο εντοπισμό και την επιβολή κυρώσεων σε αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης στη γη. Και βλέπετε ότι, ήδη, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται η νέα διαδικασία. Με πρώτο αποτέλεσμα τον εντοπισμό σημαντικού αριθμού αυθαιρέτων στη Μύκονο. Ποια κυβέρνηση έκανε κατεδαφίσεις και, μάλιστα, σε προεκλογική περίοδο σε μια περιοχή της χώρας που φημίζεται για τις διασυνδέσεις της με ισχυρά συμφέροντα; Η απάντηση είναι καμία. Στέλνουμε, λοιπόν, ένα σαφές μήνυμα: Αβατα πολεοδομικής και οποιασδήποτε άλλης αυθαιρεσίας δεν υπάρχουν πουθενά στη χώρα. Στην ίδια κατεύθυνση, ενεργοποιούμε και τον δειγματοληπτικό έλεγχο οικοδομικών αδειών. Επικαιροποιούμε, επίσης, το νομικό πλαίσιο, επιταχύνοντας τις διαδικασίες και ενισχύοντας τα αρμόδια όργανα κατεδάφισης. Και πράγματι τόσο η υιοθέτηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων όσο και οι αυξημένες αυτοψίες των ελεγκτών, οδηγούν στον συνεχή εντοπισμό αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών. Να υπογραμμίσω, τέλος, ότι δεν νοείται τακτοποίηση για αυθαίρετα που χτίστηκαν μετά την 28η Ιουλίου 2011. Αυτή είναι μια “κόκκινη γραμμή” που με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας δεν πρόκειται να επεκταθεί. Συνεπώς, μετά την ημερομηνία αυτή, η κατεδάφιση είναι υποχρεωτική, εφόσον δεν εκδοθεί οικοδομική άδεια».

«Το γεγονός ότι τόσο ο κ. Ερντογάν όσο και εγώ, εφόσον σήμερα μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, θα βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας νέας θητείας μάς δίνει μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας» τονίζει ο κ. Μητσοτάκης
«Με την Τουρκία μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε»
Γ.Μ.: Βασική αιτία της ατελούς και βραδυκίνητης κρατικής μηχανής θεωρείται η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Εν όψει αναθεώρησης του Συντάγματος σκέπτεστε να περιορίσετε τη μονιμότητα μόνο στους κρατικούς υπαλλήλους και να την άρετε στο προσωπικό των δημόσιων οργανισμών και των κρατικών εταιρειών;
«Δεν συμφωνώ ότι η μονιμότητα αποτελεί το βασικό αίτιο των προβλημάτων στη λειτουργία του κράτους. Τα αίτια, κατά τη γνώμη μου, είναι ο τρόπος οργάνωσης, οι πελατειακές σχέσεις – τουλάχιστον μέχρι τη δημιουργία του ΑΣΕΠ – και κυρίως η έλλειψη αξιολόγησης. Η διεθνής εμπειρία, άλλωστε, μας διδάσκει ότι δημόσιες διοικήσεις, όπου ισχύει η μονιμότητα, λειτουργούν εξαιρετικά. Ακριβώς επειδή είναι απαλλαγμένες από παθογένειες και βασίζονται στη διαρκή αξιολόγηση. Δεν θα θίξουμε, λοιπόν, τη μονιμότητα. Ομως θα επιμείνουμε στην αξιολόγηση δομών και προσώπων ώστε να επιβραβεύονται οι καλύτεροι υπάλληλοι, να βελτιώνονται εκείνοι που υστερούν σε απόδοση και οι πολίτες να έχουν καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες».
«Σε ό,τι αφορά τη μουσουλμανική της μειονότητα, η Ελλάδα δεν δέχεται εξωτερικές παρεμβάσεις»
Α.Κ.: Κατά την προεκλογική περίοδο αναδείχθηκε, ίσως με τρόπο άκομψο, το γνωστό ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας και των παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής. Θεωρείτε ότι το συγκεκριμένο θέμα προσφέρεται για συζήτηση μεταξύ ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης;
«Το ζήτημα αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα. Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει σε ένα αμιγώς εσωτερικό ζήτημα. Και αυτό είναι κάτι που θα θέσω και στον κ. Ερντογάν. Αλλωστε, η δημοσιοποίηση του θέματος δεν γίνεται για να ενημερωθεί, απλώς, ο ΣΥΡΙΖΑ για πράγματα που του είναι γνωστά. Αλλά και για να φτάσει το μήνυμα στην Τουρκία, που ξεπέρασε τα όρια. Θα το επαναλάβω: σε ό,τι αφορά τη μουσουλμανική της μειονότητα, η Ελλάδα δεν δέχεται εξωτερικές παρεμβάσεις. Οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι έλληνες πολίτες, με τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με όλους τους άλλους. Και πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για προκοπή, χωρίς καμία διάκριση με βάση το θρήσκευμά τους. Αυτή η πολιτική της ισονομίας και της ισοπολιτείας εγκαινιάστηκε ουσιαστικά από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1990. Συνεχίστηκε από κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ με ενεργητικές πολιτικές, όπως η ευκολότερη πρόσβαση των παιδιών της μειονότητας στα πανεπιστήμια. Και πιστεύω ότι πρέπει να αποτελεί κοινό τόπο των κομμάτων, στην κατεύθυνση και του διακομματικού πορίσματος της Βουλής για τη Θράκη».
«Ακόμη και αν δεν πετύχουμε να επιλύσουμε αυτή τη μείζονα και διαχρονική διαφορά μας, δεν σημαίνει ότι είμαστε καταδικασμένοι να βρισκόμαστε διαρκώς στο κόκκινο με την Τουρκία»
Α.Κ.: Εχετε ήδη αναφερθεί στο ενδεχόμενο συνάντησής σας με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκτιμάτε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις ώστε να αναμένει κανείς κάτι διαφορετικό από την επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών; Ποιες είναι οι δικές σας προσδοκίες;
«Μια συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο δεν θα έπρεπε να αποτελεί μεγάλη είδηση. Το γεγονός ότι τόσο ο κ. Ερντογάν όσο και εγώ, εφόσον σήμερα μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, θα βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας νέας θητείας μάς δίνει μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας. Θα προσέλθω, λοιπόν, με καλή διάθεση. Ξεπερνώντας ορισμένες πρόσφατες ακραίες εξάρσεις και κρατώντας την αποκλιμάκωση που είχε η επιθετική ρητορική αλλά και η επιθετική πρακτική της Αγκυρας τους τελευταίους μήνες. Εκεί θα δούμε αν πραγματικά υπάρχει δυνατότητα αυτό το κλίμα να διατηρηθεί, αλλά και να θέσουμε ένα πιο σαφές πλαίσιο προσέγγισης για την επίλυση της βασικής μας διαφοράς, εδώ και δεκαετίες τώρα, και δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη και αν δεν πετύχουμε, πάντως, να επιλύσουμε αυτή τη μείζονα και διαχρονική διαφορά μας, δεν σημαίνει ότι είμαστε καταδικασμένοι να βρισκόμαστε διαρκώς στο κόκκινο με την Τουρκία και ανοιχτοί στο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου. Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, μειώνοντας σταδιακά την ένταση.
»Από εκεί και πέρα, όπως γνωρίζετε, εκτός από αυτή τη μία βασική γεωπολιτική μας διαφορά, υπάρχει και η θετική ατζέντα με τους γείτονες. Εχουμε σημαντικές εμπορικές σχέσεις, αλλά και κοινά ενδιαφέροντα σε ζητήματα όπως η Πολιτική Προστασία. Με αυτές τις βάσεις μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα κλίμα καλών σχέσεων. Σε κάθε περίπτωση, οι βασικοί πυλώνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής δεν θα τροποποιηθούν, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τη θέση της ως γεωπολιτικός παράγοντας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Να οικοδομεί σταθερές συμμαχίες και να χτίζει καινούργιες συνεργασίες. Θα συνεχίσει, επίσης, να αναπτύσσεται, με σημαντικό ποσοστό του παραγόμενου πλούτου να επενδύεται στην αποτρεπτική της δυνατότητα και στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Το έχω πει ξανά και θα επιμείνω: στην προσπάθεια προσέγγισης παραμένουμε συνεπείς. Ομως δεν είμαστε αφελείς».
Α.Κ.: Το πρόσφατο πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου επανέφερε με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα. Είναι προφανές το έλλειμμα κοινής ρεαλιστικής ευρωπαϊκής πολιτικής σε αυτό το πεδίο. Ως ηγέτης μιας χώρας όπως η Ελλάδα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος, είστε έτοιμος να αναλάβετε μια πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ποια θα ήταν η πρότασή σας προς τους εταίρους;
«Το Μεταναστευτικό αποτελεί φλέγον ευρωπαϊκό, θα έλεγα και παγκόσμιο, ζήτημα. Η Ελλάδα, ως κράτος που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή του. Και η Ευρώπη, βέβαια, άλλαξε σταδιακά την πολιτική της. Αναγνώρισε – και σωστά, κατά την άποψή μας – ότι δεν μπορεί να υπάρχει ούτε ενιαία και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, ούτε νέα πολιτική ασύλου χωρίς τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της. Σε αυτόν τον τομέα ήρθε πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις. Το ίδιο πιστεύω ότι θα γίνει και με τα βήματα που δρομολογούνται στο υπό διαμόρφωση Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης. Υπάρχει μια πρώτη συμφωνία σε επίπεδο Συμβουλίου για το νέο αυτό Σύμφωνο, όμως έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Πρέπει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να καταλήξουμε σε νομικά δεσμευτικά κείμενα. Σίγουρα, πάντως, αυτό το οποίο έχει συμφωνηθεί είναι καλύτερο από το Δουβλίνο. Επιδέχεται βελτιώσεων, αλλά σε έναν βαθμό ικανοποιεί τις πάγιες προτεραιότητες της πατρίδας μας. Ομως, δεν θα ολοκληρωθεί μια συμφωνία από τη μια στιγμή στην άλλη. Ούτε η συμφωνία θα λύσει από μόνη της και ως διά μαγείας ένα εξαιρετικά σύνθετο πρόβλημα. Από την πλευρά μας, πάντως, θα επιμείνουμε με διαρκείς προτάσεις και παρεμβάσεις».
Πηγή: tovima.gr