Κυριακίδου – Το σχέδιο της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου

Ο καρκίνος είναι από τις κυριότερες προκλήσεις που αφορούν στην υγεία των πολιτών της ΕΕ τόνισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, κατά την παρουσίαση της Επιτροπής των αποστολών της ΕΕ με στόχο σταθερές λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις.

Από τις κυριότερες προκλήσεις

«Η πανδημία της COVID-19 απλώς μας υπενθύμισε πολύ έντονα ότι ο καρκίνος είναι μία από τις κυριότερες προκλήσεις που αφορούν στην υγεία για την Ένωσή μας.  Πρόκειται για μία πρόκληση που αφορά λίγο πολύ όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, αμέτρητες οικογένειες και αυτό ασκεί ανείπωτη πίεση στα υγειονομικά συστήματα» ανέφερε η κ. Κυριακίδου.

Συμπλήρωσε ότι «ακόμη και πριν από την πανδημία, ο καρκίνος επρόκειτο να γίνει η κορυφαία αιτία θανάτου στην ΕΕ έως το 2035.

Ενα εκατομμύριο περιπτώσεις

Έκτοτε, μάθαμε ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να μην διαγνωστούν σε όλη την Ευρώπη λόγω της COVID-19. Περίπου 100 εκατομμύρια έλεγχοι δεν πραγματοποιήθηκαν. Αυτό σημαίνει διάγνωση μεταγενέστερου σταδίου και λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης».

Επίσης, επισήμανε ότι το 20% των καρκινοπαθών στην Ευρώπη δεν λαμβάνουν ακόμη τη χειρουργική επέμβαση ή τη χημειοθεραπεία που χρειάζονται.

«Η πανδημία όχι μόνο έχει επηρεάσει αρνητικά τη διάγνωση του καρκίνου, τη θεραπεία και τη  φροντίδα, μεγαλώνοντας το άγχος των ασθενών και όσων έχουν επιβιώσει, αλλά προκάλεσε επίσης σημαντικές δυσκολίες για κρίσιμες έρευνες και καινοτομία.

Σώζουν ζωές

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καταλαβαίνουμε πώς η έρευνα, η καινοτομία, η ψηφιοποίηση και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να σώσουν ζωές» υπογράμμισε η Ευρωπαία Επίτροπος.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε ολόκληρη την ΕΕ και συνεργαζόμαστε με την αποστολή «Horizon Europe on Cancer»» σημείωσε προσθέτοντας ότι «μόνο μαζί μπορούμε να εμβαθύνουμε την κατανόησή μας για την πολυπλοκότητα του καρκίνου. Όταν η έρευνα και η πολιτική λειτουργούν μαζί μπορούμε να προσφέρουμε τις καλύτερες λύσεις για όλους εκείνους που επηρεάζονται από καρκίνο» τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου.

Η Horizon Europe έχει διαθέσει συνολικά έως και 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε υποστήριξη της έρευνας για τον καρκίνο, ενώ τα  σχέδια για τον καρκίνο είναι φιλόδοξα ανέφερε η κ. Κυριακίδου τονίζοντας το όραμα «για μια ισχυρή και ανθεκτική Ένωση Υγείας όπου ο καρκίνος, η πρόληψη και η φροντίδα είναι αναπόσπαστα κομμάτια».

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Συγκινεί με την ανθρωπιά του ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Σπουδαία πρωτοβουλία από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!Μετά τη νίκη των...

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός: Τα «φώτα» στην Τούμπα

Ντέρμπι αποδείξεων στην Τούμπα. ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός διασταυρώνουν απόψε...

Κατάληψη του…

Κατάληψη του Εθνικού Θεάτρου, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, πραγματοποιούν...