Κυριακίδου: Πάνω από 211 εκατ. οι εμβολιασμοί στην ΕΕ – Μειώθηκαν τα κρούσματα

Για την πορεία των εμβολιασμών μίλησε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.

«Από τις αρχές της πανδημίας γίνονται όλες οι προσπάθειες για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την επιστροφή σε μία νέα κανονικότητα, να ανοίξουμε τις οικονομίες μας και τις κοινωνίες μας. Σήμερα, έχουμε ξεπεράσει τα 211 εκατομμύρια εμβολιασμούς στην Ε.Ε και βρισκόμαστε εντός του πλαισίου για να έχουμε παραδώσει αρκετές δόσεις, ώστε το 70% των ενηλίκων να έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Από τα μέσα Απριλίου, ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ε.Ε. έχει μειωθεί κατά 39%. Θέλουμε τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς τους για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και το θέμα των μεταλλάξεων.

Την Τρίτη υπέγραψα την τρίτη σύμβαση με την Pfizer – Biontech για 1,8 δισ. επιπλέον δόσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και προσαρμοσμένα εμβόλια σε νέες μεταλλάξεις», τόνισε στον ΘΕΜΑ 104,6 fm, προσθέτοντας πως οι ρυθμοί εμβολιασμών στην Ευρώπη έχουν επιταχυνθεί σημαντικά και αυτό το βλέπουμε μέρα με την ημέρα. Οι αριθμοί εμβολιασμών είναι πολύ ικανοποιητικοί.

Για τους αρνητές του εμβολιασμού, είπε:

«Μας απασχολεί το πρόβλημα αυτό. Έχουμε βάλει στόχο μέχρι τον Οκτώβριο να έχουμε τουλάχιστον τρία νέα, εγκεκριμένα θεραπευτικά σχήματα για τα άτομα τα οποία νοσούν από κορωνοϊό. Με τον ίδιο τρόπο, κινούμαστε μαζί με όλα τα κράτη – μέλη. Όσον αφορά στη διστακτικότητα, σίγουρα μας απασχολεί. Μας απασχολεί και με την πλατφόρμα των εμπειρογνωμόνων όλων των κρατών – μελών διότι ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο μπορεί να αποτελέσει τη μόνιμη λύση για την πανδημία, μόνο αν το εμπιστεύεται ο κόσμος».

Σε αρκετά κράτη – μέλη βλέπουμε σκεπτικισμό, ο οποίος διακινείται και μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Υπάρχουν οι αρνητές των εμβολίων, υπάρχουν τα άτομα που ανησυχούν για την ασφάλεια των εμβολίων. Αυτήν την εβδομάδα διαπιστώσαμε μία αύξηση διαδικτυακών πηγών, χωρίς ταυτότητα, που παραπλανούν με ψευδείς ειδήσεις και θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τα εμβόλια κατά της νόσου covid- 19. Το παρακολουθούμε.

Όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού και να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να επιλέξουν τον εμβολιασμό».

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού:

«Καταλαβαίνω ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες, όλοι μας, ανυπομονούν να ταξιδέψουν ξανά. Και αυτή η συμφωνία σημαίνει ότι θα είναι σε θέση να το πράξουν με ασφάλεια. Έχουμε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό το οποίο σέβεται πλήρως τα δικαιώματα των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Θα διατίθεται σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή. Σε επίπεδο Ε.Ε. το σύστημα θα είναι έτοιμο τις προσεχείς ημέρες.

Το σημαντικό είναι τα κράτη -μέλη να προωθήσουν την ανάπτυξη των εθνικών τους συστημάτων ώστε να εξασφαλιστεί ένα σύστημα που θα τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό.

Το πιστοποιητικό θα καλύπτει και τον εμβολιασμό και τις εξετάσεις και την ανάρρωση. Γι’ αυτό δεν θα υπάρχουν διακρίσεις. Θα μπορούν να το έχουν όλοι οι πολίτες και να αρχίσουμε να ανοίγουμε τις οικονομίες μας με ασφάλεια».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...