Κυρ. Μητσοτάκης: «Στεκόμαστε στο πλευρό Τουρκίας-Συρίας- Δεδομένη η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία»»

Την οδύνη του εκ μέρους ολόκληρου του ελληνικού λαού για τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία εξέφρασε από τις Βρυξέλλες όπου παρευρίσκεται για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης .

«Η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των δύο λαών»

«Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής γίνεται στη σκιά του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία. Θέλω να εκφράσω ακόμα μια φορά την οδύνη μου εκ μέρους ολόκληρου του ελληνικού λαού για τις τραγικές απώλειες. Να επαναλάβω ότι η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των δύο λαών, όπως έχει ήδη κάνει με παροχή άμεσης βοήθειας για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια, αλλά και με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να υποστηριχθούν εκατοντάδες χιλιάδες, ενδεχομένως και εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι θα βρεθούν το επόμενο διάστημα χωρίς σπίτια. Επίσης, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να οργανωθεί εδώ στις Βρυξέλλες μια διάσκεψη δωρητών, έτσι ώστε να βρεθούν πρόσθετοι οικονομικοί πόροι για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των πληγέντων περιοχών», τόνισε προσερχόμενος στη σύνοδο.

«Δεδομένη η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία»

«Η Σύνοδος Κορυφής θα μας δώσει την ευκαιρία να υποδεχθούμε τον πρόεδρο Ζελένσκι και να επαναλάβουμε ακόμα μια φορά την αμέριστη στήριξή μας στον αγώνα της Ουκρανίας για την προάσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας. Η στήριξη της ΕΕ, ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικογένειας, σε αυτήν την προσπάθεια, θεωρείται δεδομένη, να δώσουμε τη δυνατότητα στον ουκρανικό λαό και στην ουκρανική κυβέρνηση να μπορεί να διαπραγματευτεί μία δίκαιη ειρήνη με το ρωσικό εισβολέα, με τους όρους όμως που η ίδια θα θέσει», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, ακόμα στα δύο κρίσιμα θέματα που, όπως είπε, αφορούν την ευρωπαϊκή οικογένεια:

«Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να αγωνίζεται, έτσι ώστε η ΕΕ να κάνει περισσότερα για να προστατέψει τα ευρωπαϊκά της σύνορα»

Το πρώτο αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης. Ειδικά της παράνομης μετανάστευσης, η οποία πάλι δείχνει έντονες τάσεις σημαντικής αύξησης τον τελευταίο χρόνο. «Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να αγωνίζεται, έτσι ώστε η ΕΕ να κάνει περισσότερα για να προστατέψει τα ευρωπαϊκά της σύνορα. Είναι κάτι που ως χώρα το κάνουμε ήδη, αλλά προσβλέπουμε σε ακόμα μεγαλύτερη ευρωπαϊκή υποστήριξη και θα εξακολουθούμε να διεκδικούμε πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους, έτσι ώστε να έχουμε όλα τα μέσα στη διάθεσή μας για να φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας. Και όταν αναφέρομαι σε όλα τα μέσα, αναφέρομαι και στην ανάγκη η ΕΕ να χρησιμοποιήσει φυσικά εμπόδια, όπως ο φράχτης στον Έβρο, Την ίδια στιγμή είναι δεδομένο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιταχύνει τις πολιτικές επιστροφών έτσι ώστε όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υποστηρίζουμε επί της αρχής τη χαλάρωση του πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων»

«Ταυτόχρονα θα συζητήσουμε και θέματα ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, υποστήριξης των τεχνολογιών εκείνων που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε γρήγορα την πράσινη μετάβαση. Είναι μια συζήτηση η οποία καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική, μετά τις αποφάσεις οι οποίες πάρθηκαν στις ΗΠΑ. Η Ελλάδα υποστηρίζει επί της αρχής τη χαλάρωση του πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων, η οποία όμως πρέπει να γίνει με ένα τρόπο προσωρινό και στοχευμένο και να μη φέρει σε δύσκολη θέση χώρες οι οποίες δεν έχουν τόσο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να υποστηρίξουν τις εθνικές τους επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, η Ευρώπη θα εξακολουθεί να αγωνίζεται σε όλα τα μέτωπα για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό, είναι και η χαλάρωση του τρόπου με τον οποίο αξιοποιούμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα ξεκινήσει και η συζήτηση για πρόσθετους οικονομικούς πόρους οι οποίοι θα είναι απαραίτητοι προκειμένου να στηρίξουν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι από τους πρωταγωνιστές στην απορρόφηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών πόρων. Είμαστε πρωταγωνιστές στο ταμείο ανάκαμψης , είμαστε πρωταγωνιστές στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Συνοχής από το ΕΣΠΑ και σε αυτήν την πορεία θα εξακολουθούμε να κινούμαστε και το επόμενο διάστημα» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Δουδωνής: Θα φορολογήσουμε τα κέρδη από 5% έως 15%

Ποικίλες συζητήσεις προκάλεσε η δήλωση του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού...

Ρωσία: Επιθέσεις με drones μέσα στη Μόσχα

Η Μόσχα δέχθηκε τα ξημερώματα μία, πρωτοφανούς κλίμακας, επίθεση...

Ο Αλεξάντερ Πέιν στην Εύβοια

Ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν, θα βρεθεί...

Τράπεζα θεμάτων: Νέες αντιδράσεις Τσαπανίδου – Τι λέει το ΠαΣοΚ

Για τα προβλήματα με την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων...