Κρυμμένος πίνακας του Βαν Γκογκ αναδημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη μετά από 135 χρόνια

Ένας πίνακας του Βαν Γκογκ που ήταν κρυμμένος για περισσότερα από 135 χρόνια κάτω από έναν άλλο πίνακα αναδημιουργήθηκε για πρώτη φορά από επιστήμονες που χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη.

Ο κρυμμένος πίνακας του Βίνσεντ Bαν Γκογκ ανακαλύφθηκε με ακτίνες Χ. Ο Βαν Γκογκ το ζωγράφισε στον διαστάσεων 100×80 εκατοστών καμβά και ακολούθως το κάλυψε με τα λουλούδια της «Νεκρής Φύσης».

Η αναπαράσταση θα εκτεθεί στην έκθεση Focus Art Fair στο Λούβρο από τις 1-5 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα βγει σε δημοπρασία.

Οι Βρετανοί επιστήμονες Άντονι Μπούρατσντ και Τζορτζ Καν από την Oxia Palus -μια πρωτοβουλία που με όπλο την τεχνητή νοημοσύνη ζωντανεύει κρυμμένους πίνακες-, χρησιμοποίησαν αλγόριθμους δίνοντας ως στοιχεία πίνακες του Βαν Γκογκ με ανθρώπους και έργαμε λουλούδια  του καλλιτέχνη από την ίδια περίοδο, ώστε να προσεγγίσουν το περιεχόμενο και το ύφος του κάθε πίνακα.

Photo: YouTube

Αυτές οι εκτιμήσεις οδήγησαν σε μια τελική αναπαράσταση των «Δύο παλαιστών» μετά από αρκετούς μήνες, και σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Τζέσπερ Έρικσον, κατέληξαν σε μια τρισδιάστατη εκτύπωση που αναδημιούργησε πινελιές παρόμοιες με το στυλ του καλλιτέχνη.

«Συνδυάσαμε τις πιο εξελιγμένες μεθόδους γι’ αυτό το αποτέλεσμα», λέει ο Bourached. «Είναι το αγαπημένο μου μέχρι στιγμής».

Photo: YouTube

Πολλοί καλλιτέχνες συνήθιζαν να επαναχρησιμοποιούν καμβάδες, είτε επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν νέα υλικά, είτε γιατί ήταν δυσαρεστημένοι με αυτό που είχαν φτιάξει αρχικά και ξεκινούσαν να ζωγραφίζουν από πάνω κάτι καινούργιο. Ο λόγος για τον οποίο το έκανε ο μελαγχολικός ολλανδός ζωγράφος, ωστόσο, είναι άγνωστος.

Ενώ υπάρχουν εικασίες σχετικά με τους λόγους που ο Βαν Γκογκ ζωγράφισε πάνω από τους «Δύο παλαιστές», μια επιστολή του καλλιτέχνη δείχνει ότι το αγαπούσε το έργο.

Γράφοντας στον αδελφό του το 1866, έλεγε: «Αυτή την εβδομάδα ζωγράφισα κάτι μεγάλο με δύο γυμνά κορμιά – δύο παλαιστές. Μου αρέσει πολύ».

Έχοντας συνδυάσει τόσο την τέχνη όσο και την επιστήμη για την ολοκλήρωση του έργου, ο Μπόυρατσντ είναι αισιόδοξος για μεγαλύτερες συνεργασίες μεταξύ των δύο κλάδων.

«Ο κύριος στόχος μας είναι να εμπνεύσουμε μεγαλύτερη έρευνα σχετικά με τα ορόσημα της ιστορίας της τέχνης και το τι μπορούμε να μάθουμε για αυτούς τους καλλιτέχνες μέσω της τεχνητής νοημοσύνης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ελβετία Σιόν: Τουλάχιστον δύο νεκροί από πυροβολισμούς

Πυρ κατά πολιτών άνοιξε ένας οπλοφόρος στην ελβετική πόλη...

LIVE: Τα νέα μέτρα για τα γήπεδα και την οπαδική βία

Δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ανακοινώθηκαν τα νέα...

ΚΚΕ: Η μεγάλη ρεβάνς του Περισσού

Στην πολιτική δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η δυναμική της πραγματικότητας...