Κουτσούμπας : Ο κόσμος πεθαίνει εκτός ΜΕΘ και ο ιδιωτικός τομέας κάνει χρυσές δουλειές

«Πριν από ένα χρόνο, στις 7 Απρίλη 2020, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, οι νοσοκομειακοί γιατροί με τις κινητοποιήσεις τους έξω από τις πύλες των νοσοκομείων έσπαγαν τη σιωπή που θέλατε να επιβάλλετε και διεκδικούσαν μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, ζητώντας τα αυτονόητα: μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών, λοιπών υγειονομικών, πλήρη επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα και ένταξη σε ένα κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας» είπε στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ένα χρόνο μετά, τα δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα στην Αττική, έχουν μεταβληθεί σε νοσοκομεία Covid, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, δεκάδες διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη ζωή τους» προσέθεσε. λέγοντας ότι η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά αραδιάζει νούμερα για να δείξει ότι τα έχει πάει καλύτερα από άλλες χώρες της ΕΕ και άλλες χώρες του κόσμου.

«Δεν μας αφορά αυτή η μακάβρια στατιστική, αυτές οι ανούσιες συγκρίσεις. Σε όλες τις χώρες της ΕΕ τα μοντέλα σας κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι, παντού αναδείχθηκε η θλιβερή κατάσταση των δημοσίων συστημάτων Υγείας, παντού ως προτεραιότητα των κυβερνήσεων τέθηκε η προστασία της κερδοφορίας μεγάλων επιχειρήσεων, παντού οι εργαζόμενοι αφέθηκαν απροστάτευτοι στο έλεος της αρρώστιας και της κρίσης και ο κατάλογος δεν έχει τέλος» υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι αυτές «οι χωρίς κανένα νόημα συγκρίσεις το μόνο που προσφέρουν, ίσως, είναι να συντηρούν μια δικομματική ανούσια αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ κυρίως με ασθμαίνον το ΚΙΝΑΛ».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε, επίσης, ότι επί ένα χρόνο οι επιλογές της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν πως κριτήριό της δεν είναι η ανάγκη προστασίας της υγείας και συνολικά οι ανάγκες του λαού, αλλά οι ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, προσθέτοντας πως «κάτω από αυτή την οπτική μπορεί να βρει κανείς τις απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που τον βασανίζουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση, που δεν διαφέρει και πολύ από τη διαχείριση άλλων αστικών κυβερνήσεων».

Τόνισε ότι οι ανάγκες της οικονομίας είναι που επιβάλλουν στην κυβέρνηση το σταδιακό άνοιγμα «και όχι γιατί την έπιασε ο πόνος για το αν ο κόσμος έχει κουραστεί», προσθέτοντας «ο κόσμος έχει κουραστεί, όχι όμως τόσο από τα μέτρα όσο από τις παλινωδίες, τις αντιφάσεις, την υποκρισία της πολιτικής σας».

Ανέφερε ότι η εξάπλωση του κορονοϊού δεν σταμάτησε επειδή η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο στους βασικούς χώρους διασποράς τους, στους μεγάλους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Τα κρούσματα αυξάνονται, γιατί δεν υπάρχει οργανωμένη αποτελεσματική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Τώρα προτείνετε την αυτοδιάγνωση που το αποτέλεσμά της κιόλας θα δηλώνεται εθελοντικά πάλι στα πλαίσια της «περιβόητης ατομικής ευθύνης»» είπε ο Δ. Κουτσούμπας προσθέτοντας ότι τώρα η κυβέρνηση προετοιμάζει και το άνοιγμα του τουρισμού, «με τα γνωστά πρωτόκολλα- λάστιχο, πρωτόκολλα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των αεροπορικών εταιρειών, των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων».

Ο γγ του ΚΚΕ εγκάλεσε την κυβέρνηση, γιατί «με δική της ευθύνη η ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού έχει σκοντάψει στις δεσμεύσεις της ΕΕ, στα παζάρια και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους φαρμακευτικούς ομίλους και τα διάφορα καπιταλιστικά κράτη».

«Με δεδομένες τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της πανδημίας είναι η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, η επίταξη του ιδιωτικού τομέα και η λήψη μέτρων σε όλους τους χώρους υπερμετάδοσης» υπογράμμισε.

Έθεσε το ερώτημα, γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και επισήμανε ότι επειδή τελευταία τα περιθώρια στένεψαν η κυβέρνηση άρχισε να μιλά για «ένα δήθεν Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο όπως λέτε «περιλαμβάνει τα δημόσια Νοσοκομεία, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα στρατιωτικά»».

«Τα τσουβαλιάζετε όλα μαζί, κάτω από την ομπρέλα του «εθνικού», για να βγάλετε λάδι τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος ακόμα και τώρα που πεθαίνει κόσμος εκτός ΜΕΘ, κάνει «χρυσές δουλειές»» τόνισε.

Καταθέτοντας στοιχεία για παραπομπές ασθενών από το δημόσιο σύστημα σε ιδιωτικά νοσοκομεία- είπε ότι πίσω από τα περί Εθνικού Συστήματος η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει πως «τα δημόσια νοσοκομεία έχουν γονατίσει, ενώ τα μεγαθήρια του ιδιωτικού τομέα σάς νοικιάζουν κλίνες με το αζημίωτο. Αυτό το αζημίωτο, μάλιστα, το διπλασιάσατε μέσα στην πανδημία, με τροπολογία που ψηφίσατε».

«Πυξίδα για όλες τις επιλογές της κυβέρνησης όπως και όλων των κυβερνήσεων πριν από αυτήν ήταν, είναι και θα είναι η υπηρέτηση της οικονομίας των λίγων, των επιχειρηματικών κολοσσών. Για αυτό ενοχοποιείτε τους αρρώστους, κυνηγάτε τους δήθεν “ασυνείδητους»” πολίτες, αποθεώσατε την ατομική ευθύνη, όπως κάνετε και τώρα με τα self test», είπε και προσέθεσε: «Η αντιμετώπιση, όμως, της πανδημίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς κρατική επιδημιολογική καταγραφή και επίβλεψη».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε την πανδημία για να περάσει αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα και για να ενισχύσει το οπλοστάσιο της καταστολής και του αυταρχισμού. «Τι περιμένατε; Ότι εσείς θα ψηφίζετε αντεργατικούς νόμους και οι εργαζόμενοι θα σιωπούν; Δεν θα αντιδρούν, δεν θα κινητοποιούνται; Κι αυτή η καραμέλα με τις συγκεντρώσεις που δήθεν ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων, έλιωσε πια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι «βολεύει την κυβέρνηση να προσπερνά τις εγκληματικές ευθύνες στην διαχείριση της πανδημίας, όμως τις συνέπειες τις πληρώνουν και οι επαγγελματίες».

Χαρακτήρισε τα οικονομικά μέτρα στήριξης περιορισμένης αποτελεσματικότητας γιατί είναι οριζόντιου χαρακτήρα «σχεδιασμένα κυρίως να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μεγαλύτερων ή πιο δυναμικών επιχειρήσεων» και γιατί «είναι μιας χρήσης» αφού «μαζί με το τέλος των περιορισμών την επόμενη μέρα αρχίζει ο Γολγοθάς».

Σημείωσε ότι την ίδια ώρα η κυβέρνηση πριμοδοτεί με δισεκατομμύρια ευρώ τα σχέδια μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων, ενώ ετοιμάζεται να ράψει «καινούργιο κοστούμι στο λαό που ακούει στο όνομα «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης»». «Το Ταμείο Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτήσει το σχέδιο «Ελλάδα 2.0″ δεν είναι ούτε λεφτόδεντρο, ούτε παγκάρι φιλόπτωχο. Και δεν δικαιούται κανείς να το παρουσιάζει έτσι. Ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε κανένας από τους υπερασπιστές του. Πρόκειται για Ταμείο Ανάκαμψης που θα είναι η νέα αλυσίδα για τους λαούς της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια» τόνισε.

Επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως «στους όρους για την κάθε φορά εκταμίευση των ποσών είναι να ξαναπληρώνει ο ελληνικός λαός με την υλοποίηση νέων μέτρων από αυτά που έχουν ήδη συναποφασίσει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις» σχολίασε «αντί Ελλάδα 2.0 καλύτερα να το πείτε Μνημόνιο 5.0».

Είπε ακόμα ότι «φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη, σημαίνει νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και νέα φορολογικά βάρη σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους», καθώς και ότι «η ανάπτυξη και η κερδοφορία του κεφαλαίου απαιτούν, φθηνή εργατική δύναμη» ενώ οι -τουλάχιστον επισφαλείς- προβλέψεις για 200.000 θέσεις εργασίας «δεν θα καλύψουν παρά πολύ μικρό κομμάτι της ανεργίας».

Είπε ότι η κυβέρνηση μπορεί να βρει συναίνεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και στα άλλα κόμματα που χαιρέτησαν το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά «στο εργατικό λαϊκό κίνημα θα βρει «κλειστές πόρτες»», και τόνισε πως «ο λαός όντως έχει ανάγκη από ρήξη με την στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου, «ρήξη», πρώτα και κύρια, με τη στρατηγική της ΕΕ, της άρχουσας τάξης και των κομμάτων που τους υπηρετούν».

«Το συμφέρον του ελληνικού λαού είναι στην πάλη για έναν άλλο, διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με επίκεντρο τους δικούς του στόχους για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα» κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...