Κουτσούμπας: Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας

Την αντίθεσή του εκφράζει το ΚΚΕ στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στον πόλεμο της Ουκρανίας με τον γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα να ζητάει την απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο τονίζοντας ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει στόχος αντιποίνων της Ρωσίας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας νωρίτερα σε εκδήλωση του ΚΚΕ στη Λαμία για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ έκανε εκτενή αναφορά στον πόλεμο ζητώντας «να κλείσουν τώρα οι βάσεις»  και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η χώρα μας γίνεται «θύτης» άλλων λαών, όμως ταυτόχρονα μπορεί να γίνει και εύκολο «θύμα». Η Ελλάδα κινδυνεύει και όχι οι ΗΠΑ που βρίσκονται στην άλλη άκρη του κόσμου».

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε από την Λαμία ο Δημήτρης Κουτσούμπας για τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν ως εξής:

«Από δω από τη Λαμία, απ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ, βροντοφωνάζουμε: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να σταματήσει η οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας! Να κλείσουν τώρα οι βάσεις!

»Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα για το λαό μας, αυτές τις ώρες που ηχούν οι σειρήνες του πολέμου και είναι σε εξέλιξη η επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

»Οι σειρήνες του πολέμου ηχούν για δεύτερη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος, 30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού. Μάταια οι λαοί αναζητούν τον «ειρηνικό» και «ασφαλή» κόσμο που τους έταξαν τότε! Αυτό που υπάρχει είναι η μόνιμη ανασφάλεια, η φτώχεια και οι πόλεμοι.

»Και η Ευρώπη μετράει πλέον δύο πολέμους, μετά τη Γιουγκοσλαβία και τις ηρωικές σελίδες που έγραψε και ο λαός μας με την πάλη του, ξεφτιλίζοντας τα κοράκια του ΝΑΤΟ που τους έστελνε, αντί για το μέτωπο, στη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης.

»Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, είναι το αποτέλεσμα της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Έχει επίκεντρο τις σφαίρες επιρροής, τα μερίδια των αγορών, τις πρώτες ύλες, τα ενεργειακά σχέδια και τους δρόμους μεταφοράς. Ανταγωνισμοί που δεν μπορούν πια να επιλυθούν με διπλωματικά – πολιτικά μέσα κι εύθραυστους συμβιβασμούς.

»Από τη μία πλευρά οι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που εγκαθίδρυσαν και στηρίζουν την αντιδραστική κυβέρνηση-μαριονέτα του Κιέβου, τους παραστρατιωτικούς μηχανισμούς και τις φασιστικές ομάδες της Ουκρανίας. ΗΠΑ – ΝΑΤΟ χρόνια τώρα προωθούν τις θέσεις τους επεκτείνοντας το ΝΑΤΟ, με στόχο τη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας.

»Από την άλλη πλευρά είναι η σημερινή Ρωσία, που προωθεί τα δικά της σχέδια καπιταλιστικής ενοποίησης εδαφών και χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

»Ο πόλεμος, σύντροφοι και φίλοι, αποτελεί τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής με άλλα βίαια μέσα. Είναι απόδειξη ότι ο πόλεμος, ο θάνατος και η καταστροφή που προκαλεί, ξεπηδά αναπόφευκτα μέσα από τον καπιταλιστικό – ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

»Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας ζούσαν για πολλές δεκαετίες αδελφωμένοι, προόδευαν ειρηνικά στις συνθήκες του σοσιαλισμού. Αυτό -όσο αντικομμουνιστικό δηλητήριο και αν χύσουν τα διάφορα πρακτορεία- δεν μπορούν να το διαγράψουν από τη μνήμη των λαών. Η πραγματική ιστορία και η αλήθεια της δεν διαγράφεται.

»Αντίθετα, κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότερο αποδεικνύεται ότι η διέξοδος βρίσκεται μόνο στη σύγκρουση με το άδικο καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τη φτώχεια και τον πόλεμο. Αυτό τον άλλο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν αυτοί οι λαοί, όλοι οι λαοί, σήμερα.

»Και η Ελλάδα δεν είναι αθώα του εγκλήματος! Συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής άρχουσας τάξης, δηλαδή τη συμμετοχή της στο πλιάτσικο και την αναδιανομή της «πίτας», που γίνεται με νέα εγκλήματα σε βάρος των λαών.

»Οι ελληνικές κυβερνήσεις που πέρασαν, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, η μία μετά την άλλη, έχουν στηρίξει τις αποφάσεις και τα σχέδια του ΝΑΤΟ για τη διεύρυνσή του, για την περικύκλωση της Ρωσίας, για τα σχέδιά του σε βάρος των λαών. Αυτοί δρομολόγησαν την εγκατάσταση νέων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα, όπως αυτή της Αλεξανδρούπολης που έχει μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς και προώθησης στρατιωτικών δυνάμεων προς την Ανατολική Ευρώπη.

»Έτσι, η χώρα μας γίνεται «θύτης» άλλων λαών, όμως ταυτόχρονα μπορεί να γίνει και εύκολο «θύμα». Η Ελλάδα κινδυνεύει και όχι οι ΗΠΑ που βρίσκονται στην άλλη άκρη του κόσμου.

»Η Ελλάδα και ο λαός μας είναι που μπορούν να γίνουν στόχος αντιποίνων, όπως ήδη έχει προειδοποιήσει η Ρωσία για την Αλεξανδρούπολη και τις άλλες στρατιωτικές βάσεις.

»Η Ελλάδα και ο λαός μας πληρώνει βαρύ οικονομικό φόρο με την ακρίβεια, την αύξηση της τιμής των καυσίμων, την ενεργειακή φτώχεια, τους εξοπλισμούς. Η Ελλάδα και ο λαός της θα την πληρώσει, αφού εκτός των άλλων, έχει ανοίξει και η όρεξη της Τουρκίας με τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο για αναθεώρηση συνόρων και συμφωνιών, καθώς και στο Κυπριακό.

»Η απάντηση από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού μας και της χώρας μας βρίσκεται στην χάραξη αυτοτελούς – αυτόνομης γραμμής, μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια. Μπροστά στο νέο έγκλημα η καθαρή απάντηση είναι μόνο μία:

»Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οι λαοί είναι οι μόνοι κυρίαρχοι να χαράξουν την πορεία τους, να επιλέξουν το δρόμο τους, μακριά από τα ιδιοτελή συμφέροντα των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων που τις υπηρετούν και είναι οι μόνες υπεύθυνες γι’ αυτό το σφαγείο που μας οδηγούν. Εδώ και τώρα να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν αμέσως όλες οι βάσεις στη χώρα μας. Δυναμώνουμε την πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο μας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...