Κουτσούμπας : Η άδικη και αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική υποκινεί τις διαδηλώσεις

Τους λόγους για τους οποίους αρνήθηκε την πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη, για κοινή συστράτευση – μαζί και με τον ΣΥΡΙΖΑ – απέναντι στην κυβέρνηση, με αφορμή το περιστατικό αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη, εξηγεί ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Kontra News.

«Ο κ. Βαρουφάκης ξανακαλεί το ΚΚΕ σε μαζικές κινητοποιήσεις», αναφέρει ο κ. Κουτσούμπας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Του θυμίζουμε, λοιπόν, πως το ΚΚΕ εδώ και ένα χρόνο πρωτοστατεί σε κινητοποιήσεις – Πρωτομαγιά, Πολυτεχνείο, απεργίες κλπ – δηλαδή, μας καλεί σε κάτι που ήδη κάνουμε και δεν κάνει αυτός».

Ο γραμματέας του ΚΚΕ επισημαίνει αυτό που απάντησε και εγγράφως στην επιστολή-πρόσκληση Βαρουφάκη, δηλαδή ότι η καταστολή «δεν αντιμετωπίζεται πραγματικά με συνεννοήσεις κορυφών πολιτικών κομμάτων», αλλά «με όρους κινήματος, μαζικών αγώνων που θα στρέφονται στην ίδια την αιτία του προβλήματος, την αντιλαϊκή στρατηγική που απαιτεί και την ανάλογη κατασταλτική θωράκιση»

«Εκεί θα κριθεί κάθε πολιτική δύναμη, χωρίς να αθωωθούν δυνάμεις, που είτε ανέχτηκαν ή και συνδιαμόρφωσαν το θεσμικό κατασταλτικό πλαίσιο από κυβερνητικές θέσεις. ΣΥΡΙΖΑ και Βαρουφάκης, ως τότε υπουργός του, δεν είναι άμοιροι ευθυνών», τονίζει ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το ΚΚΕ και οι κυβερνήσεις συνεργασίας

Αναφορικά με το ενδεχόμενο το ΚΚΕ «να στηρίξει μια κυβέρνηση συνεργασίας των κομμάτων της Αριστεράς, έστω για να περάσουν κάποια συγκεκριμένα νομοσχέδια, στα οποία φαίνεται πως υπάρχει κοινή γραμμή» σημειώνει ότι «ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ουδεμία σχέση έχουν με αυτό που γνωρίσαμε ως «Αριστερά». Είναι δυνάμεις που κρίθηκαν κυβερνητικά, ψήφισαν μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα, έβαλαν τη σφραγίδα τους σε εμβληματικές επιλογές, επικίνδυνες για το λαό και τη χώρα, όπως η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ».

Προσθέτει μάλιστα ότι, στο ερώτημα αυτό, το ΚΚΕ απάντησε ήδη από το 2012 και δικαιώθηκε «με τραγικό τρόπο, γιατί η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε αγωνιζόμενο κόσμο σε απογοήτευση και ηττοπάθεια. Αν το ΚΚΕ στήριζε μια τέτοια αντιλαϊκή κυβέρνηση, θα έκανε το μεγαλύτερο δώρο στις δυνάμεις της συντήρησης και της αντίδρασης».

Άλλωστε, όπως λέει, στο ΚΚΕ «δεν έχουμε πρόβλημα να ψηφίσουμε νομοσχέδια που μπορεί να δίνουν μια ανακούφιση στους εργαζόμενους».  Και προσθέτει: «Δείτε όμως το εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ «δεσμεύτηκε» να εξασφαλίσει σήμερα για το «νέο» ΕΣΥ το 7% του ΑΕΠ, το οποίο είναι μικρότερο από το 8% του 2015. Όπως βλέπετε, λοιπόν, με άλλους έχει κοινή γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

Οι αντιλαϊκές πολιτικές υποκινούν τις διαδηλώσεις

Τονίζει ότι «η άδικη και αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική είναι αυτή που φουντώνει τη λαϊκή αγανάκτηση, υποκινεί τις διαδηλώσεις».

Προσθέτει ότι «θα μπορούσε να είναι το ανέκδοτο των ημερών» το ότι «η κυβέρνηση και, προσωπικά, ο πρωθυπουργός παρουσιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν «υποκινητή» των κινητοποιήσεων, όμως τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Γιατί τα κρούσματα απρόκλητης αστυνομικής βίας δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, αλλά στρατηγική επιλογή, σήμα κατατεθέν όλων των αντιλαϊκών κυβερνήσεων. Η ΝΔ αναβάθμισε ένα ήδη αυταρχικό νομοθετικό και επιχειρησιακό οπλοστάσιο, που διαμορφώθηκε και από προηγούμενες κυβερνήσεις».

Το ΚΚΕ στις δημοσκοπήσεις

«Στις δημοσκοπήσεις, βλέπουμε το κόμμα μας όχι μόνο να σταθεροποιεί, αλλά και να αυξάνει τις δυνάμεις του» σημειώνει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ αναφέρεται και στην αναγνώριση του ΚΚΕ, πέραν της εκλογικής του επιρροής, ως της «μαχητικής, αξιόπιστης δύναμη που βρέξει-χιονίσει υπερασπίζεται τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα».

«Αυτό που μας απασχολεί κυρίως είναι πώς αυτή η αναγνώριση θα μεταφραστεί σε συμπόρευση με το ΚΚΕ μέσα στο κίνημα, για να σώσουμε ό,τι σώζεται, διεκδικώντας όλα όσα σήμερα έχει ανάγκη ο λαός για να ζήσει όπως του αξίζει», τονίζει.

Για το άνοιγμα της αγοράς

Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογραμμίζει ότι «αν η κυβέρνηση είχε υλοποιήσει τις προτάσεις του ΚΚΕ, των νοσοκομειακών γιατρών, των εργατικών σωματείων, άλλων μαζικών φορέων, όχι μόνο δεν θα έμεναν κλειστά τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, αλλά θα είχαν ήδη ανοίξει αρκετές δραστηριότητες που παραμένουν κλειστές».

«Οι επιλογές της, δεν μαρτυρούν ανικανότητα, αλλά προσήλωση στην πολιτική που θεωρεί «κόστος» συνολικά τις ανάγκες του λαού» σημειώνει, υπογραμμίζοντας «το επείγον τώρα, είναι η στοχευμένη ενίσχυση όσων μικροεπαγγελματιών έχουν συσσωρεύσει προβλήματα για να επιβιώσουν, αλλά και για να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν όταν αρθούν οι περιορισμοί».

Υπενθυμίζει ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση νόμου για την άμεση και μακροπρόθεσμη ανακούφιση των κλάδων του εμπορίου, της εστίασης και άλλων, που προβλέπει «τη διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες, την επιδότηση ατομικών ασφαλιστικών εισφορών, μηνιαίο επίδομα 1000 ευρώ, μαζί με μέτρα πιο μακροπρόθεσμης ανακούφισης, όπως η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος».

Ενίσχυση του ΕΣΥ μόνο με επίταξη μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων

Ο γραμματέας του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «για να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές, επείγει να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας, να παρθούν μέτρα προστασίας παντού, να τρέξει ο εμβολιασμός με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια».

Και επαναλαμβάνει ότι «ενίσχυση στο ΕΣΥ μπορεί να δώσει μόνο η πραγματική επίταξη, δηλαδή η άμεση δέσμευση χωρίς αποζημίωση των υποδομών και του προσωπικού μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων. Έχουμε ήδη υποδείξει με το όνομα και τη διεύθυνσή τους πέντε από αυτά», υπενθυμίζει, καταλήγοντας πως «αντί γι’ αυτό, η κυβέρνηση αποθεώνει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, ο οποίος σα να μην είμαστε σε πόλεμο, όχι μόνο δεν επιτάσσεται αλλά θησαυρίζει κι απ’ αυτόν τον πόλεμο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Κλείνει ψηφοδέλτια, οριστικοποιεί πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – «Το παιχνίδι τώρα αρχίζει»

Επισπεύδει τις διεργασίες για τα ψηφοδέλτια και την οριστικοποίηση...