Οι κυανόκρανοι της UNIFIL παραμένουν στον νότιο Λίβανο παρά τις επιθέσεις και τις πιέσεις του Ισραηλινού στρατού

Οι κυανόκρανοι της UNIFIL παραμένουν στον νότιο Λίβανο παρά τις επιθέσεις και τις πιέσεις του Ισραηλινού στρατού

Οι κυανόκρανοι της UNIFIL αποφάσισαν να παραμείνουν στις θέσεις τους στον νότιο Λίβανο, παρά τις αιτιάσεις του ισραηλινού στρατού, ο οποίος ζήτησε την αποχώρησή τους. Σκοπός τους είναι να υποστηρίξουν τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην περιοχή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός τους στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Αντρέα Τενέντι, εκπρόσωπος της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, υπενθύμισε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ζήτησαν να εκκενωθούν «περίπου 29 θέσεις» κοντά στην Μπλε Γραμμή, αλλά το αρχηγείο της UNIFIL δεν περιλήφθηκε στη λίστα.

Η UNIFIL, που αριθμεί 10.000 άνδρες, βρίσκεται υπό διασταυρούμενα πυρά Ισραήλ και Χεζμπολάχ, η οποία έχει κηρύξει ανοιχτό πόλεμο κατά του Ισραήλ. Ο Τενέντι τόνισε την ανάγκη για την παρουσία της στρατιωτικής αποστολής, επικαλούμενος την σημασία της κυματίζουσας σημαίας του ΟΗΕ στην περιοχή και την υποχρέωσή τους να υποβάλουν αναφορές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την αρχή των επιθέσεων, πέντε κυανόκρανοι έχουν τραυματιστεί, και οι διεθνείς αντιδράσεις είναι έντονες. Χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία κάλεσαν τους Ισραηλινούς πρέσβεις για εξηγήσεις, με την Ιταλία να επισημαίνει πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι πυροβόλησε λόγω «απειλής» κοντά σε θέση της UNIFIL, η οποία συνεργάζεται με τον λιβανικό στρατό για την ανάπτυξή τους.

Οι συνθήκες για τους κυανόκρανους είναι εξαιρετικά δύσκολες, καθώς οι βομβαρδισμοί είναι συνεχείς, και η καθημερινότητά τους διαταράσσεται σοβαρά. Σχεδόν σε καθημερινή βάση δέχονται πυρά, σύμφωνα με τον Τενέντι. Τόνισε ότι η αποστολή τους διακυβεύεται από τις «πολύ, πολύ δύσκολες» συνθήκες.

Ο Τενέντι υπογράμμισε ότι οι ραγδαίες εξελίξεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια μεγαλύτερη περιφερειακή σύγκρουση με σοβαρές συνέπειες. Επανέλαβε την ανάγκη για πολιτικές και διπλωματικές συνομιλίες ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή. Επίσης, ανέφερε ότι η UNIFIL συνεργάζεται με ανθρωπιστικούς φορείς για να προσφέρει βοήθεια σε όσους έχουν εγκλωβιστεί στη περιοχή.

Οι αναταραχές στη Λιβανέζικη επικράτεια έχουν προκαλέσει σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις, με πάνω από 1.200 θανάτους και πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένα άτομα από τις 23 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρουν οι αρχές του Λιβάνου.

Πηγή: naftemporiki.gr