Το νέο βιβλίο του θρυλικού δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, που είναι γνωστός από την υπόθεση Γουότεργκεϊτ, προσφέρει αποκαλυπτικές ματιές στα άδυτα της εξουσίας και των διεθνών σχέσεων. Σε αυτό, ο Μπάιντεν κάνει μια σφοδρή αποτίμηση για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον «κακό», και στα σχόλια του αναφέρεται σε μια ιδιωτική συζήτηση όπου λέει «Αυτός ο π… γιος, ο Μπίμπι Νετανιάχου, είναι κακός».
Επιπλέον, ο Μπάιντεν εξαπολύει επιθέσεις και κατά του Ρώσου προέδρου Πούτιν, αποκαλώντας τον «το κακό» και λέγοντας ότι έχουν να κάνουν με την επιτομή του κακού, ιδιαίτερα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το βιβλίο, με τίτλο «War», βασίζεται σε εκατοντάδες συνεντεύξεις και αποκαλύπτει κρίσιμα περιστατικά που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και τις διεθνείς κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης από το Αφγανιστάν.
Ο Γούντγουορντ περιγράφει πώς οι ΗΠΑ είχαν πληροφορίες για τις κινήσεις του Πούτιν σχετικά με την Ουκρανία, οι οποίες έδειχναν ότι υπήρχε μια σοβαρή πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων. Ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, ενημέρωσε τον Μπάιντεν για το σχέδιο Πούτιν, το οποίο αμφότεροι οι άντρες θεωρούσαν πολύ σοβαρό, αν και ο Μπάιντεν απάντησε λέγοντας «Θα ήταν τρελό».
Αναφορές αναφέρονται σε τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, με τον Λόιντ Όστιν να προειδοποιεί το Ρώσο ομόλογό του κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων, προειδοποιώντας για τις συνέπειες που θα είχε στον παγκόσμιο χάρτη. Επίσης, περιγράφεται μια δραματική στιγμή όπου ο Όστιν ζήτησε από τον Σοϊγκού να μην προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες.
Η σχέση του Μπάιντεν με τον Νετανιάχου συνεχώς επιδεινώνεται, όπως προκύπτει από τις ηχογραφημένες συνομιλίες τους, όπου ο Μπάιντεν αμφισβητεί τη στρατηγική του Νετανιάχου, δίνοντας έμφαση στην απουσία σχεδίου εκ μέρους του. Μετά την εισβολή του Ισραήλ στην Κάτω Γάζα, ο Μπάιντεν σχολίασε, λέγοντας «Είναι ένας γ…ος ψεύτης».
Το έργο «War» αναδεικνύει τις πολυάριθμες προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ και προσφέρει μια σκοτεινή εικόνα της γεωπολιτικής πραγματικότητας.
Πηγή: naftemporiki.gr