Η Σχέση Του Κυκλώνα Μίλτον Με Την Κλιματική Κρίση σύμφωνα Με Τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Συνολάκη

Η Σχέση Του Κυκλώνα Μίλτον Με Την Κλιματική Κρίση σύμφωνα Με Τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Συνολάκη

Στην εκπομπή «On Politics» της Ναυτεμπορικής, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης, ανέλυσε την περίπτωση του κυκλώνα Μίλτον και τις καταστροφικές του συνέπειες στη Φλόριντα. Ο κ. Συνολάκης επισήμανε ότι οι μεγάλοι τυφώνες, καθώς ξεκινούν από τον Κόλπο του Μεξικού, συγκεντρώνουν μεγάλη ποσότητα υγρασίας από το θερμό νερό, το οποίο αυτή την εποχή μπορεί να φτάσει στους 30-32 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η θερμοκρασία παρέχει σημαντική ενέργεια στον κυκλώνα, γεγονός που διευκολύνει την πρόβλεψη της τροχιάς και του μεγέθους του όσο είναι πάνω από τη θάλασσα. Ωστόσο, μόλις ο κυκλώνας μετακινηθεί στη στεριά, οι εκτιμήσεις για την ισχύ και τις συνέπειές του γίνονται πιο δύσκολες.

Επιπλέον, ο καθηγητής τόνισε ότι, δεδομένης της έντασης της καταιγίδας, οι εκκενώσεις περιοχών είναι επιτακτικές. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για προειδοποιήσεις, τονίζοντας πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής η τεχνολογία που να μπορεί να υποδείξει με ακρίβεια ποιες περιοχές θα πλήξει ο κυκλώνας.

Αναφορικά με την κλιματική κρίση, ο κ. Συνολάκης επισήμανε τη σημαντική της επίδραση στην αύξηση της έντασης και της συχνότητας αυτών των φαινομένων. Όσο περισσότερη θερμότητα συγκεντρώνεται στη θάλασσα, τόσο περισσότερη ενέργεια παρέχεται για τις καταιγίδες, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένους υδρατμούς. Σύμφωνα με υπολογισμούς, για κάθε βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας, οι υδρατμοί στην ατμόσφαιρα αυξάνονται κατά 7%. Αυτό σημαίνει ότι σε μια εκτενή μετεωρολογική καταιγίδα, η παρουσία περισσότερων υδρατμών οδηγεί σε πιο έντονες βροχοπτώσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr