Η μοναξιά και οι μοναχικοί θάνατοι στην Νότια Κορέα: μια αυξανόμενη κοινωνική κρίση

Η μοναξιά και οι μοναχικοί θάνατοι στην Νότια Κορέα: μια αυξανόμενη κοινωνική κρίση

Κάθε χρόνο, χιλιάδες μεσήλικες άνδρες στη Νότια Κορέα χάνουν τη ζωή τους σε συνθήκες μοναξιάς, αποκομμένοι από την οικογένεια και τους φίλους τους. Αυτοί οι «μοναχικοί θάνατοι», γνωστοί στα κορεατικά ως godoksa, είναι ένα σοβαρό θέμα που έχει προκαλέσει ανησυχία στο κοινό και την κυβέρνηση. Ο αριθμός των μοναχικών θανάτων έχει αυξηθεί, φτάνοντας τους 3.661 πέρυσι, και οι περισσότεροι ήταν άνδρες ηλικίας 50 και 60 ετών.

Παράλληλα με την αύξηση των μοναχικών θανάτων, η μοναξιά έχει γίνει ένα πιο διαδεδομένο φαινόμενο, με πολλούς νέους να απομονώνονται από τον κόσμο και να περνούν μήνες κλεισμένοι στο σπίτι τους. Η διεθνής τάση της απομάκρυνσης από τις κοινωνικές συναναστροφές έχει επιδείξει και στην Κορέα, όπου ο όρος «hikikomori» έχει γίνει όλο και πιο γνωστός.

Η κυβέρνηση της Σεούλ, συνειδητοποιώντας την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 451,3 δισεκατομμύρια γουόν την επόμενη πενταετία για να δημιουργήσει έναν τόπο όπου κανείς δεν θα νιώθει μόνος. Ανάμεσα στις προγραμματισμένες πρωτοβουλίες είναι η δημιουργία μιας τηλεφωνικής γραμμής συμβουλευτικής 24/7, μία διαδικτυακή πλατφόρμα συμβουλών, και η ενίσχυση των ψυχολογικών υπηρεσιών και των χώρων πρασίνου.

Οι ειδικοί επικρίνουν την κατάσταση αυτή και επισημαίνουν ότι η μοναξιά σχετίζεται με βαθύτερους πολιτισμικούς παράγοντες. Η κορεατική κοινωνία δίνει μεγάλη σημασία στη σχέση του ατόμου με τους άλλους, και πολλοί Κορεάτες βιώνουν τη μοναξιά όταν αισθάνονται ότι δεν έχουν αξία ή σκοπό. Αυτή η κοινωνικότητα μπορεί να είναι παράλληλα επικίνδυνη, καθώς η σύγκριση με τους άλλους ενδέχεται να εντείνει το αίσθημα μοναξιάς για εκείνους που δεν πληρούν τις προσδοκίες τους.

Η Σημαντική αυτή κρίση επηρεάζει κυρίως τους άνδρες μέσης ηλικίας, με περισσότερο από το 84% των μοναχικών θανάτων να καταγράφεται σε αυτούς. Η γήρανση του πληθυσμού, η μείωση των γεννήσεων και οι αλλαγές στην κοινωνική ζωή συμβάλλουν στην αύξηση αυτών των φαινομένων, καθιστώντας τον αγώνα κατά της μοναξιάς ακόμα πιο επιτακτικό.

Πηγή: naftemporiki.gr