Η Μέση Ανατολή ένα χρόνο μετά την επίθεση της Χαμάς και οι ανθρωπιστικές προperpetuities

Η Μέση Ανατολή ένα χρόνο μετά την επίθεση της Χαμάς και οι ανθρωπιστικές προperpetuities

Μία Γάζα σχεδόν πλήρως κατεστραμμένη, περίπου 100 όμηροι που αγνοείται αν είναι εν ζωή, οικισμοί που έχουν βιώσει μεγάλες καταστροφές σε βόρεια και νότια Ισραήλ, και μια Μέση Ανατολή στα πρόθυρα ενός ολοκληρωτικού πολέμου. Αυτή είναι η εικόνα που έχει δημιουργηθεί μετά την ισραηλινή “11η Σεπτεμβρίου” – την επίθεση της Χαμάς που άρχισε στις 7 Οκτωβρίου 2023 και πυροδότησε έναν πόλεμο που συνεχίζεται, προκαλώντας ανείπωτο πόνο σε Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανο και μελλοντικά ίσως και στο Ιράν.

Δυστυχώς, η 7η Οκτωβρίου σημείωσε τη στιγμή που εκατοντάδες ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν σε κιμπούτς και πόλεις του νοτίου Ισραήλ, διαπράττοντας φρικτές πράξεις βίας. Ακόμη και όταν ήχησαν οι σειρήνες το πρωί εκείνης της ημέρας, οι κάτοικοι, εξοικειωμένοι με την απειλή των ρουκετών, δεν συνειδητοποίησαν το μέγεθος της τραγωδίας. Η Χαμάς σκότωσε χωρίς έλεος, κακοποίησε και απήγαγε πολίτες, στρατιώτες, γυναικόπαιδα – όπως διαφαίνεται και από την εμβληματική εικόνα μιας μητέρας με το παιδί της στην αγκαλιά. Στις επιθέσεις αυτές, μόνο το πρώτο 24ωρο σημειώθηκαν 1.200 θάνατοι, ενώ πάνω από 250 άτομα απήχθησαν.

Η επίθεση αυτή ερμηνεύθηκε ως μια σοβαρή αποτυχία των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίες δεν κατάφεραν να ανιχνεύσουν τις προθέσεις της Χαμάς. Από την άλλη, η αντεπίθεση του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας οδήγησε σε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους αμάχων και καταστροφές, με τον αριθμό των θυμάτων στην Γάζα να φτάνει τις 42.000. Ο αντίκτυπος αυτών των γεγονότων στην ισραηλινή κοινωνία ήταν καθοριστικός, καθώς η κυβέρνηση Νετανιάχου κέρδισε την υποστήριξη του κοινού, που απαιτούσε εκδίκηση.

Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει τεταμένη, με την ένταση να έχει αναδειχθεί σε έναν πόλεμο δια αντιπροσώπων μεταξύ του Ισραήλ και των πληρεξούσιων του Ιράν, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ. Παρά τις διπλωματικές πιέσεις από τις ΗΠΑ, οι σχέσεις Νετανιάχου-Μπάιντεν δεν είναι στο καλύτερο σημείο, ειδικά μετά την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ωστόσο, είναι θλιβερό ότι οι διεθνείς φωνές που καταδικάζουν την ισραηλινή επιθετικότητα στη Γάζα παραλείπουν να καλούν για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς. Δεύτερη χρονιά από την καταστροφική εκείνη ημέρα και η προοπτική εκεχειρίας και ειρηνικής συνύπαρξης μοιάζει πιο μακρινή από ποτέ, με το Ισραήλ να βρίσκεται σε έναν πολυμέτωπο πόλεμο χωρίς ξεκάθαρο τέλος.

Πηγή: naftemporiki.gr