Η Γκόλντα Μέιρ και η Κληρονομιά της στις Ένοπλες Συγκρούσεις του Ισραήλ

Η Γκόλντα Μέιρ και η Κληρονομιά της στις Ένοπλες Συγκρούσεις του Ισραήλ

Ήταν 6 Οκτωβρίου 1973 και οι σειρήνες ηχούσαν σε όλο το Τελ Αβίβ. Το Ισραήλ υπόκειται σε αιφνιδιαστική επίθεση από τις δυνάμεις της Συρίας και της Αιγύπτου, τη στιγμή που οι εβραίοι γιορτάζουν την πιο σημαντική εορτή τους, τον Γιομ Κιπούρ. Η πρωθυπουργός Γκόλντα Μέιρ συγκεντρώνει το υπουργικό της συμβούλιο εν μέσω μιας κρίσιμης κατάστασης. Παρά τις πολλές ανθρώπινες απώλειες, η χώρα καταφέρνει τελικά να κερδίσει τον πόλεμο, αν και η Μέιρ επικρίθηκε για την καθυστέρηση στην αντίδρασή της. Παρά το γεγονός ότι δεν της αποδόθηκαν ευθύνες, παραιτήθηκε από τη θέση της και αποσύρθηκε από την πολιτική το 1978.

Αντικείμενο εκτίμησης και κριτικής κατά τη διάρκεια της θητείας της, η Γκόλντα Μέιρ, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στο Ισραήλ, είχε ήδη αντιμετωπίσει την τραγωδία της σφαγής των Ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972. Στη συνέχεια, απάντησε με την επιχείρηση “Οργή του Θεού”, του οποίου το σύνθημα ήταν “Σκοτώστε τους εχθρούς του Ισραήλ, όπου κι αν βρίσκονται”.

Το σκηνικό αυτό επαναλήφθηκε 50 χρόνια αργότερα, στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν οι τρομοκράτες της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ και σκότωσαν 1200 αθώους ανθρώπους. Το Ισραήλ, πάλι απροετοίμαστο, εκτέλεσε την ίδια στρατηγική που είχε υιοθετήσει η Γκόλντα Μέιρ με το σύνθημα να εξοντωθούν οι ηγέτες της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Η Γκόλντα Μέιρ, επίσης γνωστή ως “Σιδηρά Κυρία”, υποστήριξε πως οι Ισραηλινοί δεν είχαν καμία υποχρέωση να επιστρέψουν κατεχόμενα εδάφη, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: “Πώς θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε τα κατεχόμενα εδάφη; Δεν υπάρχει κανείς να τα επιστρέψει”.

Η πολιτική καριέρα της είχε ενδιαφέρον και λόγω των σχέσεών της με Άραβες ηγέτες. Συνήθιζε να συναντά κρυφά τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα, και μετά τον εγγονό του, Χουσεΐν. Ο τελευταίος, λίγες ημέρες πριν από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, την προειδοποίησε για την επερχόμενη επίθεση. Κι ας ήταν οι σχέσεις τους στενές, οι δύο ηγέτες δεν κατάφεραν να προχωρήσουν σε μια ευρεία ισραηλινο-αραβική συνθήκη ειρήνης.

Μια σύγχρονη εκτίμηση από τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, επανέφερε την προσοχή στις σύνθετες σχέσεις Ισραήλ και Αραβικών χωρών, δηλώνοντας ότι η Ιορδανία και άλλες χώρες είναι πρόθυμες να εγγυηθούν την ασφάλεια του Ισραήλ, εφόσον η χώρα τερματίσει την κατοχή και επιτρέψει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Πηγή: naftemporiki.gr