Ο Πάπας Φραγκίσκος κατηγόρησε τις μεγάλες δυνάμεις για «επαίσχυντη ανικανότητα», καθώς ένα χρόνο μετά τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς και τη στρατιωτική αντίδραση του Ισραήλ στη Γάζα, δεν έχουν λάβει μέτρα για μια κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. Σε επιστολή του προς τους Καθολικούς της Μέσης Ανατολής, τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα και οι πιο ισχυρές χώρες δεν μπόρεσαν να επιφέρουν σιωπή στα όπλα και να τερματίσουν την τραγωδία του πολέμου.
«Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι ο πόλεμος είναι ήττα, ότι τα όπλα δεν χτίζουν το μέλλον αλλά το καταστρέφουν, ότι η βία δεν φέρνει ποτέ ειρήνη», σημείωσε ο Ποντίφικας. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει επικίνδυνη και, όπως επισημαίνει το περιοδικό Foreign Policy, οι πιθανότητες για μια σταθερή μεταπολεμική τάξη φαίνονται ζοφερές. Η διεθνής κοινότητα φαίνεται να μην έχει στρατηγική για το μέλλον, με τη βία να συνεχίζεται, ακόμη και αν κάποια στιγμή οι εμπλεκόμενοι σταματήσουν να πυροβολούν.
Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου στοχεύει να επεκτείνει την επικράτεια του Ισραήλ για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια. Ο στόχος της είναι ο πλήρης έλεγχος του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας και του νότιου Λιβάνου. Αν αυτό συμβεί, οι τελευταίοι εναπομείναντες Παλαιστίνιοι κάτοικοι στη βόρεια Γάζα θα απελαθούν. Ο Νετανιάχου, όπως οι περισσότερες κυβερνήσεις πριν από αυτόν, είχε εγκαταλείψει αυτά τα εδάφη στο παρελθόν, αλλά φαίνεται πως επιθυμεί να αντιστρέψει αυτή την τάση, επιδιώκοντας μια «ολική νίκη».
Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το Foreign Affairs. Το Ισραήλ θα έχει μικρότερη ανοχή στον κίνδυνο από οργανώσεις όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, με ταυτόχρονη αποδυνάμωση της Παλαιστινιακής Αρχής, που δεν έχει ξεκάθαρο διάδοχο. Παράλληλα, είναι πιθανό η Χαμάς να βρει νέους συμμάχους σε πιθανές μελλοντικές συγκρούσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης Νασέρ αλ Κίντουα προτείνουν ένα σχέδιο που βασίζεται σε μια πρόταση δύο κρατών. Αυτή περιλαμβάνει την επιστροφή του Ισραήλ στα σύνορα του 1967 και την προσφορά ενός διαδρόμου που θα συνδέει τη Δυτική Όχθη με τη Λωρίδα της Γάζας. Σκοπός είναι η σταθεροποίηση της περιοχής μέσω μιας Προσωρινής Αραβικής Παρουσίας Ασφαλείας στη Γάζα.
Η πρόταση αναγνώρισε ότι πολλοί από την παλαιστινιακή και ισραηλινή πλευρά θα την απορρίψουν. Στο τέλος, τίθεται το ερώτημα εάν οι μεγάλες δυνάμεις θα εξετάσουν σοβαρά αυτό το σχέδιο, δεδομένων των επείγοντων αναγκών και της επιτακτικής ανάγκης για μια βιώσιμη λύση στην περιοχή.
Πηγή: naftemporiki.gr