Μία από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις του εγκλήματος ναρκωτικών στη Μέση Ανατολή είναι η εξάπλωση του captagon, ενός ναρκωτικού που μοιάζει με αμφεταμίνη. Η παραγωγή και διακίνηση αυτού του ναρκωτικού, που έχει γίνει γνωστό ως «η κοκαΐνη των φτωχών», μελετάται εντατικά λόγω της ευρύτατης χρήσης του σε διαφορετικά κοινωνικά στρώματα. Χρησιμοποιείται από οδηγούς ταξί, φοιτητές και επιχειρηματίες, προσφέροντας προσωρινές εκρήξεις ενέργειας και ευφορίας, πριν να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία.
Η Συρία έχει γίνει κέντρο παραγωγής captagon, με εργαστήρια να λειτουργούν και στον Λίβανο. Οι λαθρέμποροι χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για να περάσουν τα ναρκωτικά στην Ιορδανία, όπως κρύβοντάς τα σε φορτηγά ή χρησιμοποιώντας drones. Οι εξελίξεις γύρω από το εμπόριο αυτό συνδέονται άμεσα με τις συγκρούσεις στην περιοχή και τις οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζει το καθεστώς Άσαντ.
Σημαντική είναι η αναφορά ότι το καθεστώς της Συρίας επωφελείται οικονομικά από το εμπόριο του captagon, με περίπου 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια εισοδήματα ετησίως από την παραγωγή του μεταξύ 2020 και 2022. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει κυρώσεις κατά ατόμων που σχετίζονται με αυτήν την παραγωγή και διακίνηση.
Η Ιορδανία έχει λάβει σοβαρά μέτρα για να περιορίσει την εισροή ναρκωτικών στα εδάφη της, αναπτύσσοντας το στρατό της στα σύνορα με τη Συρία. Ο αντίκτυπος του captagon είναι πλέον εμφανής και στην αύξηση της εγκληματικότητας, συμπεριλαμβανομένων των παράλληλων πωλήσεων όπλων, με τους Αμερικανούς αξιωματούχους να εκφράζουν ανησυχία για την ασφάλεια της περιοχής.
Αναμφίβολα, η σύνθετη κατάσταση στην Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την εξάπλωση του captagon, συνεχίζει να προξενεί σοβαρές προκλήσεις για τις χώρες της περιοχής, ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης. Η συριακή κυβέρνηση αρνείται την εμπλοκή της στο εμπόριο ναρκωτικών, αλλά η πραγματικότητα φαίνεται διαφορετική.
Πηγή: naftemporiki.gr