Παρά την έξαρση ψευδών ειδήσεων και τις ξένες παρεμβάσεις, οι ευρωπαϊκές εκλογές έδειξαν αντοχή απέναντι στην παραπληροφόρηση, σύμφωνα με την Κομισιόν. Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα, δήλωσε ότι το πρόσφατο κύμα παραπληροφόρησης δεν προκάλεσε «μείζον περιστατικό … ικανό να διαταράξει τις εκλογές» κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.
Ο Μάιος, πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδο παραπληροφόρησης που σχετίζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων Ενημέρωσης (EDMO). Σημειώνεται ότι από τις 1.321 διαδικτυακές αναρτήσεις που ορίστηκαν ως ψευδείς από το δίκτυο Elections24Check, το 45% δεν έλαβε καμία αντιμετώπιση από τις πλατφόρμες, με διαφορετικά ποσοστά ανταπόκρισης: η Meta αντέδρασε στο 80% των αναρτήσεων, το TikTok στο 40%, το X στο 30% και το YouTube στο 25%.
Στο πλαίσιο της προσέγγισης διάχυτης απόκρισης, η Γιούροβα υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη μια «προσέγγιση ολόκληρης της κοινωνίας», που να περιλαμβάνει στρατηγική επικοινωνία, προ-καταρρίψεις παραπληροφόρησης, επιβολή του νόμου στον ψηφιακό χώρο, καθώς και την ενίσχυση ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και κριτικής σκέψης.
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας της για τη δημοκρατία, η Γιούροβα συναντήθηκε με αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες σε 12 χώρες της ΕΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με τους κινδύνους της χειραγώγησης των εκλογών από αθέμιτους παράγοντες. Η ίδια εξέφρασε ότι ένιωθε την πίεση να υπερασπιστεί την ακεραιότητα της διαδικασίας και να προστατεύσει τις εκλογές από την παρέμβαση του Πούτιν και άλλων.
Η διαδικασία των ευρωπαϊκών εκλογών, αν και αποκάλυψε επιφανειακά προβλήματα, δείχνει τελικά να παραμένει ανθεκτική απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις της παραπληροφόρησης και της τεχνητής νοημοσύνης. Πηγή: naftemporiki.gr