Η Κίνα προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού πυραύλου στον Ειρηνικό, για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Πεκίνο. Ο πύραυλος ήταν εφοδιασμένος με μια εικονική κεφαλή και προσγειώθηκε στην προγραμματισμένη περιοχή-στόχο, στην ανοιχτή θάλασσα. Η ανακοίνωση αυτή είναι ασυνήθιστη, δεδομένου ότι οι δοκιμές τέτοιων πυραύλων από την Κίνα αναφέρονται σπάνια.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Ζανγκ Σιάογκανγκ, «ο σκοπός της εκτόξευσης ήταν η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας, στο πλαίσιο στρατιωτικής εκπαίδευσης». Υπογράμμισε επίσης ότι πρόκειται για μια ρουτίνα στα πλαίσια του ετήσιου προγράμματος εκπαίδευσης και δεν έχει κατεύθυνση ενάντια σε καμία χώρα. Ενημερώθηκαν εκ των προτέρων οι γειτονικές χώρες για την εκτόξευση.
Η τελευταία γνωστή δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από την Κίνα στον Ειρηνικό ανάγεται στον Μάιο του 1980, όταν ο πύραυλος Dongfeng-5 κάλυψε απόσταση 9.000 χιλιομέτρων. Αργότερα, η Κίνα έχει δοκιμάσει άλλα μοντέλα των πυραύλων τύπου Dongfeng (DF) υπό διαφορετικές συνθήκες. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει ο DF-41, ο οποίος μπορεί να διανύσει έως και 15.000 χιλιόμετρα.
Ο Ankit Panda από το Carnegie Endowment for International Peace επισημαίνει ότι συνήθως οι δοκιμές τέτοιων πυραύλων διεξάγονται στον κινεζικό εναέριο χώρο, γεγονός που καθιστά αυτή την εκτόξευση ασυνήθιστη, πιθανώς αναφέροντας ότι είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται κάτι τέτοιο εδώ και πολλές δεκαετίες. Σύμφωνα με μια έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, η Κίνα διαθέτει περισσότερες από 500 πυρηνικές κεφαλές και αναμένεται να συνεχίσει την επέκταση του οπλοστασίου της, αν και διαθέτει σημαντικά λιγότερες κεφαλές σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Πηγή: naftemporiki.gr